Verkostoitumisesta puhutaan paljon. Moni ajattelee sen olevan hyödyllistä, mutta hankalaa. Harva meistä myöskään kokee olevansa hyvä verkostoituja. Oletko sinä yksi heistä?

Kuten sanottu, ammatillinen verkostoituminen kannattaa. Verkostot syntyvät vuosien varrella ja niiden ylläpito on pitkäjänteistä toimintaa. Verkostoituminen on muun muassa oman osaamisen kehittämistä, ammattitaidon päivittämistä ja tiedon välittämistä. Verkostot auttavat myös työnteossa, vaikka kun tarvitaan sparrausta.

Nykyään myös suuri osa työpaikoista hankitaan verkostojen kautta. Kaikista työpaikoista noin 70–80 prosenttia on piilotyöpaikkoja. Iso osa näistä piilopaikoista meneekin erilaisten verkostojen kautta.

Tässä 7 vinkkiä, kuinka verkostoitua ja miten toimia verkostoissa

1. Kuka kuuluu verkostoosi?

Mieti, ketkä kaikki voisivat kuulua verkostoosi ja luultavasti huomaat sen suuremmaksi kuin uskoitkaan. Verkostoon voi kuulua mm. nykyisiä ja entisiä työkavereita, opiskelukavereita sekä koulutuksissa ja työtilaisuuksissa tavattuja ihmisiä. Myös muut sosiaaliset suhteet ovat osa verkostoasi.

2. Rakenna uutta verkostoa

Verkostoituminen ei ole niin hankalaa, kuin saatat ensin ajatella. Keinoja on monia. Hankkiudu muun muassa paikkoihin, joissa voi verkostoitua. Ole aktiivinen esimerkiksi oman ammattikuntasi tapahtumissa tai vaikkapa ammatillisissa some-ryhmissä.

3. Muistathan, että verkosto syntyy aidosta kiinnostuksesta

Älä rakenna verkostoa hampaat irvessä, verkostoa kun ei voi pakolla rakentaa. Kaikkien kanssa kannattaa verkostoitua, ihmisten roolit vaihtuvat matkan varrella.

4. Ennen kaikkea muista antaa, äläkä vain ota

Verkostoituminen on molemminpuolista. Anna äläkä vain ota. Parhaimmillaan verkostot toimivat melko pyyteettömästi.

5. LinkedIn

LinkedIn on hyvä paikka koota verkosto yhteen paikkaan ja olla yhteydessä. LinkedIn on loistava verkostoitumisen väline ja tätä päivää. Sosiaalisessa mediassa verkostoituminen voi myös tuntua luontevammalta.

-Mieti sellainen tapa verkostoitua, joka tuntuu juuri sinulle luontevalta. Keinoja on monia, koeta löytää omasi.

6. Hankkiudu paikkoihin ja tilanteisiin, jossa voi verkostoitua. Ole aktiivinen.

Hyviä verkostoitumistilaisuuksia voi löytää esimerkiksi erilaisista ammattilaistapahtumista, seminaareista ja kursseilta sekä työnhakuun liittyvistä tapahtumista.

7. Ylläpidä verkostoasi

Muistathan ylläpitää verkostoasi. “Mitä kuuluu?” -meili tai tapaaminen silloin tällöin voivat olla mainio tapa yhteydenpitoon. Jos yhteydenpidon väli muodostuu kovin pitkäksi saattaa olla, että yhteydenotto myöhemmin tuntuu hankalalta.

Verkostoista on paljon iloa ja hyötyä, niin työnhaussa kuin muutenkin ammatillisesti. Muistathan myös, että kukaan ei myöskään enää pärjää työelämässä täysin ilman verkostoja. Eikä tämä loppujen lopuksi niin vaikeaa olekaan?

 

Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy

pilvi nybom Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi on suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.