Työnhakijat usein tuskailevat, mikä rekrytointipäätöksissä kestää. Muutaman viikon pituinen rekrytointiprosessi julkisissa hauissa alkaa olla ihme. Muutama kuukausi on usein realistisempi. Prosesseilla on taipumus kestää ja kestää. Tämä ei ole hakijan, mutta ei myöskään yrityksen tavoitetila. Voisikin sanoa, että pitkät hakuprosessit kuuluvat työnhaun luonteeseen. Syitä tähän on monia.

Prosessit ovat pitkiä

Itse prosessi on monivaiheinen ja siten kestää. Hakuaika on tyypillisesti viikon tai pari. Seuraava vaihe on hakemusten läpikäynti, ja hakemuksia voi olla satoja. Seuraavaksi vuorossa ovat haastattelut, joita saadaan usein sovittua viikolle tai parille, kaikkien osapuolten aikatauluihin sovitellen.

Tämän jälkeen yleensä ovat vuorossa toisen kierroksen haastattelut ja joskus (tosin harvemmin) vielä kolmas tai neljäskin haastattelukierros. Mukana saattaa olla vielä erilaisia soveltuvuusarvioita. Ei siis ihme, että prosessit ottavat aikansa.

Ihmisillä on kiire

Aikataulut venyvät ja paukkuvat. Usein rekrytointeja tehdään muiden töiden ohessa ja ne ovat agendalla kärkipäässä, mutta tulipaloja tulee aina.

Yleensä myös hakuprosessissa on mukana useita ihmisiä, mikä aina hankaloittaa aikataulujen yhteensovittamista.

Tilanteet muuttuvat

Monesti rekrytoinnit voivat mennä ”on hold” -tilaan, koska organisaatiossa tapahtuu muita muutoksia. Tämä ei ole ollenkaan tavatonta nopeasti muuttuvassa maailmassa. Esimerkiksi mietitään, että palkataanko uutta työntekijää sittenkään, ja jos palkataan niin milloin ja millaisella työnkuvalla. Joskus haut ovat myös samanaikaisesti käynnissä niin organisaation sisällä kuin julkisestikin.

Joskus prosessit voivat toki olla vain inhimillisen huonosti hoidettuja, kiireen keskellä. Huonosti hoidetut prosessit tuskastuttavat hakijoita ja eivät ole kenenkään etu, rekrytoinnissa kun on aina kyse myös työnantajamielikuvan rakentamisesta. Eli ei ole myöskään ollenkaan tavatonta, että hyvä hakija löytää toisen paikan, ennen kuin prosessi on saatu päätökseen.

Jos paikka kiinnostaa, ota yhteyttä ja kysele missä hauissa mennään.

Onnea työnhakuun!

 

Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy

pilvi nybom Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi on suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.