Hilti Outperformer -ohjelma valmistaa kansainväliselle uralle ja tarjoaa hyvän kokonaiskuvan organisaatiojohtamisesta. Juha Hinkkasen ohjelma vei Hiltin työkalupalvelujen markkinointipäälliköksi Yhdysvaltoihin. Haku kaksivuotiseen ohjelmaan on nyt käynnissä!

Rakennusteollisuuden ammattilaisille koneita, laitteita ja järjestelmiä kehittävä ja markkinoiva Hilti-konserni toimii 120 maassa. Vastavalmistuneille tai valmistumassa oleville maistereille ja tohtoreille suunnattuun Outperformer-ohjelmaan onkin globaali rekry, Suomessa käytössä on ohjelman kaupallinen linja.

Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta opiskellut Juha Hinkkanen aloitti ohjelman syksyllä 2014 tuoreena tekniikan tohtorina. Hiltiin hän oli tutustunut jo ollessaan maisteriopintojen aikana vaihdossa yrityksen kotimaassa Liechtensteinissa, missä konsernin pääkonttori edelleen sijaitsee. Asukasmäärältään Kajaanin kokoisessa maassa Hiltiä ei voinut olla huomaamatta.

Syvemmän kiinnostuksen syntymiseen Hinkkanen listaa kaksi päätekijää. Hänen tuttujaan oli töissä Hiltillä, ja kaikki kehuivat yrityksen ihmisläheistä kulttuuria.

– Työntekijät osoittivat korkeaa tyytyväisyyttä ja Hilti on aina saanut hyviä pisteitä erilaisissa paras työpaikka -mittauksissa. Se oli itselleni ensimmäinen indikaattori siitä, että tämä voisi olla mielenkiintoinen työpaikka.

Toiseksi Hinkkanen innostui Hiltin tuoteteknologiainnovaatioista.

– Hiltillä panostetaan paljon teknologiaan, tuotteisiin ja palveluinnovaatioihin. Liiketoiminnan ansaintamalleja mietitään tarkoin, pelkkä hieno tuote ei riitä. Se erottaa meidät monista kilpailijoistamme.

Strategia avautuu käytännön tasolla

Ensimmäinen Outperformer-vuosi toimitaan myynnin tehtävissä omassa kotimaassa. Toinen vuosi koostuu kolmesta lyhyemmästä johtamisprojektista, joista ensimmäinen tehdään oman maan pääkonttorilla, toinen oman regioonan pääkonttorilla ja kolmas oman regioonan ulkopuolella.

– Työskentelin ensin kolme kuukautta Vantaalla, sitten kuusi kuukautta Manchesterissa ja lopuksi kolme kuukautta Hongkongissa.

Projektit määräytyvät käytännössä sen mukaan, mitkä ovat omat kompetenssit ja mielenkiinnon aiheet. Myös Hiltin tarpeet huomioidaan.

– Vantaalla toteutimme projektin toimitusketjujen parantamiseksi, koska sellaiselle oli olemassa selkeä tarve meidän organisaatiossa Suomessa. Halusin osallistua projektiin, sillä en ollut aiemmin tehnyt mitään toimitusketjuihin tai logistiikkaan liittyvää. Se mahdollisti minulle uuden oppimisen ja aivan uuden näkökulman meidän liiketoimintaan ja sen ohjaamiseen.

Ohjelma tarjoaa monipuolisen kokonaiskuvan siitä, kuinka luodaan maailmanlaajuinen konsernistrategia ja miten se käytännössä pannaan toimeen.

– Ohjelman kautta pääsee näkemään, mitä strategia tarkoittaa silloin, kun seisot asiakkaan edessä vaikka rakennustyömaalla, ja pyrit edesauttamaan tämän liiketoimintaa tarjoamalla siihen sopivia tuotteita ja palveluita.

Matala hierarkia

Ohjelmaan kuulumisessa on monia etuja, kuten tapaamiset Hiltin ylimmän johdon kanssa.

– Keskustelimme toistuvasti kokeneiden johtajien kanssa ja pyrimme oppimaan heiltä. Lounastimme säännöllisen epäsäännöllisesti niin toimitusjohtajan, talousjohtajan kuin HR-johtajankin kanssa. Toisaalta mahdollisuus näihin tapaamisiin toi myös vastuun siitä, että hyödyntää tilaisuuksia mahdollisimman hyvin.

Lisäksi ohjelma sisältää osallistumisen IMD-bisneskoulun liike-elämäopetukseen Lausannessa Sveitsissä.

– Johdon kehitysohjelma antoi perspektiiviä ajatella asioita suuremmassa mittakaavassa ja työkaluja muutosten läpivientiin omassa organisaatiossa. Se on yksi arvostetuimmista liikkeenjohdon koulutuksista.

Osana ohjelmaa tutustutaan myös Hilti-säätiön toimintaan. Säätiö pyrkii tekemään yhteishyvällisiä tekoja, kuten tukemaan sotien uhreja.

– Vietin viikon Bosniassa rakentaen taloja ihmisille, jotka edelleen kärsivät sodan vaikutuksista. Oli ainutlaatuista päästä tekemään hyvää normaalin työelämän yhteydessä. Kokemus oli todella arvokas ja palautti muistiin niitä arvoja, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

Mahdollisuus kansainväliseen uraan

Osallistujilla on vakituinen työsuhde heti kaksivuotisen kehitysohjelman ensimmäisestä päivästä lähtien. Ohjelman jälkeen he jatkavat uudessa työtehtävässä joko Suomessa tai ulkomailla.

– Ohjelman voisi ajatella valmistavaksi vaiheeksi, ja kun siirtyy niin sanottuun ensimmäiseen viralliseen tehtävään, tulee siellä jatkaa kehittymistä.

Ensimmäinen ohjelman jälkeinen tehtävä ei pääsääntöisesti ole omassa kotimaassa. Hinkkanen aloitti marraskuussa Texasissa Yhdysvalloissa, Hiltin Pohjois-Amerikan pääkonttorilla.

– Olen Hiltin työkalupalvelujen markkinointipäällikkö, ja vastaan kyseisestä liiketoiminta-alueesta ja sen kehittämisestä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Ensivaikutelmat uudesta työympäristöstä ovat olleet todella positiiviset.

– Työtehtävät ovat erittäin mielenkiintoisia ja kollegat ystävällisiä. Toimistomme on kansainvälinen ja tänne on ollut helppo integroitua. Tarjolla on paljon harrastuksia ja verkostoja, jotka auttavat kotiutumisessa.

 

Haku Outperformer-ohjelmaan jatkuu 27.1.2017 asti. Lue lisää ja hae mukaan.