Kesällä on aikaa miettiä omia uravalintojaan. Moni päätyykin etsimään uutta työtä tulevan syksyn piristykseksi. Työpaikan vaihtoa on kuitenkin hyvä pohtia huolella useammasta eri näkökulmasta.

Hyvä lähtökohta on miettiä, missä olet työurallasi nyt, mitä olet saavuttanut ja missä haluat muutaman vuoden kuluttua olla, ja peilata sen jälkeen näitä nykytilanteeseen.

Mistä nautit nykyisessä työssäsi? Mikä ei ole sinulle niin mieleistä? Puuttuuko jotakin? Entä mistä olet aikaisemmissa työtehtävissäsi pitänyt eniten? Onko unelmiesi työpaikka vielä saavuttamatta? Miten löytäisit sen? Mitä esteitä tielläsi mahdollisesti on, ja miten voittaisit nämä esteet?

Voit myös pohtia, tyydyttääkö työn haasteellisuus sinua? Onko työkuormasi sopiva? Kuunnellaanko uratoiveitasi? Olet tyytyväinen esimieheesi? Saatko onnistumisen kokemuksia työssäsi?

Selkiyttääksesi tavoitteesi, keskustele ajatuksistasi perheesi, ystäviesi ja tarvittaessa jopa uravalmentajan kanssa.

Omien motiiviesi lisäksi tarkkaile myös työnantajasi välittämiä signaaleja. Työnantajasi taloudellinen tilanne voi heikentyä, jolloin irtisanomiset saattavat olla lähitulevaisuudessa mahdollisia. Työpaikallasi voi myös tapahtua esimerkiksi fuusion myötä sellaisia yrityksen kulttuuriin tai toimintaan liittyviä muutoksia, jotka vaikuttavat asemaasi tai työtehtäviisi epätyydyttävästi. Tällöin voi olla oikea hetki työpaikan vaihdolle.

Kun päätös työpaikan vaihtamisesta on kypsynyt, on vielä hyvä huomioida muutamia asioita.

Valitse oikea ajankohta

Mieti, milloin on oikea aika lähteä. Kannattaako lähteä juuri ennen vuosibonuksen maksamista tai vaikuttaako työpaikan vaihtaminen yleiseen tulotasoosi.

Oletko varannut lomamatkan? Uusi työnantajasi ei välttämättä ole innostunut uuden työntekijänsä lomailmoituksesta heti töiden alkaessa. Lomat on hyvä pitää ensin ja aloittaa sitten uudessa työssä puhtaalta pöydältä.

Varmista selustasi

Älä lähde ilman tietoa seuraavasta askeleesta. Yksittäisen kiukunpuuskan vallassa irtisanoutuminen voi kostautua, jos uutta työpaikkaa ei löydykään niin pian kuin olit ajatellut. Turvallisempaa on etsiä uusi työ, kun sinulla edelleen on vanha työsi. Ethän halua, että CV:täsi koristaa pitkä, kysymyksiäkin herättävä, työttömyysjakso.

Sillat takanasi polttamalla voit myös menettää mahdolliset suosittelijasi. Oma irtisanoutuminen voi myös vaikuttaa työttömyyskorvaukseesi, joten taloudellisestakin näkökulmasta uusi työ on hyvä olla valmiina.

Mieti vaihdoksen motiivisi

Pidätkö työtehtävistäsi, mutta palkka ei ole mieleesi? Oikea ratkaisu ei välttämättä ole työpaikan vaihtaminen. Nykyisen työnantajan kanssa voi myös käydä palkkakeskustelun, ja jos tämän keskustelun tulos ei ratkaise tyytymättömyyttäsi, voi uuden työpaikan etsiminen silloin olla ainoa vaihtoehto.

Vaikket uudessa työssäsi saisikaan heti toivomaasi palkkaa, voi yrityksen palkkausjärjestelmä kannustaa hyvillä bonuksilla tai usein toistuvilla peruspalkan korotuksilla.

 

Lähde: www.monster.co.uk
Mirva Puranen