Hyvinvointivalmentaja Johanna Koskimies (Neovolentia) kokosi kaksikymmentä vinkkiä optimismin kehittämiseen. Johanna suosittelee niitä erityisen lämpimästi, jos huomaat usein moittivasi itseäsi milloin mistäkin tai ajattelevasi, että sinusta ei ole mihinkään, tai että sinun pitäisi olla täydellinen ollaksesi riittävän hyvä ja kelpaava. On viisaampaa muistaa, että me kaikki olemme virheitä tekeviä, aina keskeneräisiä, kaikensävyisiä tunteita tuntevia ja jatkuvasti kasvavia – ja aivan täydellisiä juuri sellaisina!

20 KEINOA PSYKOLOGISEN JA NEUROLOGISEN OPTIMISMIN KEHITTÄMISEEN

1. Havainnoi ajatuksiasi. Tunnista ja keskeytä haitallinen sisäinen puhe ja pessimistiset ajatukset.

2. Opettele tunnistamaan ja haastamaan haitalliset ja rajoittavat uskomuksesi, tarvittaessa asiansa osaavan coachin tai terapeutin tuella.

3. Tunnista, että useimmat huolet, pelot ja epäilykset ovat vain vanhoja muistoja, joita aivosi pyrkivät heijastamaan tulevaisuuteen.

4. Luo tietoisesti viisi positiivista ajatusta jokaista mieleesi nousevaa negatiivista ajatusta ja tuntemusta kohden.

5. Älä syyllistä itseäsi pessimismistä; olet mitä todennäköisimmin oppinut sen joltakulta toiselta.

6. Älä yritä olla onnellinen silloin kun et ole. Teeskentely aiheuttaa masennusta. Hyväksy huonot hetket ja keskity merkitykselliseen työhön ja ihmissuhteisiin.

7. Luovu täydellisyyden tavoittelusta. Se on haitallinen itsekriittisyyden muoto.

8. Tee tunnin välein minuutin ajan jotakin, josta nautit. Sulje silmäsi, uppoudu haaveiluun tai tee jotakin muuta vain siksi että se tuntuu hyvältä.

9. Luo itsellesi merkityksellisiä pitkän tähtäimen tavoitteita ja keskity niihin.

10. Kehitä resilienssiä: kun asiat menevät pieleen, älä ala märehtiä asiaa, vaan luo uusia strategioita, joiden avulla tuloksesi paranevat.

11. Käytä affirmaatioita (voimalauseita), mutta pidä tavoitteesi realistisina.

12. Luo Vikalista: listaa kaikki heikkoutesi ja opettele katsomaan niitä arvostelematta ja moittimatta itseäsi.

13. Luo Voimalista: listaa kaikki positiiviset ominaisuutesi, vahvuutesi ja taitosi.

14. Luo Saavutustaulu: tee luettelo tai kuva kaikista tähän mennessä saavuttamistasi menestyksistä – pienistäkin!

15. Kirjoita jokaisen päivän päättyessä ylös kolme asiaa, jotka teit hyvin.

16. Pidä päivittäistä kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjoita joka ilta muistiin vähintään kolme asiaa, joista olet (tai voisit olla) kiitollinen juuri nyt.

17. Vältä negatiivisten ja valittamiseen keskittyvien ihmisten seuraa.

18. Meditoi 20 minuuttia joka päivä.

19. Huolehdi kehostasi: nesteytyksestä, ravitsemuksesta, unesta ja liikunnasta.

20. Varmista, että alavireisyytesi ei johdu hormonaalisesta epätasapainosta.

Nämä harjoitukset ja ajatukset ohjaavat huomiotata kiinnittymään myös todellisuuden positiivisiin puoliin ja toimivat oikein hyvin valoisampien ajattelutapojen, itseluottamuksen ja toiveikkuuden juurruttamisessa.

Ohjeet ovat peräisin Mark Waldmanilta (www.markrobertwaldman.com), joka on maailman johtavia neurotieteen tutkijoita. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja ja kouluttaa tulevia huippujohtajia kahden yhdysvaltalaisen yliopiston MBA-ohjelmissa. Mark on yhteistyökumppaninsa, aivotutkija Andrew Newbergin kanssa perehtynyt kokemuksen ja aivotoiminnan välisten yhteyksien kartoittamiseen sekä erityisesti meditaation ja hengellisyyden neurotieteellisten vaikutusten tutkimiseen.