Tässä artikkelissa uravalmentaja Pilvi Nybom vastaa tyypillisiin työnhaun kysymyksiin, jotka monesti askarruttavat työnhakijoita.

Oman osaamisen tunnistaminen on vaikeaa, onko siihen apukeinoa?

On kyllä. Koeta katsoa omaa osaamista ulkopuolisen silmin, ns. ”helikopteriperspektiivistä”. Usein olemme melko sokeita omalle osaamisellemme. Myös sen sanoittaminen aiheuttaa haastetta.

Apukeinona tähän toimii vahvuuskartta. Tee oma vahvuus-mindmap eli vahvuuskartta, jossa avaat osaamisesi paperille. Avaa huolella ainakin seuraavat osa-alueet: työkokemus, yleisosaaminen-erityisosaaminen, koulutus, kurssit, kielitaito, it-taidot, mahdolliset luottamustehtävät, motivaatio ja persoona. Tämän jälkeen omasta osaamisesta kertominen on huomattavasti helpompaa.

Pitääkö avoimista paikoista soittaa?

Mielellään, jos ilmoituksessa on annettu yhteystiedot mihin soittaa. Soittaminen kertoo rekrytoijalle motivaatiostasi ja kiinnostuksestasi. Puhelua ei tarvitse jännittää – pääasia on, että soitat. Muista myös mainita hakemuksessa soitosta.

Jos haen piilotyöpaikkaa, keneen otan yhteyttä organisaatiossa?

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että henkilön olisi hyvä toimia ainakin pykälää haettavaa tehtävää ylempänä, jotta hänellä on päätäntävalta ja näkemys kokonaisuudesta. Rekrytoijat HR:ssä ovat myös hyviä tahoja, koska heillä on hyvä kuva organisaation nykyisistä ja tulevista rekrytointitarpeista.

Hyviä tahoja ovat myös mahdolliset tuttavat organisaatiossa, jotka osaavat vinkata eteenpäin oikealle henkilölle. Hyvä kontakti voi olla esimerkiksi myös sinua kiinnostavan liiketoimintayksikön vetäjä.

Jos pitäisi valita yksi asia, mistä pitää huolta, kun haen paikkaa, mikä se on?

Yhden valitseminen on hankalaa, mutta jos yksi pitää valita, on vastauskin selvä. Pidä huoli siitä, että oma kiinnostus ja motivaatio näkyvät niin paikkaa ja yritystä kohtaan!

Mikä on tyylikäs tapa ottaa yhteyttä omaan verkostooni, kun olen työnhaussa?

Tämä riippuu siitä, millainen suhteesi kyseiseen henkilöön on sekä siitä, mikä tuntuu itselle luontevalta tavalta. Usein toimiva tapa voi olla ehdottaa lounasta tai vastaavaa.  Myös meili LinkedIn-palvelun kautta voi olla toimiva tapa. Älä välttämättä kysy, olisiko hänellä tarjota työtä vaan kysy onko hänellä tietoa tahoista, joilla voisi olla tarvetta osaamisellesi. Tämä on tyylikäs tapa molemmille osapuolille.

Onnea työnhakuusi!

Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy

pilvi nybomArtikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi on suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.