Palkka ei ole aina, eikä edes yleensä, työn tärkein ominaisuus. Työn merkityksellä on usein vahvempi rooli työviihtyvyydessä ja -jaksamisessa. Kuitenkin palkka on oleellinen osa työtä. Työn tekemisestä ja oman panoksensa antamisesta tulee saada sen arvoinen palkkio.

Monsterin Palkkadata-palvelun avulla voit vertailla, mitä muut samassa tehtävässä tienaavat. Pidä kuitenkin mielessä, että palkankorotuksesi peruste ei voi olla vain toisen työntekijän korkeampi palkka. Argumenttisi palkankorotusta varten tulisi liittyä työnkuvasi muutoksiin tai onnistuneeseen työpanokseesi.

Näiden vinkkien avulla tiedät miten toimia, jotta saavutat toivomasi tavoitepalkan:

 1. Tee aloite ja varaa aika esimieheltäsi.
 2. Valmistaudu huolella. Ota selvää kuinka palkankorotukset yleensä hoidetaan yrityksessäsi, mikä on luonnollinen tapa edetä asiassa.
 3. Ota selvää minkä arvoinen olet. Käy läpi palkkatilastoja ja kysele kollegoiltasi hienotunteisesti millainen palkkataso yrityksessä ylipäätään on. Ota myös selvää mitä muut saman koulutustaustan omaavat ansaitsevat.
 4. Mieti mitä vasta-argumentteja esimiehesi voi esittää ja keksi niihin jo valmiiksi vastaukset.
 5. Aseta päämäärä, jonka haluat saavuttaa palkkausasiassasi, muuten jäädään helposti vain katsotaan sitten myöhemmin -tasolle.
 6. Pidä itseäsi investointina, joka tuottaa yritykselle jatkuvasti voittoa. Osa tästä voitosta kuuluu siis myös sinulle!
 7. Pohdi kuinka olet kehittynyt työssäsi ja millaisia tuloksia olet saanut aikaan. Ole rehellinen ja konkreettinen, kerro täsmällisiä esimerkkejä saavutuksistasi yrityksessä.
 8. Jos et saa ylityökorvauksia, ota se huomioon ja pyydä korkeampaa peruspalkkaa.
 9. Olet yrityksellesi myös tärkeä pääoma, sinun takanasi on paljon tietoja ja taitoja, joita ei varmasti haluta päästää käsistä. Tunne oma arvosi!
 10. Unohda uhkavaatimukset, vetoaminen rahapulaan, tai aiheen ympärillä kiertely. Kiivastuminen, säälintunne tai valehtelu eivät myöskään vie sinua päämäärääsi. Esimiehesi ei varmasti arvosta myöskään hyökkäämistä hänen persoonaansa kohtaan, joten on parasta pysyä asiassa.
 11. Opettele myymään ja markkinoimaan asiasi. Esimies haluaa kuulla tarkkoja ja asiallisia perusteluja hyvin esitettynä. Älä epäröi, tämä asia on sinulle tärkeä, toimi sen mukaisesti.

 

Katri Laakso / Monster.fi