Vuoden 2014 verotiedot julkistettiin eilen maanantaina 2.11.2015. Tietojen julkistuksen jälkeen on lähes mahdotonta välttyä uutisilta, joissa käsitellään viime vuonna tienattuja euroja ja palkka-asioita. Palkasta puhuminen töissä voi vaihdella työyhteisöstä riippuen – joissain yrityksissä palkkatiedot on avattu nähtäväksi kaikkien organisaation halukkaiden kesken ja toisilla työpaikoilla palkkapuheet kielletään kahvipöydistä.

Jos haluat tietää, millaista palkkaa työkaverisi saa, varmin, helpoin ja luotettavin tapa on kysyä sitä suoraan työkaverilta. Joillekin palkasta puhuminen on kuitenkin edelleen tabu tai omaa kiinnostusta palkka-asioita ei haluta tuoda esille.

Maanantaina julkaistujen verotietojen avulla on mahdollista selvittää, paljonko työyhteisösi muut jäsenet – tai vastaavasti naapurisi, hyvän päivän tuttusi tai ihailemasi julkisuuden henkilö – ovat viime vuonna saaneet verotettavaa tuloa. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että esimerkiksi verotettava ansiotulo ei ole sama asia kuin henkilön bruttopalkka. Jos henkilöllä kuitenkin on pelkkää palkkatuloa, julkiset verotiedot kertovat hyvin palkan tasosta.

Julkiset verotiedot ovat julkista tietoa, joten niitä voi katsella vapaasti lähes kaikissa Verohallinnon toimipisteissä, joissa on asiakkaiden käyttöön tarkoitettu pääte. Verohallinto ei julkaise verotietoja verkkoon.

Näin tiedot löytyvät:

Jos haluat vertailla palkkatasoasi muiden samoissa tehtävissä työskentelevien kanssa, voit testata palkkasi Monsterin Palkkadatassa, joka kertoo mitä tehtävässäsi keskimäärin tienataan samalla alueella. Palkkadata käyttää yli 70 000 vastaajan tietoja vertailussa. Voit arvioida oman palkkatasosi Monsterin Palkkadata-työkalulla täällä.

Lähteet & lisätietoa verotiedoista: Verohallinto

 

Katri Laakso, Monster.fi