Helsingin kadut kylpevät aamuauringossa, kun HSL:n matkalippujen tarkastajana työskentelevä Anne Toura aloittelee työvuoroaan. Hän työskentelee unelmaduunissaan nyt neljättä vuotta.

– Päivääkään en vaihtaisi pois, tämä on todella mukavaa työtä.  Olen aina kulkenut julkisilla ja tunnen oloni kotoisaksi niissä. Kun aikoinaan näin tarkastajia liikenteessä, ajattelin, että tuota työtä haluaisin itsekin joskus tehdä, ja nyt haaveeni on toteutunut, hän kertoo hymyillen.

Annen kanssa jutellessa ei voi välttyä hänestä kumpuavalta positiiviselta energialta. Hän saa virtaa asiakkaiden hymyistä ja pienistä onnistumisista.

– Kun tuolla liikenteessä näkee puoli seitsemältä aamulla unisia ihmisiä, jotka sitten hymyilevät takaisin, on se minulle isoin kiitos. Arvostan niitä hetkiä, kun huomaan yhä useamman asiakkaan ostavan matkalippunsa asianmukaisesti. Silloin tunnen, että tällä työllä on merkitystä. Nautin myös siitä, kun Helsinki herää aikaisin kesäaamuisin ja liikenne lähtee rullaamaan, Anne kuvailee työnsä parhaita puolia.

Kaupan alalta kiskoille ja laineille

Ennen siirtymistään matkalippujen tarkastajaksi Anne ehti työskennellä useita vuosia kaupan alalla. Siellä haasteet alkoivat kuitenkin loppua, ja vanha haave alkoi kaivautua esiin. HSL etsi syksyllä 2011 uusia tarkastajia koulutettavaksi, ja Anne haki mukaan.

– Olen aina halunnut olla Helsingissä töissä ja haaveilin oppivani tuntemaan Helsinkiä paremmin. Nyt saan kulkea raitiovaunuilla, linja-autoilla, junissa sekä Suomenlinnan lautallakin. Työn liikkuvuus on ainutlaatuista ja työkaverit ovat mahtavia. En keksi mitään muuta paikkaa, jossa työ olisi tällaista, Anne innostuu kertomaan.

Työn parhaat puolet ovat Annelle itsestään selvät.

– Kun lähden töistä, työt jäävät työpaikalle.  Voin aloittaa seuraavan vuoron aina puhtaalta pöydältä ja työt eivät jää roikkumaan. Se on minusta ihanaa. Nautin myös vaihtelevista työpäivistä ja asiakaskohtaamisista.

Hän kumoaa myös paljon puhutun urbaanin legendan matkalipuntarkastajien provisiopalkasta.

– Huhuista huolimatta emme saa provikkaa kirjoittamistamme maksuista, Anne nauraa.

Motivaatio löytyy katsomalla taaksepäin

Työssä kuin työssä tulee varmasti kohdalle päiviä, jolloin työnteko ei maistu yhtä hyvältä kuin se parhaimmillaan tekee. Vaikka Anne rakastaa työtään, myös hän kokee toisinaan tällaisia hetkiä.

– Yritän niissä tilanteissa muistella sitä tunnetta, joka minulla oli, kun aloitin tässä työssä ja miten hienolta se silloin tuntui. Yritän myös muistaa, miksi alun perin hain tätä työtä. Pyrin myös jatkuvasti kehittämään itseäni, jotta pystyn palvelemaan ihmisiä entistä paremmin.

Esimerkkinä itsensä kehittämisestä Anne kuvailee itselleen asettamiaan pieniä tavoitteita, joihin hän päivän aikana pyrkii. Hän kokee sen lisäävän motivaatiotaan, ja pitämään fokuksen oikeissa asioissa.

– Oma tavoitteeni jokaiselle työpäivälle on, että tarkastusmaksu annetaan aina yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa. Pyrin siihen, että asiakas ymmärtää, miksi maksu annetaan, ja molemmat osapuolet voivat lähteä hymyssä suin pois tällaisesta tilanteesta.

Anne löysi unelmaduuninsa ihmisten parista, liikkuvista kulkuneuvoista ja pääkaupunkiseudun vilinästä. Unelmatyönsä voi löytää yllättävästäkin paikasta, epätodennäköisistäkin työtehtävistä. Katsomalla hiukan kauemmas voi avautua aivan uusia vaihtoehtoja.

Mirva Puranen, Monster.fi