Moni työntekijä pääsee viettämään kesälomaa heti juhannuksesta ja toimistot hiljenevät heinäkuussa. Jotta kesälomasta tulisi mahdollisimman rentouttava, kannattaa muistaa tehdä muutama asia ennen kesälaitumille kirmaamista. Keskenjääneet asiat kuormittavat aivoja, joten hyvin valmistautumalla saat lomastasi enemmän irti.

Lomalle lähtijän muistilista:

 1. Priorisoi tehtävät, jotka teet ennen lomaa

  Vaikka edeltävällä viikolla usein mennäänkin ”Maailma valmiiksi ennen lomaa” -mentaliteetilla, hyväksy kuitenkin se asia, että kaikkea ei välttämättä saa tehtyä. Listaa työtehtäväsi ja priorisoi kriittisimmät, jätä muut lomalta paluun jälkeisiksi. Jos et ehdi saada jotain kiireellistä työtä valmiiksi, delegoi se kollegallesi.

 2. Kuka tuuraa sinua loman aikana?

  Saat enemmän irti lomastasi, kun tiedät, että työsi eivät jää oman onnensa nojaan ja työpöydälläsi ei odota loman jälkeen pino hommia, joiden deadline meni ajat sitten. Varmista siis hyvissä ajoin, ketkä ottavat vastuun työtehtävistäsi ja perehdytä heidät ajoissa tehtäviisi.

  Jos olet sellaisessa asemassa, että sinun on pakko olla tavoitettavissa lomasi aikana, sovi etukäteen minkälaisissa asioissa puoleesi kannattaa kääntyä.

 3. Tiedota lomastasi

  Vaikka lomasi ajankohta voi olla sinulle itsestäänselvyys, ei se välttämättä ole sitä työkavereillesi. On siis kohteliasta tiedottaa lomastasi yrityksen työntekijöille esimerkiksi yleisellä sähköpostiviestillä.

  Jos olet aktiivisesti tekemisissä asiakkaiden tai muiden yrityksesi ulkopuolisten sidosryhmien kanssa, on hyvä informoida myös heitä lomastasi.

 4. Kirjoita salasanat muistiin

  Klassinen sanontahan kuuluu: ”Loma on ollut onnistunut, jos ensimmäisenä työpäivänä ei muista salasanoja.”. Ennakoi tulevat sisäänkirjautumiskriisit ja ota tarpeelliset salasanat varmaan talteen.

 5. Laadi tehtävälista lomalta paluuta varten

  Ensimmäinen työpäivä loman jälkeen saattaa usein mennä pöllämystyneenä ihmettelyyn, eikä sitä oikein tiedä mistä aloittaisi. Tee siis itsellesi etukäteen todo-lista, josta on helppo aloittaa kun palaat töihin.

 6. Siivoa työpöytäsi

  Paluu arkeen on tuntuu miellyttävämmältä, kun vastassa ei odota sekamelska.

 7. Lisää Out of Office -viesti sähköpostiisi

  Älä unohda lisätä sähköpostiisi automaattista poissaoloviestiä, jossa ilmoitat lomastasi. Näin sinua työasioissa tavoittelevat henkilöt tietävät lomastasi, eivätkä esimerkiksi yritä ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.

  Laita automaattiviestiin myös tieto paluustasi ja muista mainita siitä, että kiireellisissä asioissa kannattaa olla yhteydessä tuuraajaasi sekä lisätä tuuraajan yhteystiedot. Tällä saat myös mielenrauhan itsellesi, kun tiedät, että tärkeät viestit eivät jää makaamaan sähköpostilaatikkoosi.

 8. Kytke kalenterimuistutukset ja työsähköpostin ilmoitukset puhelimestasi pois päältä

  Vapaalla on vaikea päästää irti arjesta, jos tulee jatkuvasti vilkuiltua työasioita.