Yksi tulevaisuuden työelämän trendeistä liittyy itsensä työllistämiseen myös muulla tavoin kuin perinteisesti joko vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa suoraan työnantajan palkkalistoilla. Erilaiset projektityöt ja yritystoiminta yleistyvät, ja freelancereiden määrä on kasvussa.

Esimerkiksi EU-alueella freelancereiden määrä on kasvanut 45 % vuodesta 2004 vuoteen 2013, jolloin freelancereitä oli 8,9 miljoonaa.  Tämä tekee freelancereista nopeimmin kasvavan ryhmän EU:n työmarkkinoilla. Osansa kasvussa on digitalisoitumisella ja sen myötä maailman pienenemisellä. On aloja, joilla töitä voi tehdä käytännössä minne päin maailmaa tahansa.

Freelancer luottaa verkostojen voimaan

Anna Muinonen työskenteli pitkään graafisen suunnittelun parissa työsuhteissa isoissa mediataloissa. Sysäys itsenäisempään tekemiseen tuli viimeisimmän työsuhteen päätyttyä irtisanomiseen yt-kierroksen seurauksena. Nyt Anna työskentelee Maa-nimisessä markkinointitoimistossa yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa.

– Koin irtisanomisen jälkeen vahvasti, että oikea hetki on nyt jos koskaan. Yrityksemme Maa perustettiin jo aikaisemmin, mutta olin tehnyt sen kautta vain satunnaisia, valikoituja toimeksiantoja. Yrityksen olemassaolo ei mahdollistanut työttömyysturvan saamista, joten aluksi töiden riittäminen jännitti, Anna kertoo valintansa alkuvaiheista.

Anna aloitti aktiivisen yhteydenpidon verkostoihinsa ja kertoi etsivänsä uusia projekteja. Asiat alkoivatkin edetä nopealla tahdilla.

– Somen rooli on ollut toimeksiantojen löytymisessä merkittävä. Kaikki uudet asiakkaamme ovat löytyneet vanhojen kontaktien kautta suositusten avulla. Saan tehdä monipuolisia, mielenkiintoisia projekteja, oppia uutta niin toimeksiantojen parissa kuin yhtiökumppaniltanikin, ja mikä parasta, kaikki on omassa hallinnassani, Anna miettii.

Vaikka heittäytyminen freelanceriksi pelottaa, Anna suosittelee sitä jokaiselle, joka vähänkään miettii haluavansa tehdä asioita toisin.

– Ulkopuolelta tullut paine oli itselleni merkki siitä, että nyt on oikea hetki. Olen erittäin tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseeni, ja siihen, miten saan haastaa itseäni päivittäin. Saan myös edelleen tehdä töitä tuntemieni ihmisten kanssa, nyt olemme vain hiukan eri rooleissa. Itse odotin liiankin pitkään, hän pohtii.

Freelance-työn monet muodot

Freelancer voi työskennellä oman yrityksen kautta tai työsuhteessa, tai saada työkorvausta toimeksiantajalta. Jos oman yrityksen perustaminen ei tunnu alkuvaiheessa vielä järkevältä, voi verotoimistosta tiedustella freelance-verokorttia. Ensimmäinen freelance-kortti tulee pyytää joko puhelimitse tai paikan päällä verotoimistossa. Kortilla voi tehdä  töitä usealle eri toimeksiantajalle samanaikaisesti, yhdellä veroprosentilla.

Markkinoilta löytyy myös useita ns. kevytyrittäjyyteen soveltuvia työkaluja, joiden avulla voi laskuttaa työsuoritteita, ilman oman yrityksen perustamista.  Toiminnan laajentuessa kannattaa selvittää yrityksen perustamisen mahdollisuudet ja vaihtoehdot. Hyviä vinkkejä yrittäjyyttä pohdiskelevalle tarjoavat esimerkiksi Uusyrityskeskus sekä Yritys-Suomi.

Mirva Puranen
Monster.fi