Nuorten työnhakijoiden kilpailu on kovaa. Samaan kesätyöpaikkaan saattaa hakea satoja tekijöitä. Kun vahvaa työkokemusta ei ole vielä ehtinyt kertyä, voi CV:n laatiminen tuntua erityisen vaikealta. Millaisia ohjeita rekrytoijat antaisivat nuorille työnhakijoille?

Rekrytoinnin ammattilaista jakoivat kesätyönhakijoille vinkkejä Contact Forum -rekrymessuilla viime joulukuussa. Mukana olivat Jonna Jansson, rekrytointipäällikkö Lidlistä, Jonna Suomela, Specialist, Global Resourcing & Employer Branding Wärtsilältä, Sanna Lavonen Employer Branding & Recruitment Manager Soneralta, Head of Operation Laura Korpilauri Academic Workilta ja Laura Ihamuotila, toiminnanjohtaja Suomen Mentoreilta. Koostimme yhteen muutamia parhaita vinkkejä.

Sosiaalinen media kesätyönhaussa

Nykypäivän työnhaussa yhä enemmän hyödynnetään perinteisten sähköpostien ja rekrytointijärjestelmien lisäksi ketteriä ja erityisesti nuorille tuttuja kanavia sekä työkaluja. Sosiaalinen media on läsnä arjessa, mutta sitä kannattaa hyödyntää myös kesätyönhaussa. Somen hyödyntäessä on kuitenkin hyvä muistaa muutamat perusasiat – laita someen vai se, jonka haluat tulevan työnantajasi näkevän ja jaa sometietosi työnantajalle, jos se on relevantti kanava myös työsi kannalta. Osa yrityksistä kokeilee myös uusia tapoja työnhaussa.

– Soneralla on mahdollista hakea kesätöihin CV:n sijaan myös esimerkiksi LinkedIn-profiililla. CV:t on muutenkin kutistumassa. Riittää, että yhdelle sivulle on nostettu tärkeimmät tiedot kyseisen tehtävän kannalta. Loput tiedot voi löytyä sitten vaikka sieltä LinkedIn-profiilista. Twitter ja muut somekanavat ovat merkityksellisiä siinä kohtaa, kun ne ovat relevantteja työn kannalta. Esimerkiksi Soneran markkinointitehtävissä, listaa Soneran Sanna Lavonen.

Tärkeimpänä ohjenuorana voi pitää sitä, että linkitä työhakemukseesi vain ne kanavat, jotka tuovat sinusta työtehtävään liittyvää lisätietoa. Älä lisää Facebook-tilisi tietoja, jos et puhu siellä työnhausta tai itseäsi kiinnostavasta alasta. Linkitä myös Twitter-tilisi vain siinä tapauksessa, jos olet siellä aktiivinen. Tyhjä stattinen Twitter- tili ei tuo työnantajalle mitään lisätietoa sinusta työntekijänä.

Sometilien linkittämistä hakemukseen tai CV:seen kannattaa harkita, jos olet hakemassa tehtäviä esimerkiksi markkinoinnin, myynnin ja asiakaspalvelun saralta.

– Nuorille omat somekanavat ja itse tuotettu sisältö, kuten blogipostaukset voivat olla toimiva kanava tuoda esille omaa osaamistaan, korostaa Laura Korpilaur Academic Workilta.

Lue lisää vinkkejä: Tällaisesta some-profiilista rekrytoija kiinnostuu 

Puhelu työnantajille

Työnhaussa useasti kuulee väittämän, että työnantajalle kannattaa aina soittaa. Soitto muistuttaa hakijasta ja antaa aktiivisen kuvan. Rekrytoinnin ammattilaiset eivät kuitenkaan allekirjoittaneet väitettä suoraan. Työnantajalle kannattaa soittaa vain ja ainoastaan silloin, kun on oikeasti kysyttävää. Tyhjänpäiväiset soitot vievät rekrytoijan aikaa, eivätkä anna työnhakijallekaan mitään.

– Jos soitat työnantajalle, mieti kysymykset valmiiksi. Älä soita, jos ei ole kysyttävää. Some on myös hyvä kanava kysyä työnpaikan hakemisesta ja haun etenemisestä, Sanna muistuttaa.

– Lidlillä soittonumero korvattiin viime kesätyöhaussa Periscope-lähetyksellä. Vaikutuksen hakijassa tekee myös se, jos osaa esittää asiansa napakasti ja kiittää rekrytoijaa ajasta, kertoo Jonna Jansson Lidliltä.

Myös Wärtsilällä ollaan samoilla linjoilla.

– Sano asiasi ytimekkäästi ja muista esitellä itsesi puhelimessa. Se unohtuu yllättävän monelta nuorelta hakijalta, muistuttaa Jonna Suomela.

Puhelinsoitto voi olla työnhakijalle myös mahtava tilaisuus kalastaa lisätietoa haettavasta tehtävästä. Mitä asioita työnantaja painottaa kyseisessä työssä ja millainen työyhteisö on? Puhelinsoitto voi olla paikallaan, kunhan olet muistanut tehdä omat kotitehtäväsi ja tutustunut jo omatoimisesti yritykseen.

Vinkkejä puhelinsoittoon voi lukea esimerkiksi artikkelista: Tämä 4-vaiheinen malli takaa onnistuneen soiton työnantajalle.

Viekö some CV:n roolin?

Vaikka työtä voi hakea jo joissain yrityksissä someprofiililla, perinteinen CV ei ole vielä poistunut käytöstä.

– CV ei ole ainakaan Academic Workin työssä katoamassa vielä mihinkään.  CV on myös osoitus siitä, että hakija osaa paketoida oman osaamisensa ja taustansa tiiviiseen ja järkevään muotoon, kertoo Laura.

CV kertoo oleellisen tiedosta hakijan taustoista ja osaamisesta. Hakemuksessa sen sijaan tulee miettiä, miten teet omasta tarinastasi mielenkiitoisen. Myös jokainen rekrytoinnin ammattilainen uskoi huomaavansa, jos työhakemuksessa on näytetty copy-paste-menetelmää, eikä hakemusta ole räätälöity haettuun paikkaan ollenkaan.

– Lähetä mieluummin vähemmän hakemuksia, mutta räätälöi ne vastaamaan kyseiseen tehtävään paremmin, kehotti Suomen Mentorien Laura Ihamuotila.

Vähäinen työkokemus haasteena

Kesätöitä hakiessa aiempaa työkokemusta ei ole välttämättä vielä ehtinyt karttumaan. Työnhaku opiskelujen yhteydessä tai ensimmäisiin oman alan paikkoihin saattaa tuntua haastavalta, kun työkokemusta alalta tai vastaavista paikoista on rajoitetusti. Mitä kesätyönhakija voi silloin laittaa CV:seen ja hakemukseen?

– Äärimmäisen mielenkiintoista on lukea, miksi hakija on päätynyt tiettyyn alaan tai opiskeluihin. Miksi olet tässä tänään? Kiinnostavampaa on kuulla hakijoiden tarinat, kuin aina käytetyt ”olen sosiaalinen ja iloinen”-fraasit.

– Usein työnantajat haluavat lukea CV:stä konkreettisista hakijan työkokemuksesta. Kun kyseessä on kesätyö eikä kokemusta ole vielä kauheasti, jokaisesta kokemuksesta kannattaa pyrkiä saamaan oppi ja ydinasia esille. Vaikka kaupan kassa ei vastaisi nyt hakemaasi paikkaa, konvertoi aiemmasta työstä saatu oppi nyt hakemaasi tehtävään – tässä tapauksessa esimerkiksi asiakaspalvelu. Älä aliarvioi aiempia kokemuksiasi, jokaisesta on varmasti opittu jotain, kannustaa Suomen Mentorien Laura.

– Kiteytä mitä osaat, haluat ja tavoittelet, muistuttaa Lidlin Jonna.

 

Menestystä kesätyöhakuihin!

Katri Laakso,
Monster

 
Katso avoimet kesätyöpaikat
 

Lue myös nämä: