– On 7 miljardia ihmistä, mutta vain yksi sinä. Ja vain sinulla on se osaaminen mitä sinulla on. Olet itse oman osaamisesi ja elämäsi asiantuntija. Voin vuorenvarmasti sanoa, että jokaiselle löytyy se juttu, joka saa silmät loistamaan.

Näillä sanoilla aloittaa puheenvuoronsa omaa valmennusyritystään Montevistaa pyörittävä Riikka Pajunen. Ja hänellä on mihin peilata. Riikka on yrittäjäksi ryhtymisensä jälkeen valmentanut tuhansia ihmisiä kohti unelmiensa työpaikkaa ja nähnyt miten ihmiset työllistyvät ja löytävät oman polkunsa. Iso osa Riikan valmennettavista on työllistynyt piilotyöpaikkaan.

Parhaat neuvonsa ja konkreettiset työkalunsa piilotyönhakuun Riikka kävi jakamassa 19.11. järjestetyssä Monster Klubi -työnhakutapahtumassa Helsingissä.

Kaikki lähtee työnhakustrategiasta

Riikan kysyessä yleisöltä, kuinka monella on työnhakustrategia, vain pari kättä nousee, muutama hiukan epäröiden. Hänen mukaansa kaiken työnhaun pohja on huolella laadittu työnhakustrategia.

– Strategian ensimmäinen osa-alue on itsetuntemus. Ihminen ei tarvitse CV:tä tai koulutusta vastaavaa työtä, vaan kiinnostusta ja ehkä intohimoakin vastaavaa työtä, Riikka toteaa.

Omaa itsetuntemustaan voi parantaa miettimällä esimerkiksi omia kiinnostuksen kohteita, sitä minkälaisissa ympäristöissä viihtyy ja millaisista työajoista pitää. Omat kiinnostuksen kohteensa voi listata vaikka mind mapin muotoon.

– Lisäksi voit miettiä, miten sinut verkostossasi tunnetaan ja minkälaisiin ihmisiin haluaisit tutustua. Mieti myös sitä, millä summalla olet valmis myymään osaamisesi, Riikka kehottaa.

Tunne osaamisesi ja kirjaa se ylös

Omien kiinnostuksen kohteiden tuntemisen lisäksi tulee tietää mitä osaa. Avuksi tähän Riikka suosittelee esimerkiksi Exceliä.

– Listaa ylös onnistumisia, elämäsi kohokohtia ja aikaansaannoksia. Näin muistat ne haastattelussa jos sinulta niistä kysytään. Kirjaa ylös myös kaikki se minkä luulet kaikkien osaavan. Ei sitä kaikki osaa kuitenkaan, Riikka muistuttaa.

Osaamisen tunnistamisen lisäksi on tunnettava vahvuutensa. Yleisöstä vain muutamalla oli oman osaamisen vahvuuskartta tehtynä, ja Riikka suosittelikin kaikille sellaisen tekemistä.

– Laadi vaikkapa PowerPoint-esitys, jossa yksi osa-alue on yksi slide. Siitä voit poimia eri hakuihin sopivia osa-alueita ja lisätä esimerkiksi CV:n alkuun yhteystietojen alle hakemaasi työtehtävää varten räätälöidyn kuvauksen vahvuuksistasi, hän vinkkaa.

Tunne kohdeyrityksesi kuin omat taskusi

Oletko koskaan perusteellisesti miettinyt, minne haluaisit töihin? Piilotyönhaussa tällainen pohdinta ja taustatyö ovat keskeisiä. Riikka kehottaakin jokaista työnhaussa olevaa listaamaan kymmenen itseään kiinnostavaa työtehtävää ja työnantajaa työnhakualueellaan.

– Tähän voit käyttää esimerkiksi Fonecta Finderia. Mieti jokaisen kohdalla miksi juuri se kiinnostaa sinua – miksi juuri tässä yrityksessä, miksi juuri tässä organisaatiossa ja juuri tämä tehtävä? Mitä he hyötyvät palkkaamalla sinut? Voit myös löytää kiinnostavia yrityksiä, joista et ole aikaisemmin kuullutkaan.

Tärkeää piilotyönhaussa on myös selvittää etukäteen, millaista on olla töissä näissä sinua kiinnostavissa yrityksissä, sinua kiinnostavissa tehtävissä. Onkin tärkeää tutustua yrityksiin perusteellisesti, jotta sinä voit kertoa haastattelussa mitä tiedät, etkä vain kysyä heiltä.

– Tee tiedonkeruuhaastatteluja ja kysy ihmisiltä heidän työstään tässä yrityksessä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään ja auttavat mielellään muita ihmisiä, rohkaisee Riikka.

Tällaisten keskustelujen parasta antia voivat olla ne hetket, kun saat kuin varkain tilaisuuden ehdottaa tapaamista tai jopa työhaastattelua.

Muita Riikan vinkkejä piilotyönhakuun

Riikan puheenvuoro valoi uskoa omaan työllistymiseen, ja klubin jälkeen eräs työnhakija otti häneen spontaanisti yhteyttä kiittäen kannustavista sanoista. Työnhakija kertoi oman tarinansa, kuinka neuvot auttoivat häntä työhaastattelussa heti seuraavana päivänä siten, että hänet lopulta valittiin.

Riikka toivoi meidän jokaisen muistavan puhua itsellemme myönteisesti ja positiivisesti. Se ylläpitää motivaatiota ja uskoa itseen.

– Muistakaa myös, että vuosi yt:den jälkeen ihmisten sanotaan olevan tyytyväisempiä työelämäänsä kuin koskaan. Ikävältä tuntuva muutos on aina mahdollisuus johonkin parempaan, hän summaa.

Montevistan Facebook-sivuilla saat uusia vinkkejä työnhakuun.

Riikan luentomateriaalin löydät täältä, ja tarinoita onnistuneesta piilotyön löytymisestä täältä.

Mirva Puranen
Manager, Job Seeker Services
Monster.fi

Monster Klubi on Monsterin järjestämä kuukausittainen työnhakutapahtuma, jonka tarkoituksena on tarjota aktiivisille ja passiivisille työnhakijoille tukea työnhakuun ja tietoa työmarkkinoiden ajankohtaisista ilmiöistä. Tapahtumia on järjestetty keväästä 2014 lähtien. Klubeilla käsiteltyjä teemoja ovat olleet tähän asti mm. henkilöbrändäys, oman osaamisen tunnistaminen, kutsumustyö, tulevaisuuden työelämä ja erilaiset työnhakutaitoihin (CV, työhakemukset ym.) liittyvät asiat. Klubit ovat avoimia ja maksuttomia osallistujille.