Jokainen on joskus ensimmäistä päivää töissä. Monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka on kesätyö. Vaikka ensimmäinen työpäivä on tietysti jännittävä, älä anna sen lamaannuttaa itseäsi. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, joten kannattaa käyttää tilaisuus mahdollisimman hyvin eduksesi.

Älä stressaa, työpaikalla kyllä ymmärretään, ettei uusi työntekijä voi tietää kaikkea. Pienet mokatkaan eivät haittaa, jos asenteesi on kunnossa. Kuitenkin väärä asenne työtä kohtaan voi antaa sinusta negatiivisen mielikuvan, jota ei niin vain korjatakaan.

Kokosimme vinkkejä onnistuneen ensivaikutelman luomiseen:

Ole täsmällinen

On tärkeää olla ajoissa ensimmäisinä työpäivinä. Jos kuitenkin satut myöhästymään, myönnä asia ja pyydä anteeksi sen sijaan, että hiivit työpaikalle toivoen, ettei kukaan huomaa.

Ensimmäisenä päivänä kannattaa toimia lähes samoin kuin työhaastattelussa eli pyrkiä luomaan mahdollisimman hyvä vaikutelma käytökselläsi ja olemuksellasi.

Kysy kysymyksiä

Kun sinulle annetaan työtehtävä, tee se niin hyvin kuin pystyt, mutta älä pelkää kysyä, jos jotain jäi epäselväksi. On parempi esittää kysymyksiä kuin istua hiljaa toivoen, että ratkaisu vain ilmestyy jostain eteesi.

Myös firman toimintatavoista ja käytännöistä kysyminen kertoo kiinnostuksestasi.

Ole oma-aloitteinen

Yleensä ei katsota hyvällä, jos tehtävän tehtyäsi jäät vain odottamaan, että sinulle annetaan seuraava homma. Ole itse aktiivinen ja käy kysymässä, mitä voisit tehdä seuraavaksi tai jos voit auttaa työkaveriasi jossakin.

Tee muistiinpanoja

Ensimmäisinä työpäivinä kannattaa pitää mukanaan muistivihkoa, jonne voi kirjoittaa tärkeitä käytännön asioita, ohjeita sekä esimerkiksi henkilöiden nimiä ja yhteystietoja. Näin et ole vain oman muistisi varassa eikä sinun tarvitse jatkuvasti kysyä kollegoiltasi samoja asioita uudelleen.

Ole osa tiimiä

Kaikkien ei tarvitse olla supersosiaalisia ekstroverttejä menestyäkseen työyhteisössä. Vaikka olisitkin luonteeltasi ujo, mene rohkeasti tiimin mukaan esimerkiksi lounastauolle ja tutustu uusiin työkavereihisi, sillä hekin haluavat tutustua sinuun.

Älä katoa omille teillesi

Pitkille lounastauoille katoaminen tai henkilökohtaisten puhelujen soittelu työajalla ei välttämättä ole hyvä idea ainakaan ensimmäisinä työpäivinä. Vaikka ajattelisit, ettei sinuun kiinnitetä juurikaan huomiota, tällaiset asiat kyllä muistetaan.

Kun työpäiväsi päättyy, älä häivy sanomatta sanaakaan. Näytät aktiivisuutesi, jos päivän lopuksi kysyt esimieheltäsi, onko vielä jotain mitä voisit tehdä vai voitko lähteä kotiin.

Ole oma itsesi

Sinun ei tarvitse ylisuorittaa tai esittää, että osaisit jo kaiken. Riittää, kun olet oma itsesi.

Älä myöskään anna liian pelon vaikuttaa itseesi. Jännitys vaikuttaa koko kehonkieleesi ja tällöin myös helposti unohtaa hymyillä.

Pidä positiivinen asenne ja nauti ensimmäisistä työpäivistäsi!

 

Vinkit koostettu Monster.co.uk:n artikkelin pohjalta.