Pitkän loman jälkeen töihin paluu voi tuntua ensimmäisinä päivinä raskaalta ja uuvuttavalta. Arkirutiineihin tottuminen voi viedä aikaa parista päivästä jopa viikkoihin. Työrytmiin pääsee kiinni helpommin, jos hyväksyy, että muutos voi olla raskas ja samalla antaa itselleen aikaa sopeutua uusiin aikatauluihin. Näiden vinkkien avulla arkeen paluu käy hieman helpommin.

Anna aikaa sopeutumiselle

Työterveyslaitoksen työterveyspsykologi Sirkku Kivistön mukaan lomalta paluuta seuraa yleensä kolme vaihetta: loman loppumisen haikeus, sopeutuminen arkeen ja oikean työrytmin saavuttaminen. Vasta näiden vaiheiden jälkeen kykenet esimerkiksi luovaan ideoiden tuottamiseen. Anna siis itsellesi aikaa tottua taas päivittäisiin rutiineihin ja tasaamaan esimerkiksi lomalla venynyt unirytmi.

Helpota arkeen palaamista ennakoimalla

Ensimmäisten arkiaamujen kaoottisuutta kannattaa vähentää ennakoinnilla ja suunnittelulla: lasten vaatteet kannattaa valita valmiiksi, eikä avaimien etsimistä kannata jättää ensimmäiseen arkiaamuun. Työnteon alkuun pääsemistä helpottaa myös, jos olet ennen lomaa koonnut itsellesi muistilistan töistä, joihin sinun tulee tarttua loman jälkeen.

Palaa töihin keskellä viikkoa

Jos mahdollista, ajoita lomalta paluusi keskelle viikkoa – näin ensimmäinen työviikko ei tunnu liian raskaalta. Jos töissä on mahdollista ottaa ensimmäiset päivät hieman rauhallisemmin, arkeen paluu on käy stressittömämmin.

Muista nauttia vapaa-ajasta

Nauti kesästä ja työpäivän jälkeisestä vapaa-ajastasi edelleen, vaikka oletkin töissä. Sovi itsellesi mieluisaa ohjelmaa työpäivien jälkeen. Lomalla tehtyjen asioiden ei tarvitse loppua, vaikka osa päivästä kuluisikin töissä.

Tarkastele työtäsi uusin silmin

Loman jälkeen osaat katsella työtäsi uudesta näkökulmasta. Aloita työt suunnittelemalla syksyä kevään kokemukset huomioiden – loman jälkeen työyhteisössä on otollinen aika tehdä myös parannuksia esimerkiksi työkäytännöissä.

Loman vaikutus ei ole ikuinen – maksimoi siis sen hyödyt

Loman hyvien vaikutusten sanotaan ulottuvan muutaman viikon päähän töihin paluun jälkeen. Keskeisin loman positiivinen vaikutus on rentous – lomalta palanneet ihmiset tietävät, miltä tuntuu olla rentoutunut. Sekä työnantajan että työntekijän kannattaisikin loman jälkeen miettiä, kuinka kyseinen olotila pystyttäisiin säilyttämään ympäri vuoden.

 

Jos haluat etsiä jotain parempaa loman jälkeen, Monsterista löydät uusimmat avoimet työpaikat.

 

Lähteet:

Työterveyslaitos
Monster.fi

Katri Laakso, Monster.fi