Työnhakupalvelu Monsterin ja Suomen Opiskelija-Allianssi Oskun yhteisessä ammattiin opiskeleville suunnatussa kesätyönhakutapahtumassa helmikuun alussa kuultiin työelämän kokeneilta asiantuntijoilta kullanarvoisia vinkkejä kesätyönhakuun.

Arvosta jokaista kesätyökokemustasi

Yhteinen nimittäjä kaikissa puheenvuoroissa oli oikeanlaisen asenteen merkitys.

– Mitä tahansa työtä teetkin, arvosta sitä mitä teet. Arvostus työtä kohtaan lähtee meistä jokaisesta itsestä, ei siitä mitä muut tekemästäsi työstä ajattelevat. On tärkeää huomata, että kaikesta työstä on hyötyä, Sanna Laakkio TeliaSoneran Online Commercial Manager kertoo, vahvasti omaan, porrassiivouksesta liiketoiminnan kehittäjäksi johtaneeseen urapolkuunsa viitaten.

Myös VMP:n HoReCa-toimialalla HR-asiantuntijana toimiva Sini Sandströmillä on mielenkiintoinen uratarina kerrottavanaan. Hän on edennyt mainosten jakajasta fine dine-ravintoloiden tarjoilijaksi, ja sieltä nykyiseen tehtäväänsä henkilöstövuokrausta harjoittavan VMP:n rekrytointitoimeksiantojen pariin.

– Uuteen työpaikkaan on aina hyvä mennä rohkein, avoimin mielin. Reippaalla olemuksella antaa hyvän ensivaikutelman, joka voi olla portti seuraaviin keikkoihin.

Sini toi puheenvuorossaan esille myös vuokratyön hyviä puolia joustavuudesta kokemuksen karttumiseen.

– Väitän, että vuokratyössä keikkoja eri yrityksissä tekemällä ammattitaito karttuu paljon nopeammin kuin olemalla työssä vain yhdessä yrityksessä. Keikkatyössä on myös vapaus valita, missä ja milloin töitä tekee. Siksi keikkatyö sopii kesätöiden lisäksi loistavasti myös opintojen oheen, hän kertoo.

Lähipiirin tulee tietää kesätyönhaustasi

Sanna kehottaa hyödyntämään kesätyönhaussa erityisesti omaa lähipiiriä.

– Kerro kaikille ympärilläsi, että haluaisit kesätöitä. Heiltä on myös hyvä kysyä, missä heidän mielestään olet hyvä ja minkälaisissa tilanteissa ja ympäristöissä olet parhaimmillasi, niin opit katsomaan itseäsi uusin silmin.

Työpaikka voi siis löytyä monella eri tavalla – avoimia työpaikkoja selailemalla ja niihin hakemalla, mutta toisaalta suoraan jonkin oman tuttavan, naapurin, kaverin tai muun kontaktin kautta.

Ensimmäiset työpaikat eivät välttämättä olet niitä unelmien kesätöitä, mutta niistä voi silti ammentaa arvokasta kokemusta.

– Kaikille ei välttämättä ole selvää mitä haluaa tehdä isona ja se ei haittaa. Lukemalla esimerkiksi työpaikkailmoituksia laajalla skaalalla eri aloilta voi miettiä, mihin niissä kiinnittää huomiota. Sitä kautta alkaa hahmottua ne asiat, joista syttyy, Sanna neuvoo.

Myös Sini tukee tätä ajatusta.

– Vuokratyö sopii erityisen hyvin silloin, jos ei ole ihan varma mikä se oma ala on, ja onko miettimänsä suunta itselle sopiva, hän pohtii.

Työnhakuvinkkien lisäksi tarjolla myös kesätyöpaikkoja

Tapahtumassa kuultiin myös Fazerin sekä VMP:n kesätyömahdollisuuksista.

Fazerilla työtehtävät ovat 80 % erilaisissa tuotannollisissa tehtävissä. Volyymit myös kesätyörekrytoinneissa ovat siis siellä, kertoo Fazerin rekrytoinneista vastaava Piia Rajakallio.

Fazerin kesätyörekrytoinnit käynnistyvät hiljalleen. Paikkoja on muun muassa ravintoloissa, leipomoissa sekä karkkitehtaassa. Ravintoloissa alan opiskelijat pääsevät esimerkiksi salaatin tekoon, astiahuoltoon ja asiakaspalveluun.

– Helsingin seurakuntayhtymän leirikeskusten paikat ovat jo auki. Joulun makeisia valmistamaan haetaan myös sesonkityöntekijöitä, mutta työt kestävät marraskuulle asti. Myös leipomoiden kesätyöhaut alkavat vähän myöhemmin keväällä, kertoo Mari Nieminen Fazerilta.

Ääneen pääsi myös Fazerilla työsuhdeasiantuntijana työskentelevä Enna. Hänen polkunsa Fazerilla on lähtenyt liikkeelle kokkina, josta hän muutaman mutkan kautta päätyi ravintolapäälliköksi, ja lopulta kokemuksen kartuttua työsuhdeasioiden pariin.

– Fazerillakin asenne ratkaisee. Meillä pärjää ennakkoluuloton ja oma-aloitteinen henkilö. Heille tarjoutuu mahdollisuuksia päästä eteenpäin. Fazerilla olen saanut mahdollisuuden edetä uralla ja minua on koulutettu paljon, hän kertoo hymyillen työnantajastaan.

Myös VMP:n kautta palkataan tulevaksikin kesäksi lukuisa joukko kesätyöntekijöitä. Sonerankin kesätyöhaut ovat juuri käynnistyneet. Avoimiin työpaikkoihin voi tutustua esimerkiksi Monsterin kesäduunisivuston kautta, tai kunkin yrityksen omilla sivuilla.

Mirva Puranen
Monster.fi