Rosendahl Nextromilla näkee suunnittelutyönsä tulokset käytännössä. Optisen kuidun ja kuitukaapelin valmistuslaitteet myös kootaan saman katon alla. Talon insinöörit pääsevät siten testaamaan ja näkemään suunnittelemansa laitteet käytännössä. Yritykseen etsitään nyt kesätyöntekijöitä!

Rosendahl Nextrom on maailman johtava optisen kuidun ja kuitukaapeleiden valmistuslinjojen, tuotantoratkaisuiden ja palveluiden toimittaja. Kansainvälisen yrityksen Suomen toimipiste on Vantaalla, Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä. Mekaniikkasuunnittelija Johannes Nousiainen aloitti talossa viime syksynä.

– Työhaastattelun lopuksi kävimme hallin puolella katsomassa, mitä täällä oikeasti tehdään, sillä koneet sekä suunnitellaan että kootaan täällä Vantaalla. Koneet vaikuttivat suorastaan avaruustekniikalta. Näin niissä heti valtavia haasteita, mikä herätti mielenkiintoni, Nousiainen muistelee.

Myös työpaikan koko vaikutti Nousiaisen mielestä sopivalta: organisaatio ei ole liian massiivinen, ja hierarkia on matala.

– Täällä on helppo lähestyä ihmisiä, mutta talolla on kuitenkin sen verran kokoa, että käynnissä on runsaasti erilaisia projekteja, Nousiainen kehuu.

Hän tekee yhteistyötä etenkin pääsuunnittelija Tomi Dahlin kanssa. Nousiainen on vielä tuore työntekijä, joten Dahl auttaa projekteissa alkuun. Yhdessä käydään läpi niin projektin taustat kuin se, millainen kone on kyseessä ja mitä ollaan tekemässä.

– Pyrin aina siihen, että alussa autetaan, mutta sitten työskennellään itsenäisesti. Tukea saa tietysti aina, kun sitä tarvitsee, Dahl sanoo.

Nousiainen on työtapaan oikein tyytyväinen. Koneisiin tutustuessa kaipaakin tukea, sillä tuotevalikoima on laaja ja usein yksittäinen laite vielä räätälöidään asiakkaan erityistarpeiden mukaan. Niissä riittää alkuun opettelemista.

– Työ on tosi itsenäistä ja siinä pääsee soveltamaan koulussa opittuja asioita. Ongelmatilanteissa apu on muutaman metrin päässä. Jos Tomi ei ole paikalla, vieressä on muita suunnittelijoita, joiden kanssa voi yhdessä miettiä ratkaisua, Nousiainen kertoo.

Tiivistä yhteistyötä

Suunnittelijat ovat tiiviisti mukana tuotekehityksessä ja testiajoissa.

– Teemme asiakkaille valokuidun ja kuitukaapelin valmistuslaitteita. Emme valmista itse kuitua tai kaapelia; asiakkaamme tekevät sen. Tarjoamme heille tehokkaita, uusinta teknologiaa hyödyntäviä koneita ja linjoja, ja otamme huomioon asiakkaiden erityisvaatimukset, Dahl selventää.

Kun kone suunnitellaan, toimittavat suunnittelijat tuotantotiloihin myös kokoonpano-ohjeen. Suunnittelijat ovat muutenkin paljolti vuorovaikutuksessa asentajien kanssa, asioita käydään yhdessä läpi ja suunnitelmia tarkennetaan tarvittaessa.

– On tosi hienoa, että halliin pääsee katsomaan koneita. Jos on tullut vaikka virhe suunnittelussa, niin sen näkee ihan konkreettisesti, kun pääsee ottamaan osan omaan käteen, Nousiainen sanoo.

Työpaikan ilmapiiriä miehet kuvailevat nuorekkaaksi ja rennoksi.

– Täällä on hyvä yhteishenki. Vaikka itsellä olisi joskus huono päivä, töihin on aina kiva tulla. Näemme työkavereiden kanssa työpaikan ulkopuolellakin, nyt on esimerkiksi suunnitteilla reissu Messilään laskettelemaan, Dahl kertoo.

Ongelmanratkaisu haastaa ja palkitsee

Kaksikko on osa mekaniikkasuunnittelutiimiä, mutta he tekevät yhteistyötä myös muiden tiimien kanssa. Yhteydet etenkin sähkösuunnittelutiimiin ovat aktiiviset.

– Kaikkia tiimejä tarvitaan etenkin silloin, kun suunnitellaan uutta. Komponentit valitaan yhteistyössä, Dahl sanoo.

Asiakkaat puolestaan ovat pitkälti ulkomailla, joten työhön sisältyy myös jonkin verran matkustelua.

– Meillä on esimerkiksi alkamassa kohtuullisen iso projekti Yhdysvalloissa. Sen aloituspalaveri pidetään asiakkaan tiloissa. Myös Johannekselle on jo muutama reissu suunnitteilla, Dahl kertoo.

Sekä Nousiainen että Dahl pitävät työn tarjoamista ongelmanratkaisutehtävistä. Ne ovat sekä työn haastavin että antoisin puoli.

– Ongelmanratkaisu on syy, miksi olen lähtenyt insinöörialalle. Monipuolisissa työtehtävissä on haastavuutta, asioita joutuu oikeasti miettimään, selvittämään ja mallintamaan. Se motivoi, Nousiainen sanoo.

Toisinaan suunnittelijat joutuvat aika kovillekin, kun hyvän ratkaisun löytäminen vaatii useita kokeiluja.

– Meidän voima on se, että aina löytyy apua. Perustetaan vaikka ryhmä, jonka kanssa ratkaisua lähdetään hakemaan. Täällä ei tarvitse pelätä, että joutuisi piirtämään pelkkiä aukotuksia pelteihin, Dahl päättää.

Rosendahl Nextrom