Helsingin Katajanokalla, Luotsikadulla, hoivailee Nalletohtori Anne Kautto pehmoisia potilaitaan rakkaudella ja pieteetillä. Hän myös valmistaa itse uniikkeja nalleja käsityönä. Muutama vuosi takaperin Anne sai Suomen Yrittäjien kultaisen ristin työstään. Kunniakirjassa komeilee ylpeydellä jo vuodesta 2001 kannettu Nalletohtorin nimike.

Nalletohtori Anne ottaa uusia potilaita vastaan jopa päivittäin, ja jonoakin vastaanotolle ehtii syntyä. Lasten unilelut hoidetaan kuitenkin kiireellisinä potilaina aina ensin. Unikaveri saattaa saapua vastaanotolle aamupäivällä ja se noudetaan vielä saman vuorokauden aikana, jotta se on taas illalla valmiina saattelemaan lapsen unten maille.

Rakkaasta harrastuksesta liiketoiminnaksi

Nallet ovat olleet lapsuudesta saakka lähellä Annen sydäntä. Hän on aina mieluummin leikkinyt nalleilla kuin nukeilla.

– Jokainen tarvitsee jossain vaiheessa elämäänsä jonkin asian, joka on itselle todella tärkeä. Minulle se on nallet. Saan siitä itselleni hyvää mieltä ja iloa, kun kädenjälkeni saa asiakkaan iloiseksi ja esimerkiksi koiran järsimä nalle palaa ehjänä nallesairaalasta omistajalleen, Anne kertoo.

Nallesairaalan tarina alkaa Kalliosta vuonna 2001. Ennen sairaalaa perustettiin kuitenkin nallekauppa. Ensimmäinen liiketila sijaitsi Porvoonkadulla, ja se oli vain 22 neliön kokoinen. Ajatus nallekaupasta ehti muhia yrittäjäpariskunnan mielessä seitsemän vuoden ajan, kunnes kohdalle osunut sopiva liiketila sysäsi ajatuksen konkretian tasolle ja nallekauppa avasi vihdoin ovensa.

– Rohkaistuimme ja toteutimme haaveemme. Haluan kannustaa jokaista toteuttamaan unelmiaan ettei sitten tarvitse kiikkustuolissa harmitella ja katua valintojaan. Pianhan se näkee, kantaako ajatus hedelmää vaiko ei. Jos tuntuu, ettei alkuperäinen ajatus toimi, kannattaa kokeilla vähän eri tavalla ja miettiä, voisiko asioita tehdä vielä paremmin, Anne kannustaa.

Nallesairaalan toiminta alkoi hyvin pian nallekaupan perustamisen jälkeen asiakkaiden tarpeesta. Siitä asti on hoivattavia riittänyt ulkomailta asti. Kaukaisimmat potilaat ovat tulleet Miamista ja Australiasta saakka.

Nallemuseo ja pienoisrautatie hämmästyttävät vierailijaa

Nykyisissä tiloissa toimii myös nallemuseo. Kierros tässä pienessä historian havinan täyttämässä museossa on todellinen aarre kenelle tahansa nallen omistajalle tai lapsena sellaisen omistaneelle. Museo pitää sisällään huikean 3500 esineen kokoelman. Kokoelma sisältää pääasiassa erilaisia nalleja, joista vanhin on vuodelta 1904, mutta mukaan mahtuu myös muita tuttuja hahmoja, kuten Karvisia, Nukkumatteja, Myyriä ja erilaisia nukkeja. Esineitä on hankittu ympäri maailman matkoilta, ja harvinaisimpia saadaan hyvin yhteistyösuhteiden ansiosta suoraan leluvalmistajilta.

Museon kätköissä puksuttelee myös pienoisrautatie täynnä yksityiskohtia. Tämän rautatien asemilla seisovilla lapsillakin on pikkuruiset nallet käsissään.

Nallekokoelmansa ympäröimänä Nalletohtori Anne huokuu ammattiylpeyttä ja hoivailee potilaitaan sellaisella omistautumisella ja palolla, jollaista jokaisen toivoisi omassa työssään kokevan. Annen tarina on monessakin mielessä inspiroiva, mutta ennen kaikkea siksi, että hän on rohjennut toteuttaa unelmansa, ja tehnyt rakkaasta harrastuksesta itselleen mitä palkitsevimman ammatin.

Lisätietoja nallesairaalasta, nallekaupasta ja nallemuseosta

Mirva Puranen
Monster.fi