Tänään vietetään kansainvälistä Lapsityön vastaista päivää koko maailmassa. Kansainvälisen työjärjestö ILO:n arvioiden mukaan jopa yli 200 miljoonaa lasta joutuu työskentelemään kodin ulkopuolella tehtaissa, nyrkkipajoissa tai kotiapulaisina siten, että heillä ei ole mahdollisuutta esimerkiksi käydä koulua tai leikkiä ja elää ikäisilleen sopivalla tavalla.

Lapsityövoiman käyttö on yleistä etenkin vaate- ja tekstiiliteollisuudessa, maataloudessa sekä elektroniikkateollisuudessa. Nämä kaikki ovat aloja, joilla Suomi on paljolti riippuvainen ulkomaankaupasta. Niinpä osa myös Suomessa myyntiin päätyvistä tuotteista ja palveluista on tuotettu lapsityövoimaa hyödyntäen. Useat kansainväliset yritykset ovat kuitenkin sitoutuneet johonkin tuotteiden vastuullisuutta valvovaan järjestelmään edesauttaakseen lapsityövoiman määrän pienenemistä, jota voidaan pitää jonkinlaisena edistysaskeleena.

Yhä useammalle työntekijälle ja työnhakijalle yrityksen vastuullisuus nousee tärkeäksi, ellei jopa tärkeimmäksi, asiaksi mitattaessa yrityksen kiinnostavuutta ja luotettavuutta. Esimerkiksi T-Median kaupallisen ja teknisen alan opiskelijoille suunnatun Työnantajakuva 2015-tutkimuksen tulosten mukaan vastuullisuus on sijalla 2. arvioitaessa halukkuutta hakea työpaikkaa tai suositella sitä. Viime vuonna julkaistun T-Median laajemman Luottamus&Maine-tutkimuksen mukaan yrityksen vastuullisuus on tärkein yrityksen maineeseen vaikuttava tekijä.

Mitä sinä työnhakijana ja työntekijänä arvostat eniten? Oletko miettinyt oman työnantajasi vastuullisuuden eri näkökulmia? Oletko valinnut työpaikkasi sen eettisyyden ja arvojen perusteella, vai onko sinulle yhdentekevää miten työnantajasi toimii, kunhan palkka saapuu ajallaan tilille? Olisiko työssä mukavampaa, jos voisi olla ylpeä työnantajansa maineesta vastuullisena yrityksenä, ja omista toimistaan tuotteiden kuluttajana?

Tämän tärkeän asian puolesta toivon jokaisen suovan lyhyen mietinnän näille kysymyksille.

Vastuullista loppuvuotta toivoen

Mirva Puranen
Specialist, Job Seeker Services
Monster.fi

Asiatiedon lähteinä on käytetty seuraavia sivuja, sekä T-median tutkimuksia:

http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=lapsia-tyossa-vai-lapsityovoimaa

http://www.un.org/en/events/childlabourday/background.shtml

http://www.t-media.fi/t-median-tyonantajakuva-2015-tutkimus-reaktor-on-suomen-maineikkain-tyonantaja/

http://www.t-media.fi/supercell-nousi-suomen-maineikkaimmaksi-yritykseksi/