Tänään 5.4. vietetään Job Shadow Day -päivää. Vuosittain järjestettävä valtakunnallinen tapahtuma kannustaa tasa-arvoiseen työelämään. Teemapäivä tarjoaa mahdollisuuden kokeilla ja tutustua tiettyyn työhön niille henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttaa työllistymistä. Suomessa päivää koordinoi Vates-säätiö, ja mukana teemapäivässä on lukuisia kumppaneita ja työnantajayrityksiä. Vuonna 2016 jopa 220 työn seuraajaa tutustui yli 180 työpaikkaan 41 eri kunnassa.

Työnvarjostus motivoi ja kannustaa

Päivän aikana “työnvarjostaja” saa seurata työtä valitsemallaan työpaikalla. Työnvarjostaja näkee, miten työyhteisössä toimitaan ja saa käsityksen siitä, sujuisiko mahdollinen unelmatyö häneltä. Erityisesti nuoret hyötyvät siitä, että saavat nähdä, miten kiinnostavaa työtä tehdään. Ymmärrys omista taidoista, tahdosta ja kyvyistä motivoi nuoria työnhakuun ja opintoihin.

Päivän aikana työtä seurataan mm. kirjastoissa, vaate-, ja ruokakaupoissa, päiväkodeissa, radiossa, leipomossa, kuljetusyrityksessä, eläintarhassa, oppilaitoksissa, lehdissä ja laivaliikenteessä.

Jokaisella on oikeus työntekoon

Job Shadow Day on päivä hyville kohtaamisille. Se muistuttaa, että työllistymisen muotoja on monia ja kaikilla pitäisi olla mahdollisuus työntekoon. Job Shadow Day -teemapäivän tavoitteena on näyttää, että myös osatyökykyinen henkilö voi olla täysin työkykyinen hänelle sopivassa työssä – suurin osa toimintarajoitteisista henkilöistä tekeekin työtä ja vielä useampi tekisi, jos tarjoutuisi mahdollisuus.

Joka kuudennella henkilöllä on toimintarajoite. Vaikka erityistarpeet on huomioitava, ne eivät tarkoita, etteikö henkilö olisi työkykyinen. Päivä tukee monipuolisemman työelämän ja paremman työilmapiirin kehitystä ja kannustaa tarkistamaan omat asenteensa, sillä muuttamalla asenteitamme muutamme maailmaa.

 

Job Shadow Day on vapaaehtoista yhteistyötä, joka perustuu ajatukseen, että sopiva työ on hyvä startti. Lisätietoa tapahtumasta löytyy Job Shadow Dayn virallisilta verkkosivuilta ja Facebookista.