Eikö työhaastatteluissa tärppää? Etkö koskaan saa vastausta jättämääsi työhakemukseen. Ei hätää. VMP tempaisee Nenäpäivänä 11.11. ja silloin kaikki halukkaat pääsevät työhaastatteluun. Tässä vinkkejä erilaisiin haastatteluihin osallistumiseen.

Miten valmistautua, kun saat kutsun työhaastatteluun?

Aloita valmistautuminen työhaastatteluun selailemalla yrityksen nettisivuja, jotta perustiedot firmasta ovat hanskassa. Tutuilta voi kysyä myös vinkkejä.

Työhaastattelua voi harjoitella myös etukäteen miettimällä mm. omia vastauksiaan. On hyvä pystyä kertomaan napakasta, miksi kyseinen ala tai paikka kiinnostaa juuri sinua.

Poimi tästä VMP:n HR-asiantuntijoiden pikavinkit:

Yleiset tai toimialakohtaiset ryhmähaastattelut

“Kesto on tyypillisesti puolesta tunnista tuntiin, jonka aikana pitää pystyä osoittamaan motivaatiotaan ja osaamistaan. Teemme paljon asiakaspalveluhakuihin liittyen ryhmähaastatteluja, jolloin hakijoiden sosiaaliset valmiudet tulevat esiin. Hiljaisen kannattaa olla normaalia rohkeampi, kun taas hölösuulle suosittelen mieluummin panostamista sopivissa kohdissa omien vahvuuksien esilletuontiin. Monesti ryhmähaastattelu on työnhakijalle myös opettavainen tapahtuma”, vinkkaa VMP:n hotelli, ravintola ja kaupan toimiala-asiantuntija Sini Sandström

Avoin haastattelu ja haastattelu tiettyyn työpaikkaan

”Mieti omia vahvuuksiasi, osaamisia ja kokemuksiasi aiemmalta työ- tai opiskelu-uralta. Yritä linkittää ne parhaasi mukaan haetun työtehtävän toimenkuvaan ja yrityksen tavoitteisiin. Korosta ominaisuuksiesi lisäksi myös konkreettisia tekoja, kuten projektien vetovastuita, onnistuneita kauppoja tai muita tuloksia! Jos rekrytointiin liittyy soveltuvuusarvioinnin tekeminen, älä hermoile, vaan vastaa kysymyksiin omana itsenäsi. Sama vinkki pätee myös videorekryissä, joissa saat linkin, jonka kautta nauhoitat vastauksesi. Pystyt aina ensin harjoittelemaan ja vasta sitten tallentamaan onnistuneen otoksen”, kertoo VMP Pohjanmaan rekrytointikonsultti Mona Andersson-Kuorikoski.

Pikahaastattelut, speed date & pop-up -haastattelut:

”Työnhakijan kannattaa ennakkoon miettiä yksi kova juttu, jolla lähestyä haastattelijaa, mieluummin kuin toistaa CV:ssä olevaa listaa omista työkokemuksista. Näin erotut muista ja jäät mieleen”, sanoo VMP Pohjanmaan HR-asiantuntija Maria Tainio.

Nenäpäivä-vinkki

Yleisesti työnhakijoita turhauttaa se, että yritykset jättävät vastaamatta hakemuksiin. Usein kuulee myös tarinoita, joissa on jätetty monia kymmeniä hakemuksia ilman yhtään haastattelukutsua. Nyt me VMP:llä vastaamme huutoon heittämällä kehiin haastatteluhaasteen:

Tule testaamaan taitojasi Nenäpäivänä 11.11., jolloin VMP tekee työhaastattelun Suomen Nenäennätyksen haastattelemalla yli 1111 hakijaa yhden päivän aikana. Lahjoitamme Nenäpäivä-kampanjalle jokaisesta haastattelusta 10 euroa maailman lasten hyväksi!

Katso oman alueesi haastattelutapahtuma www.vmp.fi/nenapaiva -sivuilta ja tule mukaan tekemään Nenäennätystä, jos huvittaa!

 

Kirjoittaja: Johannes Setänen, VMP Varamiespalvelu