Työnhaku vie usein paljon energiaa. Hakemusten kirjoittamiseen ja ansioluettelon päivittämiseen kuluu paljon aikaa, jos työhaku on jatkunut pidempään. Joskus myös oman alan työpaikat eivät enää tunnu mielekkäiltä ja unelmissa on alanvaihto – silloin ensimmäisen työpaikan saaminen voi olla haastavaa, kun uudelta alalta ei löydy työkokemusta.

Kuusi ammattirekrytoijaa kertoo, miten he suosittelevat hakemaan töitä alanvaihdon jälkeen ja miten kohdata työnhaun yleisimmät haasteet. Vinkkejä jakavat Mercuri Urvalista rekrytointikonsultit Saara Campbell ja Annukka Tervo, Suomen Vahinkovakuutuksesta HR-asiantuntija Satu Junninen sekä VMP Groupista rekrytoijat Meri Grönroos ja Johanna Santtila sekä Romana Managementilta rekrytointikonsultti Niina Laaksonen.

Voiko töitä saada alalta, josta ei ole aiempaa kokemusta?

Työn saaminen uudelta alalta riippuu monista tekijöistä – toisiin paikkoihin ei tarvita juurikaan vastaavaa kokemusta ja toisiin tehtäviin sitä vaaditaan. Paljon riippuu siitä, millaiset resurssit yrityksellä on perehdyttää uudet työntekijänsä.

Joissain rekrytointitilanteissa yritykset vaativat, että töihin pitää pystyä tarttumaan heti ja toisissa tilanteissa rekrytoinnissa voidaan mennä periaatteella ”kasva mukana ja opi matkan varrella”. Tämän takia ei kannata koskaan jättää hakematta työpaikkaa, vaikka ei ihan kaikkia vaatimuksia työpaikkailmoituksesta täyttäisikään.

Mitä työhakemukseen kannattaa kirjoittaa, kun on vaihtamassa alaa, eikä vastaavista töistä ole vielä kokemusta?

Rekrytoijat uskovat, että hakijan into alan vaihtoon kumpuaa usein hakijasta itsestään. Ajatus uudesta alasta ei tule päähänpistona, vaan taustalla on kokemuksia, joista nauttii tai joiden kautta uskoo pärjäävänsä uudella alalla.

Motivaation kuvaaminen on alan vaihdon yhteydessä erittäin suuressa roolissa työnhakuprosessissa. Kerro, jos olet toiminut vastaavan tyylisissä tilanteissa, vaikka kyseessä ei olisikaan virallisesti työ, vaan harrastus tai oman elämän kokemukset. Pyri myös löytämään jotain yhtäläisyyksiä aiemmista töistäsi, vaikka ala ei olisikaan sama.

Työllistyminen pitkän tauon jälkeen

Jos takana on pitkä aika työnhakijana ilman tuloksia, voi kiinnostua hakemaan myös paikkoja, joihin työkokemuksen puolesta olisi ylipätevä. Rekrytoijien täytyy silloin pohtia, onko ylipätevä henkilö tarpeeksi motivoitunut työhön, joka ei vastaa hänen osaamistasoaan.

Vaikka rekrytoija on yrityksen edustaja, rekrytoinnissa pyritään aina kaikkia tyydyttävään lopputulokseen – siihen, että myös työntekijä nauttii työstään.

Kannattaako hakea paikkaa, johon on työkokemukseltaan ylipätevä?

Raaka totuus rekrytoijien mukaan on se, että työtekijät, joilla on pätevyyttään alhaisempi asema, eivät aina saa ylläpidettyä motivaatiotaan työtä kohtaan. Jos työnhakija kuitenkin haluaa hakea myös paikkoja, joihin kokemuksen mukaan on ylipätevä, kannattaa hänen selittää tarkoin hakemuksessaan ja työhaastattelussa, miksi motivaatiota on ja miksi haluaa juuri kyseisen työpaikan.

Tällaisissa tilanteissa myös roolinvaihdos on paikallaan – jos olet tehnyt 20 vuotta johtajan töitä ja haet poikkeuksellisesti operatiiviseen tehtävään, ei hakemuksessa kannata puhua vain osaamisestasi johtajana.

Jos oman alan töitä ei ole tarjolla, kannattaako ottaa vastaan työpaikka toiselta alalta vai näyttääkö se huonolta CV:ssä?

Jos työnhakijalla on mahdollisuus tehdä töitä, kannattaa siihen aina tarttua, vaikka työ olisikin toiselta alta. Tyhjiä työjaksoja ei kannata myöskään jättää pois CV:stä, jos niille löytyy syy tai selitys, kuten hoitovapaa tai vastaavat tauot – ne ovat nimittäin myös osa hakijan arvoja ja persoonaa.

Selittämättömät aukot CV:ssä herättävät kysymyksiä, joten mahdollisia syyt poikkeaville työjaksoille tai tauoille kannattaa kertoa.

Kannattaako ylipätevän jättää kärkivastuunsa pois CV:stä ja kirjata vain haettuun tehtävään liittyvät vaatimukset?

Osaamista ei tarvitse piilotella tai valehdella, mutta rooli ja lähestyminen hakemuksessa kannattaa miettiä haetun paikan mukaan. Kaikkia osaamisalueitaan ei siis pidä listata, jotta hakemus pysyy tiiviinä ja oikeassa asiassa.

Työhakemuksen pitäisi vastata yhteen tiettyyn työpaikkailmoitukseen ja siinä pitäisi kertoa, miksi olisin juuri kyseiseen tehtävään sopiva.

 
Katso avoimet työpaikat
 

Lue myös ammattirekrytoijien ohjeet CV:n ja työhakemuksen tekoon sekä vinkit työhaastatteluun

Katri Laakso
Monster