Kesätöiden hakuaika on parhaillaan käynnissä. Myös Monsterin tarjoama Kesäduuni2020-sivu on avattu ja sinne lisätään uusia avoimia kesätyöpaikkoja pitkin kevättä.

Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä, joista voi olla sinulle hyötyä etenkin, jos olet hakemassa kesätöitä ensimmäistä kertaa tai ensimmäistä oman alasi työpaikkaa.

Suhtaudu avoimesti kaikkiin tarjolla oleviin työtehtäviin

Työura alkaa aina jostain ja kaikenlaisesta työkokemuksesta on aina hyötyä. Sinun on myös helpompi edetä urallasi yrityksessä ja mahdollista saada kiinnostavampia työtehtäviä, kun olet ollut saman yrityksen palveluksessa ja sinulla on jo ”jalka ovenvälissä”.

Ole kekseliäs, kun etsit kesätyömahdollisuuksia

Työnhakusivustojen lisäksi voit löytää työpaikkoja esimerkiksi hyödyntämällä omia verkostojasi ja sosiaalisen median kanavia.

Älä myöskään epäröi ottaa yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin ja kysyä kesätyömahdollisuuksista, sillä kaikki yritykset eivät ilmoita avoimista kesätyöpaikoista.

Täytä hakulomakkeet huolellisesti

Etenkin kun rekrytoidaan useita henkilöitä (esimerkiksi juuri kesätyörekryissä), prosessin alkuvaiheessa hyödynnetään paljon automaatiota. Päästäkseen työhaastatteluun, hakijan tulee siis panostaa hakulomakkeen huolella täyttämiseen.

Täytä lomakkeiden kentät mahdollisimman tarkasti ja hyvin. Vaikka tuntuisikin turhauttavalta kirjoittaa lähes samoja asioita, jotka löytyvät CV:stäsi, kannattaa ne silti kirjoittaa myös hakulomakkeelle.

Käytä myös paljon avainsanoja hakemuksessasi ja CV:ssäsi. Avainsanat voivat liittyä koulutukseen, taitoihin (esimerkiksi ohjelmat) tai hakemaasi toimialaan. Hyviä alakohtaisia avainsanoja voit löytää työpaikkailmoituksesta.

Kohdenna aina työhakemus ja CV hakemaasi työpaikkaan

Älä lähetä samaa hakemusta kaikkiin paikkoihin, sillä et voi mitenkään erottua muiden hakijoiden joukosta geneerisellä massahakemuksella.

Työhakemuksesta pitäisi käydä ilmi motivaatiosi juuri kyseistä työpaikkaa kohtaan. Hakemuksessa kannattaa mainita yritys nimeltä ja kertoa, miksi haluaisi työskennellä juuri kyseisessä yrityksessä.

Älä aliarvioi osaamistasi

Monille kesätyönhakijoille ei ole vielä ehtinyt karttua lainkaan työkokemusta tai sitä on hyvin vähän. Tällöin ensimmäisen työpaikan tai ensimmäisen oman alan työpaikan hakeminen saattaa tuntua haastavalta. Mistä siis sisältöä ansioluetteloon ja työhakemukseen?

Vähäinenkin työkokemus on aina hyvästä ja jokaisesta työstä tarttuu jonkinlaista osaamista. Kiteytä aikaisemmista töistä oppimasi asiat ja selvennä niitä vielä tarvittaessa konkreettisin esimerkein.

Jos sinulla ei vielä ole työkokemusta, mieti minkälaista osaamista sinulle on kertynyt opiskeluistasi, harrastuksistasi tai vapaaehtoisprojekteistasi ja kerro niistä.

Älä myöskään unohda tulevaisuutta. Voit hyvin kertoa, mistä olet kiinnostunut, mitä haluaisit oppia ja mille alalle olet suuntaamassa.

Liitä työhakemukseesi kuva

Vaikka ulkonäölläsi ei olisi mitään merkitystä hakemasi työtehtävän kannalta, jäät paremmin työnantajien mieleen, kun liität hakemukseesi kuvan. Kuvan tulee kuitenkin olla asiallinen, vältä siis bilekuvia ja huumorifilttereitä.

Mieti, miten voisit erottua muista hakijoista

Hakijamassasta erottuminen on tärkeää, voisiko esimerkiksi videohakemus tai visuaalinen CV olla juuri sinun keinosi erottua?

Älä jätä kaikkea yhden hakemuksen varaan

Vaikka olisit löytänyt unelmiesi työpaikan ja hakenut sitä, älä jää pelkästään odottelemaan vastausta siitä, vaan pidä jatkuvasti silmät auki muidenkin kesätyöpaikkojen varalta ja lähetä niihin hakemuksia.

Kesätyöpaikoista on todella paljon kilpailua, joten jos haet vain yhtä työpaikkaa, voi olla, että jäät ilman.

Katso avoimet kesätyöpaikat