Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Contact Forum-rekrytointimessujen blogissa kesätyö-näkökulmalla. Vinkit toimivat kuitenkin yhtä lailla haettaessa mihin tahansa tehtävään rekryjärjestelmän kautta.  

Kesätöitä haetaan tyypillisesti aina jonkin rekrytointijärjestelmän kautta. Lomakkeita on niin montaa erilaista kuin on työnantajiakin, ja niiden parissa saa vierähtämään helposti tunteja. Työnhakija pohtii lomakkeita täyttäessään, miten on mahdollista erottua muiden hakijoiden joukosta, ja lukeeko joku edes hakemustani.

Rekrytointijärjestelmien ja lomakkeiden käyttöön on hyvät syynsä. Ne auttavat rekrytoijaa hakijamassan käsittelyssä, nopeuttavat hakemusten käsittelyä ja auttavat viestinnässä hakijoiden suuntaan, säästävät runsaasti aikaa, ja lisäksi edistävät hakijoiden tasa-arvoista kohtelua.

Kävimme marraskuussa Alma Median Regions-yksikön edustajien sekä Monsterin kanssa Tampereen yliopistolla tapaamassa opiskelijoita kesärekryihin liittyen. Vedin opiskelijoille workshopin rekrytointijärjestelmissä erottautumisesta, ja opiskelijat pääsivät samalla jakamaan kokemuksiaan rekryjärjestelmien käytöstä. Heitä mietityttivät tutut teemat.

”Samat asiat toistuvat moneen kertaan. Lomakkeelle täytetään samat tiedot kuin liitteeksi pyydetyssä CV:ssä jo on. Lisäksi toivotaan vielä Linkedin-profiilia.”

”Rekryjärjestelmissä on vaikea erottua, koska kaikki käyttävät samaa formaattia. Omaa tyyliä on vaikea tuoda tämän vuoksi esille.”

”Lomakkeet ovat usein työläitä täyttää, ja sen vuoksi saattaa jäädä jokin paikka kokonaan hakematta.”

”Täytettyäni lomaketta yli tunnin, olivat lomakkeet tiedot vanhentuneet ja lomake tyhjeni.”

Nämä ovat tuttuja tilanteita kaikille työnhakijoille. Toistaiseksi olemme kuitenkin tilanteessa, jossa erilaisia järjestelmiä on kymmenittäin, ja erilaisia lomakkeita sitäkin enemmän. Niissä on kuitenkin mahdollista erottua.

Aloittaa kannattaa tutustumalla esimerkiksi yrityksen nettisivuihin, strategiaan, arvoihin, vuosikertomuksiin, sosiaalisen median kanaviin ja niissä käytävään keskusteluun ja uutisiin. Näiden pohjalta saat loistavia vinkkejä ja tukea hakemuksen kirjoittamista varten.

Erityisesti kannattaa panostaa lomakkeiden avoimiin, tarkentaviin kysymyksiin, sekä työkokemuksen kuvailuun. Näiden avulla voit kertoa juuri niistä asioista, jotka ovat olennaisia ja keskeisiä hakemasi tehtävän kannalta, ja tuoda esille motivaatiosi, onnistumisesi ja vahvuutesi.

Työhakemuksen mukaan on aina hyvä linkittää mukaan myös työnhakuun liittyvät some-profiilit, linkit työnäytteisiin tai vaikkapa omille nettisivuillesi. Työnhakuvideokin kannattaa laittaa harkintaan, sillä niitä käytetään vielä todella vähän (Contact Forum-messuilla Monsterin järjestämää paneelikeskustelua kuunnelleen lähes satapäisen opiskelijalauman joukosta kellään ei ollut kokemusta työnhakuvideon käyttämisestä!). Alasta riippuen voi kokeilla laatia myös visuaalisen CV:n esimerkiksi netin erilaisia valmiita työkaluja hyödyntäen (VisualCV, Canva…).

Lomakkeen tietoja täyttäessään kesätyönhakijan on tärkeää muistaa, että mitä huolellisemmin täytetty lomake on, sen paremmin tulee löydetyksi. Myös pyydetyt liitetiedostot kannattaa lisätä mukaan. Rekrytoija voi etsiä sopivia hakijoita samoin hakukriteerein, joita sinulta lomakkeella kysyttiin. Lisäksi sopivaa osaamista voi etsiä avainsanoilla, joten mitä enemmän kerrot, sen paremmin löydyt. Kaikki järjestelmät eivät ole niin kehittyneitä, että ne osaisivat poimia avainsanoja myös liitetiedostoista, mutta tällaisiakin järjestelmiä on jo markkinoilla.

Onneksi rekrytoinnissa ollaan hiljalleen menossa suuntaan, jossa lomakkeet yksinkertaistuvat ja lyhenevät, ja parhaassa tapauksessa hakijan ei tarvitse kuin linkittää esimerkiksi Linkedin-profiilinsa, tai täyttää yhteystietonsa jonka jälkeen CV ja hakemus liitetiedostoina riittävät.

Lisää vinkkejä kesätyönhaussa onnistumiseksi, sekä kesän 2017 kesätyöpaikat löydät osoitteesta www.kesäduuni2017.fi.

Tsemppiä työnhakuun!

Mirva Puranen
Manager, Job Seeker Services
Monster

Twitter @puranmir