Jos kiinnostavassa yrityksessä ei näytä juuri kyseisellä hetkellä olevan avoimia työpaikkoja, voit lähettää yritykseen avoimen työhakemuksen, jossa ilmaiset halusi työskennellä yrityksessä.

Avoimen hakemuksen lähettämiseen on monella korkeampi kynnys kuin avoimeen työpaikkaan hakemiseen. Miten lähestyn yritystä? Luetaanko avoimia hakemuksia ollenkaan?

Mitä asioita avoimeen hakemukseen?

Avoimen hakemuksen rakenne ja sisältö ei sinänsä poikkea radikaalisti tavallisesta työhakemuksesta. Käytännössä sisältöön tulee:

Ole selkeä tavoitteessasi

Vaikka avoin hakemus ei ole suunnattu tiettyyn työnkuvaan, tuo selkeästi esille työtehtävät, joita tekisit mielelläsi ja joihin sinulla on osaamista.

Kannattaa myös mainita olevansa kiinnostunut muista soveltuvista työtehtävistä. Joissain tapauksissa hakijan osaamisprofiili on ollut niin kiinnostava, että häntä varten on rakennettu yrityksessä aivan uusi työnkuva.

Konkreettiset esimerkit

Kuten muissakin hakemuksissa, kerro osaamisestasi ja työskentelytavoistasi konkreettisin esimerkein. Vaikka tarkoituksena ei ole referoida CV:täsi, voit hyvin kertoa, jos sinulla on kokemusta samalta alalta tai olet perillä alasta esimerkiksi harrastuneisuuden kautta.

Mieti yrityksen hyötyä, älä omaasi

Kun kirjoitat hakemusta, kerro mitä osaamista ja annettavaa sinulla on tarjota yritykselle. Aina parempi, jos osaat perustella, miten palkkaamisesi ratkaisisi jotakin tiettyjä haasteita. Myös omia kehitysideoita voi tuoda esille. Kiinnitä kuitenkin huomiota tapaan, miten esität asiat.

Perustele motivaatiosi yritystä kohtaan

Erityisen tärkeää avoimessa hakemuksessa on tuoda esille motivaatiota, miksi haluat työskennellä juuri kyseisessä yrityksessä.

Ennen hakemuksen kirjoittamista pohdi mm. näitä:

Anna innostuksesi ja persoonasi näkyä

Ole innostunut, itsevarma ja tuo rohkeasti omaa persoonaasi esiin!

Muistilista avoimeen työhakemukseen

Kannattaako avoimia hakemuksia lähettää?

Monesti avointa hakemusta kirjoittaessa tulee mieleen, tuleeko tehtyä turhaa työtä. Meneekö hakemukseni suoraan lukematta roskakoriin? Ei välttämättä. Kuten muidenkin työhakemusten kohdalla, älä lähetä samaa hakemusta useampaan firmaan, vaan räätälöi aina hakemuksesi. Työsi menee hukkaan massahakemuksia lähettämällä.

Piilotyöpaikat

Kannattaa pitää mielessä piilotyöpaikkojen ja piilotyönhaun merkitys. Arvioiden mukaan jopa 80 % työpaikoista täytetään ilman julkista hakua. Tietyillä aloilla avoimista työpaikoista ei ilmoiteta juuri koskaan, vaan kaikki rekrytoinnit täytetään esimerkiksi verkostojen kautta.

Vähemmän kilpailua

Myös kilpailua on usein vähemmän kuin silloin, kun avoimesta työpaikasta on ilmoitettu. Tämä parantaa asemiasi erottua joukosta.

Oikea ajoitus

Rekrytointi on kallista ja resursseja vievää, aina työpaikkailmoituksen kirjoittamisesta ja hakemusten seulonnasta työhaastatteluiden aikatauluttamiseen.

Erityisesti avoin hakemus kannattaa lähettää silloin, kun sinulla on sisäpiiritietoa mahdollisesti avautuvasta työpaikasta tai tiedät, että yrityksellä olisi tarvetta tietynlaiselle osaamiselle. Jos hyvin tehty, räätälöity avoin hakemus sopivalta henkilöltä sattuu tulemaan oikeaan saumaan, kun rekrytointi on vasta suunnitteilla, mahdollisuudet päästä vähintään haastatteluun ovat hyvät.

Tässä sinua auttaa verkostoituminen ja alan ajankohtaisten uutisten seuraaminen.

 

Katso avoimet työpaikat


Krista Vuori

Monster