Opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatussa Future Forerunners -tapahtumassa käsiteltiin tulevaisuuden työelämäaiheita erilaisten puheenvuorojen ja workshoppien muodossa.

Monsterin järjestämässä Menestyksen avaimet työnhaussa -ohjelmalinjassa rekrytoinnin ammattilaiset Wilma Vilén Studentworkilta, työnhakumentori Pipsa Aro ja Lahden kaupungin henkilöstöpäällikkö Mirva Puranen vastasivat tyypillisiin työnhaun kysymyksiin rekrytoijan näkökulmasta.

Onko järkevää lähettää mahdollisimman paljon hakemuksia?

Kaikki puhujat olivat aika lailla samoilla linjoilla asiasta ja kannustavat ennemminkin panostamaan kunnolla yhteen tai muutamaan työpaikkaan, kuin räiskiä hakemuksia menemään siinä toivossa, että joku sattuisi tärppäämään.

Samaa hakemusta ei tulisi koskaan lähettää kahteen eri paikkaan, sillä hakemuksesta paistaa kyllä läpi, jos se ei ole kohdennettu työpaikkaan. Lisäksi näytöt hakijan motivaatiosta jäävät olemattomaksi.

Hakemukseen keskittyminen auttaa hakijaa myös työhaastattelussa, koska ajatustyö siitä, miksi haluaisi juuri kyseiseen paikkaan, on jo tehty hakemusvaiheessa.

Jos haluaa työllistyä, onko nykyään pakko tehdä videohakemus tai työnhakukampanja someen?

Usein tulee vastaan menestystarinoita, joissa työtarjouksia on alkanut tippumaan, kun hakija on laittanut itsensä likoon lataamalla sosiaaliseen mediaan työnhakuvideon tai ihan vain julkisen pyynnön levittää sanaa henkilön työnhausta. Onko tämä nykyään tapa, jolla työllistyy?

Rekrytoijat suosittelevat hakemaan töitä omana itsenään. Yliampuvaa somekampanjaa ei kannata tehdä, jos se ei tunnu luonnolliselta tai hyvältä. On toki kannattavaa astua joskus oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja esimerkiksi yhdistää eri työnhaun tapoja, sillä yksi tapa ei välttämättä ole paras tapa.

Sosiaalisen median ja verkostoitumisen merkitystä ei kannata kuitenkaan väheksyä.

Miten voin erottua työnhaussa?

Rekrytoijille jää mieleen hakijan aitous sekä innostus haettua työtä kohtaan.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että ei tarvitse olla energinen ekstrovertti tuodakseen motivaatiota esille työnhaussa. Aitous ja kiinnostus kyllä välittyy rekrytoijalle myös rauhallisemmastakin tyypistä. Oma aito persoona tekee työnhausta menestyksellistä.

Kannattaako hakea työpaikkaa, jos en täytä kaikkia vaatimuksia?

Etenkin naisilla saattaa olla kynnys hakea työpaikkaa, jos ei täytä kaikkia ilmoituksessa listattuja vaatimuksia. Rekrytoinnin ammattilaiset kuitenkin suosittelevat mieltämään listan ennemminkin toivelistaksi taidoista, joita ihannehakijalta löytyisi. Sitä paitsi hakijan sopiminen yrityksen kulttuuriin merkitsee usein enemmän rekrytointipäätöksessä.

Ohjelmalinjassa nousi esiin vinkki muuttaa oma ajattelutapansa päinvastaiseksi: Jos ilmoituksessa listataan esimerkiksi kymmenen taitoa, joista osaatkin vain seitsemän – on sinulla tulevassa työssä kolme uutta taitoa opittavana! Miksi hakisit työtä, jossa osaat jo kaiken eikä kehittymisen varaa ole?

Miksi rekrytointijärjestelmät ovat niin kankeita ja samoja asioita pitää toistaa?

Joissakin yrityksissä on oikeasti vielä tiettyjä vaatimuksia lomakkeiden ja tietojen siirtelylle. Syy siihen miksi järjestelmiä käytetään, on saada kaikki hakijat samalle viivalle. Tiedot eivät välttämättä ole keskenään vertailukelpoisia. Rekrytointijärjestelmät myös helpottavat hakijaviestintää.

Aikaisemmin on painotettu rekrytoijan työn helpottamista kuin työnhakijan. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä moneen työpaikkaan voi hakea esimerkiksi vain CV:llä tai Linkedin-profiililla.

Lomakkeista ei kuitenkaan kannata lannistua, omaa persoonaansa ja motivaatiota voi tuoda esille hyödyntämällä kaikki avoimet kentät sekä liittämällä CV:n ja hakemuksen liitetiedostoihin, jos se on mahdollista. Toisto on turhauttavaa, mutta täyttämällä kentät huolellisesti, sinulla on mahdollisuus erottua eduksesi.

Miten voin tunnistaa osaamiseni ja omat vahvuuteni?

Osaamistaan ja vahvuuksiaan voi kartoittaa miettimällä, mistä asioista saa energiaa ja minkälaisesta tekemisestä pitää. Näiden kautta voi löytää asioita, joissa on aidosti hyvä ja nauttii. Verkosta löytyy myös monia työkaluja, jotka auttavat vahvuuksien tunnistamisessa.

Kannattaa myös alkaa kirjoittamaan ylös saamiaan palautteita esimerkiksi Exceliin.

Yksi hyvä keino on myös hankkia mentori, jonka kanssa voi keskustella urapolustaan ja reflektoida ammatillista osaamistaan. Mentorin ei tarvitse välttämättä olla samalta alalta kuin itse olet.

Miten voin päästä haastatteluun, jos minulla ei ole vielä työkokemusta?

Älä ajattele osaamista pelkkänä työkokemuksena, mieti mitä taitoja olet oppinut esimerkiksi harrastusten tai opintojesi kautta. Joissakin työpaikoissa esimerkiksi kielitaidosta voi olla paljon etua.

Varsinaisen substanssiosaamisen lisäksi hakijan motivaatio on ratkaisevassa asemassa rekrytointipäätöksessä, tuo siis reippaasti esille intoasi päästä tekemään kyseistä työtä. Joissain tapauksissa kokematonkin hakija, jolla on asenne ja motivaatio kohdallaan, voi ohittaa kokeneetkin ammattilaiset ja saada työpaikan.

 
Katso avoimet työpaikat
 

Krista Vuori
Monster