Yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä, vuonna 1889 perustettu Korkeasaaren eläintarha ottaa vuosittain jopa 30 kesätyöntekijää. Monipuolisia paikkoja löytyy niin hallinto-, kiinteistö- ja eläintenhoitoyksiköstä kuin markkinoinnista ja asiakaspalvelusta. Kesätöihin on mahdollista päästä 2–4 kuukaudeksi yksiköstä riippuen.

Eniten kesätyöntekijöitä otetaan eläintenhoitotehtäviin. Niissä hommissa toimii myös Petteri Timonen, 23, joka on ensimmäistä kesää töissä Korkeasaaressa. Eläintarhanhoitajana työskentelevä Mona Nuuttinen, 24, on ollut sen sijaan aiemminkin töissä Korkeasaaressa. Korkeasaareen hakeekin usein samoja henkilöitä kesätöihin kuin edelliskesänä. Positiivista palautetta kesätyöntekijöiltä tulee erityisesti tehtävien monipuolisuudesta ja viihtyisästä työympäristöstä – parhaimmillaan työ taitaakin olla mukavan lämpimänä kesäpäivänä.

Parasta kesätyössä ulkoilma ja eläimet

Ensikertaa Korkeasaaressa kesätöissä oleva Petteri työskentelee märehtijät-ryhmän eläintenhoitajana. Petterille eläinten kanssa työskentely on tuttua lapsesta saakka kotona Pohjois-Karjalassa sijaitsevan lypsykarjatilan ansioista. Korkeasaaren eläinhoitajana hän huolehtii eläinten elinympäristöstä eli siivoaa ja ylläpitää tarhoja sekä ruokkii eläimiä. Kesätyö on juuri sellaista, jota hän toivoi.

– Kesätyötä etsiessä kriteereinäni oli ulkotyö ja eläimet. Näin Korkeasaaren hakevan eläintenhoitajia, ja ajattelin, että tämä voisi olla jotain hieman erilaista, kertoo Petteri.

– Parasta työssä on se, mitä siltä toivoinkin: ulkona oleminen ja eläimet. Hauskaa vaihtelua perustyöhön tuovat eläinten yleisöruokinnat, joissa ruoat piilotetaan tarhojen sisälle, ja yleisö saa seurata selostuksen kera, kun eläimet etsivät ne.

Korkeasaareen eläinhoitajilta vaaditaan tehtävään soveltuvaa koulutusta kuten eläintenhoitoalan tai luonnonvara-alan tutkintoa tai vähintään alan keskeneräisiä opintoja. Petteri opiskelee Helsingin Yliopistossa kotieläintieteitä. Hänen mielestään eläintenhoitajilla on oikean koulutuksen lisäksi hyödyllistä olla ominaisuuksia, joita eläinten parissa tarvitaan.

– Eläinten kanssa täytyy osata toimia. Niistä ei saa hermostua, eikä niitä saa hermostuttaa omalla käytöksellään. Rauhallisuudesta on hyötyä kaikissa tilanteissa eläinten kanssa – niillä kun on myös oma tahtonsa, kertoo Petteri.

Aitiopaikka eläintarhan elämään

Mona työskentelee Korkeasaaressa eläintarhanhoitajana. Työnkuva on monipuolinen, ja se sisältää niin lipunmyyntiä, asiakaspalvelua kuin alueen- ja liikenteenvalvontaa sekä juoksevien asioiden hoitamista.

– Jokainen päivä on erilainen, se on työn siistein juttu. Kesäsesongilla varsinkin sattuu ja tapahtuu. Eläintarhanhoitajan työssä täytyy osata toimia tilanteessa kuin tilanteessa ja tietää, kenelle asiat ohjataan eteenpäin, kertoo Mona.

Mona päätyi eläintarhaan töihin vanhan työkaverinsa kautta. Hän opiskelee ammattikorkeakoulussa matkailualaa, on tehnyt töitä nuorten ja lasten parissa sekä tekee keikkatöitä järjestyksenvalvojana. Korkeasaaren työssä houkuttelevinta on sen monipuolisuus, palkitsevuus ja hyvä työyhteisö.

– Tämä työ on aitiopaikka nähdä, miten eläintarha pyörii. Elämä eläintarhassa on vahvasti läsnä jokaisessa työpäivässä – se on suuri plussa. Täällä on myös mahtava työporukka. Työhön koulutetaan hyvin, itse esimerkiksi sain koulutuksen liikenteenohjaamiseen.

Eläintarhanhoitajaksi ei vaadita vastaavaa aiempaa työkokemusta, tosin asiakaspalvelu- ja kassanhoitokokemuksesta on hyötyä. Oikeanlainen asenne on Monan mielestä tärkeintä.

– Asenteen täytyy olla kohdillaan ja henkilöllä halu oppia. Asioiden nopeasta sisäistämisestä on hyötyä, lisäksi asiakaspalveluhenkisyys on tärkeä ominaisuus, koska työ on kuitenkin ensisijaisesti asiakaspalvelua, Mona listaa eläintarhanhoitajan tärkeimpiä ominaisuuksia.

– Kaikista suoritetuista korteista ja kursseista on usein hyötyä tässä työssä. Eläintarhanhoitajilla arvostetaan yhä enemmän myös monipuolista kielitaitoa, esimerkiksi venäjän kielen taidolle on tällä hetkellä kasvava tarve, Mona jatkaa.

Lue lisää työmahdollisuuksista Korkeasaaressa

 

Katri Laakso
Monster