Joulupukilla riittää hommaa tähän aikaan vuodesta. Töitä on tosin pitänyt tehdä jo ympäri vuoden – tarkkailla kilttejä lapsia ja pitää kirjaa lahjatoiveista. Jouluaattona tehtävä maailmanympärysmatka ei myöskään ole helppo työtehtävä.

Paljonko joulupukin pitäisi saada palkkaa tämän päivän työelämässä?

Kyseessä on kutsumustyö, jolloin palkkio ei ole työn prioriteettilistan kärkipäässä. Joulupukin palkka on kuitenkin suomalaista keskivertoa paljon parempi – ainakin yhdysvaltalaisen Insure.com-sivuston mukaan, joka laski joulupukin vuosipalkaksi lähes 132 000 euroa ($143 000).

Palkka laskettiin listaamalla joulupukin rooliin kuuluvat työtehtävät, vertaamalla niitä vastaavia tehtäviä tekevien työntekijöiden tuntipalkkoihin ja suhteuttaen ne joulupukin toteutuviin työtunteihin.

Työtehtäviä viisitoista ja jouluyönä resurssit vähissä

Työpajaa joulupukki pyörittää ympäri vuoden lähes kokopäivätyönään. Henkilökohtaisena myyntiavustajana täytyy toimia 15 kokonaisen työpäivän ajan. Lahjojen paketointiin joulupukilla menee 14 pitkää 12 tunnin työpäivää – tontut todennäköisesti hoitavat loput. Lapsien kirjeiden lukemiseen uppoaa jopa 100 tuntia ja koko joulukuu menee jos jonkinmoisessa esiintymistilanteessa, pikkujouluissa ja lasten tapahtumissa. Tutkijan palkkaa joulupukki saa ajalta, jolloin hän selvittää kiltit ja tuhmat lapset. Sen lisäksi joululahjatoivelistat täytyy käydä läpi kahteen kertaan, ettei virheitä tule.

Myös joulupukin porot tarvitsevat huolenpitoa tunnin verran ympäri vuoden. Reki tarvitsee jouluyöksi myös kokeneen pilotin. Amerikkalainen joulupukki tienaa jouluyönä lisäksi nuohoojan 14 dollarin tuntipalkkaa laskiessaan piipusta alas. Suomessa olemme tottuneet ottamaan joulupukin vastaan ihan etuoven kautta.

Paljon on siis tehtävää, ja töitä riittää ympäri vuoden sekä erityisesti jouluyönä. Työstä palkkioksi joulupukille pitäisi rapsahtaa yli 130 tuhatta euroa, joka on huomattavasti enemmän kuin suomalainen keskimääräinen kuukausipalkka n. 3200 euroa.

Kutsumustyö ja erinomainen palkka – joulupukkina olo kannattaa.

 

Katso alkuperäinen, tarkempi joulupukin palkkalaskelma alkuperäisestä jutusta Insure.comin sivuilta.

 

Katri Laakso, Monster.fi