Työelämän muuttuessa ja kehittyessä myös tehtävänimikkeet muuttuvat. Esimerkiksi 60-luvulla etsittiin konekirjoittajia, talonmiehiä ja työkaluviilareita, kun taas nykyään kaivataan Big Data Analysteja, kiinteistönhoitajia ja sähköautomaatioasentajia.

Helsingin seudun kauppakamarin teettämän kyselyn mukaan tulevaisuuden kysytyimpiä ammatteja ovat erilaiset terveydenhoitoalan ammatit, IT-alan osaajat, eri alojen palveluammatit sekä opettajan työt. Myös hyviä johtajia katsottiin tarvittavan tulevaisuudessakin.

Täysin uusia, tulevaisuudessa esiintyviä ammatteja voidaan vain arvailla, mutta erilaisia tutkimuksia, arveluja ja visioita löytyy netistä runsaasti. Muun muassa tällaisia uusia, osin hauskojakin, tehtävänimikkeitä saattaa löytyä Mashablen koosteen, sekä Helsingin seudun kauppakamarin selvityksen perusteella tulevaisuudessa.

Kaukokirurgi = kirurgi, joka voi robottikäsien avulla leikata muualla olevan potilaan.
Yksinkertaistamisasiantuntija = auttaa yrityksiä yksinkertaistamaan toimintaansa, kuten vaikkapa lyhentämään radikaalisti työskentelyaikoja.
Terveydenhuoltonavigaattori = asiantuntija, joka auttaa valitsemaan parhaat mahdolliset hoitolaitokset, selviytymään paperisodasta ja sairastumisen aiheuttamasta stressistä.
Robottineuvonantaja = yhä useammat kotitaloudet hankkivat avukseen robotin. Robottineuvonantaja auttaa heitä valitsemaan tarpeisiinsa sopivan robotin ja auttaa mahdollisten sopeutumisongelmien kanssa.
Mediamiksaaja = kuten DJ, mutta tehtävänä on miksata eri medioita yhteen ja luoda aivan uudenlainen installaatio näiden avulla.
Henkinen  valmentaja = tuo eri organisaatioissa esiin totutusta poikkeavia näkökulmia ja vastaa henkilöstön luovasta innostamisesta erilaisin interventioin.
Syrjäytymisehkäisijä = hoitaa ihmisiä, joiden psyyke ei ehdi käsitellä tietotulvaa.
Sosiaalisen kimmoisuuden opettaja = tämä taito korostuu entisestään joten sitä opettavia guruja tarvitaan.
Julkkis = henkilö, joka ansaitsee elantonsa olemalla julkisuudessa esimerkiksi kirjoittamalla suosittua blogia.
Nostalgikko = sisustussuunnitelija, joka luo ikääntyneelle asiakkaalle hyviä muistoja rakentamalla vaikkapa 50-luvun keittiön, tai 80-luvun olohuoneen.

Uusien ammattien lisäksi on myös ammatteja, joiden uskotaan katoavan kokonaan. Esimerkiksi tulevaisuudentutkija Ilkka Halavan mukaan liikenteen automatisointi tulee lopettamaan autokoulunopettajien työt, ja silmien laserleikkausten yleistyminen kadottamaan silmälasien käyttäjät ja siten tekemään optikon työn tarpeettomaksi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa mm. puhelinmyyjien, tallentajien, valokuvatuotteiden valmistajien sekä pakkauskoneiden hoitajien töiden loppuvan seuraavien 10-20 vuoden aikana. Uhattuina ovat myös muun muassa toimistotyöntekijät, konepaja- ja valimotyöntekijät sekä puun- ja paperinjalostuksen työntekijät. Etlan tuoreen raportin mukaan näiltä supistuvilta aloilta kuitenkin löydetään hyvin uusien ammattien pariin.

Mirva Puranen, Monster.fi