YTK-yhdistyksen ja Monsterin yhdessä järjestämässä työnhakutapahtumassa kuultiin keskiviikkona 18.5. inspiroiva ja suupieliä hymyyn kutkutellut puheenvuoro Gogi Mavromichalikselta.

Gogi on taustaltaan näyttelijä, animaattori ja videokuvaaja, jonka monipuolisesta kokemuksesta kumpuavia käytännön niksejä voi hyödyntää niin video-CV:tä kuvatessa kuin videohaastatteluun valmistautuessa. Ne ovat avuksi myös missä tahansa muussa esiintymistilanteessa.

Katso itseäsi ulkopuolisen silmin

Gogi kertoi tarinan lääkäriystävästään, kenen pahin pelko on esiintyä muiden lääkäreiden edessä.

– Hänellä on tapana psyykata itseään näitä tilanteita varten katsomalla itseään ikään kuin ulkopuolisen silmin.

Gogi kehottaakin jännittävässä tilanteessa miettimään itselleen ikään kuin roolihahmon. Tämä lääkäriystävä kuvittelee olevansa se kaikkein coolein lääkäri Greyn Anatomiasta, jonka avulla hän virittää itsensä oikeanlaiseen moodiin.

Parasta mitä voit tehdä on skarpata

Videoesiintymistä varten on syytä harjoitella tarpeeksi hyvin.

– Kun aihe on tuttu, pystyt myös puhumaan siitä uskottavasti. Sen vuoksi on tärkeää harjoitella, Gogi muistuttaa.

Harjoitella voi esimerkiksi katsomalla omaa esiintymistään etukäteen kuin se olisi nauhoitus.

– Mieti, millainen haluaisit siinä olla ja miten haluaisit sen menevän, ja katso tuo nauhoitus mielessäsi läpi niin monta kertaa, että osaat sen ulkoa. Sinun on helpompi skarpata kun tiedät mistä puhut.

Maneerit tekevät rauhattomaksi

Jokaisella meistä on maneereita, jotka ottavat helposti vallan esiintymisessämme erityisesti silloin kun jännitämme.

– Kun luotat itseesi ja uskot siihen mitä osaat, myös maneerit vähenevät ja olet rauhallisempi, Gogi opastaa.

Gogi jakaa myös yksinkertaisen neuvon konkreettiseen jännityksen purkamiseen. Tämän niksin avulla on helppo välttää myös esimerkiksi hiusten harominen, tai muut käsillä tehtävät maneerit.

– Olin paikalla videokuvaajana kun Sanni Grahn-Laasonen valittiin ensi kertaa ministeriksi. Hän saapui lehdistön eteen tyynenä ja hoiti lausuntonsa rauhallisesti, vaikka tilanne oli varmasti hänelle erittäin jännittävä, Gogi muistelee.

Syy Sannin rauhalliseen olemukseen löytyi selän takaa.

– Hän siirsi kätensä ristiin selän taakse, ja rauhallisen, ryhdikkään olemuksen takana kädet heiluivat ja pyörivät paniikkia ja jännitystä pois, hän jatkaa.

Huolehdi siis siitä, että maneerit eivät tee esiintymisestäsi rauhattoman oloista.

Rauhoittuminen, hymyily ja improvisaation taito

Avain onnistuneeseen esiintymiseen löytyy Gogin mukaan rauhoittumisesta ja aidosta hymystä.

– Jos puheesi rytmi alkaa jännittäessäsi nopeutua, muista rauhoitella itseäsi jotta puheestasi saa varmasti selvää. Muista myös, että aidon hymyn kuulee puheestasi.

Jokaisessa videoesiintymisessä tarvitaan lisäksi myös improvisaatiota. Klubilla mukana olleet pääsivät harjoittelemaan sitä vierustoverin kanssa, mutta muillekin hänellä on muutama vinkki hihassa.

– Harjoittele vaikka kaverisi kanssa siten, että kysytte vuorotellen toisiltanne jotakin todella erikoista. Oli kysymys millainen tahansa, siihen on löydyttävä heti vastaus. Improvisaation avulla pelastat kiusallisia tilanteita ja luot hauskoja hetkiä, hän rohkaisee.

Mokatakin saa.

– Kerro itsellesi, että sinulla on mahdollisuus ja lupa mokata kerran. Kun moka sitten tapahtuu, voit ohittaa sen olankohautuksella ja jatkaa eteenpäin joutumatta paniikkiin, vinkkaa Gogi.

Sitten vain harjoittelemaan! Videolla esiintymistä voi treenata esimerkiksi Monsterin tarjoaman videoharjoituksen avulla.

Mirva Puranen
Monster.fi