Tunteet muodostavat eräällä tavalla elämämme keskiön. Itse asiassa elämän tuntu itsessään määräytyy pitkälti sen pohjalta kuinka intensiivisesti ja rohkeasti kykenemme kokemaan tunteitamme, eikö vain? Monet ovat kuitenkin omaksuneet uskomuksen, että vain miellyttävät tunteet ovat hyväksyttäviä ja epämukava tunne on merkki siitä, että jotain on vialla, että kyseistä tunnetta ei saisi olla olemassa ja että siitä pitäisi hankkiutua pikimmiten eroon.

Tällaisesta tunteiden arvottelusta ja kieltämisestä seuraa ajan myötä elämän tunteen katoaminen. Paljon hedelmällisempää, elämää ja onnellisuutta lisäävämpää on oppia arvostamaan kykyään tuntea kaikensävyisiä tunteita – sekä oppia hyväksymään omat tunteensa juuri sellaisena kuin ne ovat. Ei ole olemassa hyviä ja huonoja tunteita, positiivisia ja negatiivisia tunteita. On vain olemassa hyväksyttyjä ja torjuttuja tunteita.

Tunteet tekevät päätöksesi ja ohjaavat toimintaasi

Tunteet ohjaavat päätöksentekoamme ja toimintaamme kaiken aikaa. Olemme jatkuvasti matkalla kohti toivottua tunnetta tai poispäin vähemmän toivotusta. Vaikka uskoisit päätöstesi pohjautuvan rationaaliseen päättelyyn ja järjen käyttöön, voit olla varma että jos kuvaisimme aivojasi päätöksentekoprosessin aikana, näkisimme että niiden tunteita käsittelevillä alueilla tapahtuu huomattavan paljon ennen kuin itse päätös pullahtaa tietoisuuteesi. Aivot käyvät läpi koko joukon skenaarioita ja päätös perustuu arvioon siitä, tunnetko olosi ja itsesi todennäköisesti hyväksi päätöksen jälkeen.

Päätös syntyy tunteiden ohjaamana ja järki löytää sille perustelut niin nopeasti, että emme ehdi eritellä tapahtumien kulkua, vaan uskomme tehneemme tietoisen, järjen ohjaaman valinnan. Ihminen on järkeilevä, ei järkevä eläin.

Opetettiinko sinulle lapsena tunnetaitoja?

Tunteiden säätelyn ja kohtaamisen taitomme on luonnollisesti peruja lapsuuden ympäristöstämme, jossa kyselemättä ja kyseenalaistamatta omaksuimme meille tärkeiden aikuisten tavan kohdata sekä omia tunteitaan että meidän lasten (välillä hyvinkin voimakkaita ja vaikeita) tunteita. Hyvin harvalla meistä on ollut onni kasvaa perheessä, jossa meitä on autettu tunnistamaan, sanoittamaan, hyväksymään, kunnioittamaan ja kohtaamaan kaikki omat tunteemme – niin positiiviset kuin epämukavatkin. Tavallisempaa on, että ”hyvät” (ainakin kohtuullisissa määrin ilmaistut) tunteet saivat hyväksyvän vastaanoton, kun taas raivon tai pettymyksen kaltaiset tunteet herättivät muissa vastustusta ja torjuntaa, kenties pelkoakin, ja jäimme niiden kanssa yksin ja ilman tukea.

Tällaisista kokemuksista ja vanhempiemme esimerkistä useimmat meistä ovat oppineet, että ikävät tunteet ovat pelottavia ja että ne täytyy kieltää ja torjua pois mielestä. Emme oppineet tunnetietoisuus- ja -yhteystaitoja, vaikka ne olisivat korvaamattoman tärkeitä sekä elämässä selviytymisen, menestymisen ja sosiaalisen elämämme että henkilökohtaisen hyvinvointimme ja onnellisuutemme kannalta.

Kaikki tai ei mitään

Tunteet toimivat kaikki tai ei mitään -periaatteella. Monet yrittävät poimia rusinat pullasta ja tuntea vain mukavia tunteita: iloa, onnea, rakastumista ja riemua. Pettymyksen, loukkaantumisen, raivon, suuttumuksen, turhautumisen, ahdistuksen tai surun kaltaiset vaikeat tunteet olisi mukavampi jättää kokematta, ja  siksipä positiivisuuteen pyrkivä kieltää ja torjuu ne kokemuksestaan.

Pyrkimys pitää tunteiden energiaa aloillaan kuluttaa valtavasti voimia, ja jo itsessään estää elämän virtausta. Kiellettyjen tunteiden patoamisen myötä myös kaikki hyvät ja elämänmyönteiset tunteet lakkaavat virtaamasta. Päädyt kyyniseksi ja välinpitämättömäksi ja ihmettelet, minne se elämän tunne oikein katosi – tai hakeudut aina vain hurjempiin elämyksiin ja kokemuksiin saadaksesi edes vähän elämän tuntua oloosi.

Tunteet ovat kompassi

Tunteet ovat sisäinen kompassi, joka antaa sinulle tietoa maailmasta ja sinusta itsestäsi. Niiden tehtävä on ohjata sinua huolehtimaan hyvinvoinnistasi sekä kohtaamaan elämäsi tapahtumia ja muita ihmisiä tilanteen- ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Jos haluat tuntea itsesi eläväksi, tai jos haluat kyetä tekemään rohkeita ratkaisuja, jotka palvelevat suurinta ja parhainta hyvää elämässäsi, sinun on opittava ottamaan vastaan, hyväksymään ja tuntemaan kaikki tunteesi ilman ehtoja. Tämän vaikealta kuulostavan taidon opettelu todella kannattaa, sillä sen hallitsemisen palkintoina ovat mielenrauha, ilo, vapaus ja hyvinvointi. Tunteidesi rehellisen kohtaamisen ja hyväksymisen seurauksena vapaudut monista sisäisistä vankiloista. Mieleesi ja kehoosi tulee tilaa myös todelliselle ilolle, myötätunnolle ja kiitollisuudelle. Itsetuntemuksesi vahvistuu ja voit tehdä hyviä, onnellisuuttasi palvelevia päätöksiä ja valintoja. Koko elämäsi muuttuu aidommaksi, sujuvammaksi ja paremmaksi.

Sinun tarvitsee vain oppia purjehtimaan tunteiden aalloilla

Ainoa tapa tuntea tunteita on kokea ne kehossaan. Jos siis haluat kehittää tunnetaitojasi ja yhteyttä itseesi, sinun on kuunneltava kehoasi. Kun olet tilanteessa, jossa ikävällä tunteella on tapana herätä, saatat haluta sulkea sen salamannopeasti tietoisuudestasi. Tunnet kuitenkin kireyttä merkkinä siitä, että joudut käyttämään lihasvoimaa pitääksesi jotakin poissa kokemuksestasi. Pysähdy hengittelemään rauhallisesti ja kuuntelemaan, mikä on se tunne joka sai sinut kiristymään. Anna tunteen herätä ja vain ole siinä. Tunne se.

Jotkut tunteet tuntuvat pelottavilta, mutta jos mietit järkevästi, huomaat, ettei niissä ole mitään pelättävää. Tunteet ovat vain tunteita. Ne ovat kehossa syntyvää ja kieppuvaa energiaa – ei mitään muuta. Ne eivät itsessään sisällä mitään arvoja tai merkityksiä. Suostu siis niihin. Ota tunne vastaan myötätunnolla ja hyväksyen. Ajattele: ”tunnen ahdistusta / surua / olen aivan raivoissani tms., ja se on ihan OK”. Anna tunteen kiehua ja velloa kehossasi niin kauan kuin se haluaa. Kuuntele vain sitä ja tunne sen myrsky. Älä tee mitään.

Kun annat tunteen olla olemassa kehossasi ja vain tunnet sen, huomaat että se alkaa pian hälvetä. Harva tuntemus säilyy kovin intensiivisenä kehossa enempää kuin pari minuuttia. Kun tunne tulee kuulluksi ja vastaanotetuksi, sillä ei ole enää syytä olla olemassa. Energia purkautuu, tunne katoaa ja korvautuu rauhallisella ja tyynellä läsnäolon kokemuksella.

Valta on sinulla

Jos tunteminen on liian pelottavaa, huomaa myös, että (aivan kuten tähänkin asti) sinulla on koko ajan valta torjua ikävät tunteet mielestäsi. Voit siis päättää tuntemisen harjoittelua aloittaessasi, että voit milloin tahansa painaa ne takaisin uppeluksiin, jos niiden kohtaaminen tuntuu liian tuskalliselta. Tällä tavoin voit säilyttää hallinnan mahdollisuuden siltä varalta että homma käy liian hurjaksi. Todellisuudessa tunteesi eivät voi mitenkään vahingoittaa sinua, ne ovat vain energiaa.

Vahinkoa alkaa syntyä vasta silloin, jos ajattelet että tätä tunnetta ei saisi olla ja että se on jonkun vika – ja ryhdyt toimimaan näiden ajatusten ohjaamana. Jos hyökkäät toista ihmistä vastaan, ryhdyt kostamaan kokemustasi jollekulle tai käännät ikävän tunteen itseesi ja jäät ruoskimaan itseäsi ja rypemään itseinhossa, aiheutat vahinkoa sekä itsellesi että ympäristöllesi. Se on tarpeetonta.

Tunteiden rehellinen kohtaaminen on itsensä arvostamista

Kenties jo vuosikymmeniä sitten kätketyn surun, vihan tai muiden ikävien tunteiden kohtaaminen yksin saattaa olla hyvin vaikeaa. Ulkopuolinen ja puolueeton kuuntelija, valmentaja tai terapeutti, tukiryhmä tai hyväksyvä lähimmäinen voi olla korvaamaton apu alkuun pääsemisessä.

Kun olet yksin tai toisen tukemana ottanut tunteen vastaan ja suostunut kokemaan sen, voit päästää irti ja antaa sen mennä. Olet antanut itsellesi arvokkaan kokemuksen siitä, että olet riittävän voimakas kohtaamaan tunteesi. Olet myös osoittanut itsellesi suurta myötätuntoa, kunnioitusta ja arvostusta kohtaamalla itsesi rehellisesti. Tämä on usein hyvin voimaannuttavaa.

Huomaat myös, että kun näin puhdistat ja ”koet vapaaksi” kehoosi vangittuja ikäviä tunteita, niiden alta alkaa kuplia myös energiaa, vilpitöntä iloa ja elämän riemua. Vähitellen alat myös huomata että elämäsi muuttuu sujuvammaksi ja miellyttävämmäksi. Et enää kohtaa niin usein ihmisiä, jotka herättävät kipusi. Kun joudut tilanteisiin jotka olisivat aikaisemmin saaneet sinut täysin pois tolaltasi, sinun ei enää tarvitse reagoida hyökkäämällä tai puolustautumalla, vaan voit katsoa tilannetta laajemmasta perspektiivistä ja kohdata sen tyynempänä ja viisaammin.

Saat todellista vapautta ja voimaa, kun sinun ei enää tarvitse suojautua, vaan voit kohdata tilanteet ja ihmiset entistä rohkeammin ja tehdä myös rohkeita valintoja oman elämäsi suhteen.

 

Artikkelin kirjoittaja:

Johanna Koskimies
ACC Certified Business & Career Coach, onnellisuusvalmentaja
p. 040 – 413 2747
johanna.koskimies@neovolentia.fi
www.neovolentia.fi