Laura Mäkinen pääsi ensimmäistä kertaa töihin Ikeaan vuonna 2012. Hän oli nähnyt lehdessä ilmoituksen Ikean avoimista kesätyöpaikoista ja laittoi hakemuksen Ikean nettisivujen kautta.

– Hain Ikea Food -osastolle ravintolaan töihin ja onneksi paikka aukesi! Ikea oli valittu samana vuonna toista kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi työpaikaksi ja odotukseni tulevan kesätyöpaikan suhteen olivat korkealla. Olin todella innoissani, että sain juuri kyseisen työpaikan, Laura kertoo.

Kesätöiden jälkeen hän jatkoi osa-aikaisena työntekijänä tekemällä lukio-opintojen ohella ilta- ja viikonloppuvuoroja. Nyt 21-vuotias Laura suorittaa merkonomin tutkintoa oppisopimuksella. Hän haaveilee myös jatko-opinnoista, ja kiittää työnantajansa joustavuutta työvuorojen suunnittelussa.

– Päätin lähteä opiskelemaan merkonomiksi, koska mielenkiinto kaupan alalle heräsi Ikeassa työskennellessä. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta oppisopimukseen, päätin tarttua siihen. Työn ohessa opiskelu on tarjonnut minulle monipuolisia työtehtäviä ja haasteita. Ikea on ollut reilu työnantaja ottamalla huomioon toiveeni työtuntien suhteen. Olen pystynyt aina vähentämään tai lisäämään työtunteja tarpeen mukaan. Jos minulle aukeaa opiskelupaikka syksyllä on hienoa tietää, että on mahdollisuus sovittaa työtunnit yhteen opiskelun kanssa.

Ikea oli Lauran ykköstoive kesätyönantajaksi

Laura oli Ikealle hakiessaan laittanut kesätyöhakemuksia myös moniin muihin yrityksiin. Ikea oli kuitenkin hänelle ykköstoive kesätyöpaikaksi. Myös tulevaisuuden suunnitelmat ovat kirkastuneet Lauralle Ikeassa vietettyjen vuosien aikana.

– Olen oppinut paljon itsestäni, myös sen mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Jatko-opiskelut kaupan alalla ja etenemismahdollisuudet Ikeassa kiinnostavat minua paljon. Ikea pitää oikeasti huolta työntekijöistään ja meillä voi rohkeasti antaa palautetta ja oman äänensä saa tuoda kuuluviin. Ikeassa esimiehet ovat mukavia ja helposti lähestyttäviä. On myös mahtava tunne, kun onnistuu ja saa hyvää palautetta. Se oikeasti motivoi ja pistää hymyilemään.

Ikeassa kesätyöntekijä pääsee mukaan monipuolisesti erilaisiin askareisiin. Laura kertoo työskennelleensä pääosin ravintolassa ja sen keittiössä, bistrossa sekä herkkutorilla. Hän on myös päässyt mukaan esimerkiksi erilaisten markkinointitoimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen.

– Meillä oma-aloitteisuus ja vastuun ottaminen ovat isossa osassa. Omaa osaamistaan ja työtehtäviään voi helposti laajentaa ja aina on joku joka on halukas opettamaan uutta. Olen päässyt soveltamaan kaupan alan opintojani jokapäiväisessä työssäni. Annan usein palautetta ja kehitysideoita esimiehilleni ja on hienoa huomata, kuinka omat ehdotukset otetaan vastaan ja käytäntöön. Tämä kannustaa kehittämään itseään ja yritystä, pohtii Laura.

Ikeassa töitä tehdään hyvällä fiiliksellä

Lauran hauskin kesätyömuisto liittyy ensimmäisiin työpäiviin.

– Minut koulutettiin perinpohjaisesti eikä kertaankaan tullut sellainen tunne, että olisi jäänyt yksin. Oli mahtavaa työskennellä isolla porukalla ja hyvällä fiiliksellä. Töissä oli helppo hymyillä, koska ilmapiiri oli rento ja hauska. Oli hienoa tajuta kesän alussa kuinka mahtavaan porukkaan oli päässyt mukaan.

Laura kertoo kokevansa yrityksen arvot ja toimintatavat omikseen, ja yhdistävän kaikkia Ikean työntekijöitä. Ikeassa myös vastoinkäymiset ja epäonnistumiset otetaan vastaan mahdollisuuksina kehittyä.

– Ensimmäisten työpaikkojen joukossa Ikea on ollut minulle mahtava työnantaja. Meillä on positiivinen yhteishenki, ja itseään pääsee kehittämään jokapäiväisessä työssä. Täällä saa olla oma itsensä, ja pyrimme yhdessä kohti yhteisiä tavoitteita.

Kesätöitä Laura kannustaa hakemaan rohkeasti ja ilman turhaa jännitystä.

– Tartu rohkeasti haasteisiin! Jos tuntuu, ettet osaa hakemaasi työtä, usko itseesi! Vastuullisen työnantajan kuuluu tarjota huolellinen perehdyttäminen. Kesätyö on oiva tilaisuus oppia paljon uutta, myös itsestään. Työelämässä tapaat uusia ja erilaisia ihmisiä. Kesätyö voi myös avata ovet osa-aikaiseen tai vakituiseen työsuhteeseen kesän jälkeen.

Katso täältä Ikean kesätyöpaikat

 

Mirva Puranen