Kesätyö on monelle ensimmäisiä kosketuksia työelämään. Miten kesätöitä haetaan ja millaista palkkaa työstä pitäisi saada? Entä mitä laki sanoo sopivista työajoista? Muutamien vinkkien avulla erotut hakijamassasta ja nappaat itsellesi kenties unelmiesi kesätyöpaikan.

Ole avoin mahdollisuuksille

Suhtaudu avoimesti kaikkiin tarjolla oleviin työtehtäviin. Mitä vähemmän sinulla on kokemusta, sitä avoimemmin erilaisia paikkoja kannattaa hakea. Työura alkaa aina jostakin, harvemmin juuri sieltä mistä eniten haluaisi.

Hyödynnä verkostojasi

Sinulla on varmasti lähipiirissäsi useita työelämässä pitkään olleita ihmisiä. Hyödynnä siis omaa tuttavaverkostoasi ja heidän kontaktejaan, ja pyydä apua työpaikan löytämiseksi.

Panosta työhakemukseen

Hakemus on ensimmäinen ja tärkein viesti sinulta työnantajalle. Hyvä hakemus on lyhyt ja selkeä ja totuudenmukainen, ja kertoo miksi juuri sinä olet sopiva hakija. Hyvässä hakemuksessa ei ole kirjoitusvirheitä. Ellei kielioppi ja oikeinkirjoitus suju, tarkistuta teksti vaikka ystävälläsi ennen kuin lähetät sen.

Hyvä hakemus vastaa työpaikkailmoitukseen eli samaa versiota ei kannata lähettää kaikkialle. Kannattaa myös kokeilla avoimen hakemuksen lähettämistä kiinnostavalle työnantajalle, vaikka heillä ei työpaikkailmoitusta olisikaan. He saattavat silti tarvita apukäsiä, jos sopiva henkilö sattuu kohdalle. Muista kuitenkin soittaa hakemuksesi perään!

Mitä ansioluetteloon, jos kokemusta ei ole?

Työhakemuksen mukaan lisätään CV eli ansioluettelo. Jos sinulla ei ole vielä kertynyt paljoa työkokemusta, voit kertoa esimerkiksi kouluprojekteista ja kursseista, luottamustehtävistä, harrastusten parissa hankituista taidoista ja vapaaehtoistoiminnasta. Nämä kaikki kertovat aktiivisuudestasi.

Voit käyttää apunasi CV-malliamme.

Anna itsestäsi hyvä ensivaikutelma työhaastattelussa

Työhaastattelutilanne alkaa jo hetkestä, jolloin astut sisään yritykseen. Esittele itsesi reippaasti ja kerro kohteliaasti ketä olet tullut tapaamaan ja miksi. Näin annat itsestäsi heti positiivisen ja innostuneen kuvan. Säilytä sama linja läpi haastattelun ja vastaa kysymyksiin konkreettisesti ja perusteluin. Muista tehdä haastattelun aikana myös omia kysymyksiä.

Muista käytännön asiat, kuten työsopimus ja lomapäivät

Myös kesätyöstä kannattaa laatia kirjallinen sopimus. Vaikka suullinen sopimus on yhtä lailla molempia osapuolia sitova, on kirjallisesta sopimuksesta helpompi todentaa sovitut asiat tarpeen niin vaatiessa. Muista myös, että alle 15-vuotias saa tehdä korkeintaan 7-tuntista päivää, mutta 15 vuotta täyttänyt voi työskennellä kokopäiväisesti, ei kuitenkaan yöaikaan eli klo 22 jälkeen.

Ota etukäteen selvää alaasi liittyvistä säädöksistä ja peruspalkoista. Suuntaa antavaa tietoa saat jo opiskeluaikanasi eri järjestöiltä ja opiskelujen jälkeen voit kääntyä esimerkiksi ammattiliittojen puoleen. Palkka määräytyy kuitenkin aina työnantajan toimialan ja tehtävän vaativuustason mukaan. Kesätöistä maksetaan työehtosopimukseen perustuvaa palkkaa. Yleensä kesätöistä maksettavat palkat ovat keskimäärin 70–90 % alimmasta taulukkopalkasta.

Myös kesätyöntekijät kuuluvat vuosilomakorvauksen piiriin. Lomapäiviä ei kesätyösuhteessa pidetä vapaapäivinä, vaan lomapäivistä maksetaan korvaus viimeisen palkan yhteydessä. Pyydä apua työnantajan palkanlaskijalta tilinauhan tulkitsemisessa.

Katso avoimet kesätyöpaikat

Mirva Puranen, Monster