YTK-Yhdistyksen ja Monsterin yhdessä järjestämässä Rekrypäivässä Tampereella kuultiin keskiviikkona 12.10. työhaastatteluvinkkejä. Käytännönläheisiä, rekrytoijan kokemuksiin perustuvia ohjeita antoi HR-asiantuntija Terhi Era Alma Medialta.

Puheenvuorossaan Terhi kuvasi muun muassa onnistuneen haastattelun elementtejä, haastatteluun valmistautumisen merkitystä, sekä omien hakumotiivien tunnistamisen tärkeyttä.

Tässä Terhin puheenvuorosta poimittuja vinkkejä työhaastattelussa onnistumiseksi.

1. Muista ottaa työpaikkailmoitus talteen haastattelukutsun varalta. Ilmoituksen läpikäynti on hyvä keino valmistautua työhaastatteluun.

2. Kertaa ennen haastattelua, miten osaamisesi ja ominaisuutesi vastaavat hakukriteereihin. Pohdi myös mitä sinulta niihin nähden puuttuu, ja miten voit näitä puuttuvia ominaisuuksia tai taitoja kehittää.

3. Käy myös läpi CV:si ja valmistele esimerkkejä sen sisällöstä. Rekrytoija saattaa esimerkiksi kysyä, miten toimit erilaisissa tilanteissa, millaista palautetta olet saanut työntekijänä tai työkaverina. Valmistaudu myös selittämään CV:ssäsi mahdollisesti olevat aukot avoimesti ja rehellisesti.

4. Tutustu työnantajan nettisivujen kautta yrityksen toimintaan, tuotteisiin ja palveluihin. Lue yritystä koskevaa uutisointia ja tiedotteita, ja katso mitä sosiaalisen media kanavia yritys käyttää. Niiden kautta voi saada käsityksen yrityksen kulttuurista ja ilmapiiristä.

5. Valmistele kysymyksiä työnantajalle. Jännittävässä tilanteessa ne saattavat unohtua, mutta voit kirjoittaa ne vaikka vihkoon ja luntata sieltä. Lunttilapun esille ottaminen ei ole lainkaan huono viesti.

6. Valmistaudu vastaamaan huolellisesti kahteen tärkeään kysymykseen: miksi haluat juuri tähän työpaikkaan, ja mikä sinua innostaa hakemassasi työtehtävässä? Tasaisessa tilanteessa yleensä se hakija, kumpi ilmaisee halunsa saada paikan, myös saa sen. Jos palon ja kipinän näkee, on ratkaisu helppo, vaikka osaaminen ei täysin olisikaan sitä mitä haetaan.

7. Muista, että työhaastattelu on parhaimmillaan vuoropuhelu, jossa esitetään kysymyksiä puolin ja toisin.

Onnistuneen haastattelun tunnistaa siitä, että haastattelija on saanut kattavan ja luotettavan kuvan hakijan osaamisesta ja persoonasta, ja pystyy arvioimaan hakijan sopivuutta tehtävään useista eri näkökulmista. Hakija puolestaan saa onnistuneen työhaastattelun ansiosta riittävät tiedot tehtävästä ja työpaikasta arvioidakseen sopivuuttaan tehtävään, hyvän mielikuvan työnantajasta, sekä palautetta hakuprosessista.

Lopuksi kertaa vielä tärkeimmät syyt, miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään!

Onnea haastatteluun!

Mirva Puranen
Monster.fi