Vuoden 2014 julkiset tuloverotustiedot julkaistaan tänään maanantaina 2. marraskuuta. Julkisten verotietojen avulla mediassa seurataan paljon tuloverotuksen tietojen kautta, millaisia ansio- ja pääomatuloja suomalaiset ovat viime vuoden aikana saaneet.
Veromaksajien verkkosivuilla kerrotaan, että julkiset verotiedot antavat varsin kattavan kuvan palkoista, joita on maksettu vuonna 2014 – sen sijaan eri henkilöiden saamien pääomatulojen määriä ei pystytä vertailemaan julkisten verotilastojen perusteella.
Mitkä tuloverot?
Verotietoja julkistuksessa kaikille julkista tietoa ovat verotettavien tulojen ja maksettavien verojen määrä. Verotettavia tuloja henkilöverotuksessa ovat ansiotulot ja pääomatulot. Ansiotuloja ovat esimerkiksi palkka ja eläke. Pääomatuloja ovat taas tulot, joita varallisuuden voidaan katsoa kerryttäneen, kuten luovutusvoitot, osingot ja vuokratulot.
Verotietojen julkisten jälkeen kaikkien verovelvollisten henkilöiden julkisia verotietoja voi käydä selaamassa Verohallinnon toimipisteillä olevista päätelaitteista. Henkilöiden julkisia verotietoja voi hakea maakunnan, henkilön nimen ja syntymävuoden perusteella.
Mitä verotiedoista voi nähdä?
- Julkisia verotietoja ovat mm. nimi, syntymävuosi, verotettava ansiotulo ja pääomatulo, verojen kokonaismäärä ja maksettava tai palautettava veron määrä.
- Palkkatulo näkyy verotiedoissa ansiotulojen alla. Verotettava ansiotulo ei ole kuitenkaan sama kuin bruttopalkka.
- Ansiotulot voivat sisältää muitakin tuloja kuin palkkaa. Ansiotuloja ovat myös mm. eläkkeet sekä sairaus- ja äitiyspäivärahat.
- Jos henkilön tuloina on pelkkää palkkatuloa, julkiset verotiedot kertovat kuitenkin hyvin palkan tason.
Mitä verotiedot eivät kerro?
- Julkiset verotiedot eivät kerro henkilön koko varallisuutta.
- Julkisten verotilastojen perusteella ei myöskään nähdä kaikkia henkilöiden saamia pääomatuloja. Pääomatuloissa henkilön verotettava pääomatulo voi olla pienempi kuin saadun tulon oikea määrä.
- Verovapaat pääomatulot eivät ole julkista tietoa. Tällaisia tuloja voivat olla eräät luovutusvoitot sekä yhtiöiden saamat osinkotulot.
- Verotietojen perusteella ei siis voida suoraan päätellä, kuka on saanut eniten pääomatuloja viime vuonna aikana.
Lue lisää verotiedoista Monster Klubissa.
Lähde & lisätietoa:
Katri Laakso, Monster.fi