Kesätyön kautta voi aueta mielenkiintoinen työura, tietävät Ruduksen Anna Silventoinen ja Mika Autio. Kivipohjaisia rakennusmateriaaleja valmistavaan yhtiöön palkataan tänäkin kesänä 60-80 henkilöä. Haku on nyt auki!

– Olin tehnyt kandityöni betoniin liittyen ja etsin oman alan kesätyöpaikkaa. Rudus tuli joka kerta vastaan työpaikkoja selatessani, joten laitoin totta kai hakemuksen sisään. Jo työhaastattelussa sai konkreettisen kuvan siitä, mitä työ tulee olemaan, laatuinsinööri Anna Silventoinen muistelee.

Anna aloitti Ruduksella pari vuotta sitten ja ensimmäinen kesä kului laboranttina Konalan betonitehtaalla Helsingissä. Kaikilla Ruduksen tehtailla otetaan tietyin väliajoin näytteitä tuotettavista materiaaleista. Laadunvalvonta on tärkeää, jotta betonin ominaisuudet, kuten lujuus, ovat juuri sellaisia kuin halutaan.

– Tehtaalla oli rento ilmapiiri ja lähettyvillä aina työkavereita, joilta saattoi kysyä tarvittaessa apua, Silventoinen kertoo.

Myös kehityspäällikkö Mika Autio aloitti uransa Ruduksella nimenomaan kesätyöntekijänä. Ensimmäisenä kesänään 2012 kemiaa opiskellut Autio toimi Silventoisen tavoin tehdaslaboranttina ja kiersi myös työmailla ottamassa näytteitä.

– Olin tehnyt koulussa paljon labrahommia ja täällä noudatettiin samoja periaatteita: pitää olla järjestelmällinen ja analysoida tuloksia, Autio kertoo.

Halu kehittää toimintaa ja tuotteita mahdollistavat diplomityön aiheita Ruduksessa

Seuraavana kesänä Silventoinen työskenteli kehityslaboratorion puolella. Siellä pääsi tekemään uudenlaisia kokeita.

– Autoin monipuolisesti laboratorion eri töissä, joten pääsin näkemään paljon. Työ oli niin kiinnostavaa, että jäin mielelläni syksyn tullen osa-aikaiseksi työntekijäksi.

Rakennustekniikkaa opiskelevan Silventoisen opinnot ovat loppusuoralla, joten muutama työpäivä viikossa sopii hänelle tällä hetkellä mainiosti.

– Hoidan työmaalaadunvalvontaan liittyviä töitä ja teen edelleen myös kehityslaboratorion juttuja, kuten ennakkokokeita, joissa varmistetaan betonireseptin toimivuus. Tarkoitus olisi tehdä myös diplomityö Rudukselle, Silventoinen kertoo.

On palkitsevaa päästä tekemään oman alan töitä jo opiskeluaikana. Myös Autio ehti työskennellä talossa opiskeluaikanaan pari kesää ja tehdä keikkatöitä talvisin. Sitten tuli aika miettiä gradun aihetta.

– Kysyin voisinko tehdä graduni tänne ja se järjestyi. Aiheenani oli liukuvalubetoni. Valmistumisen jälkeen pääsin kokopäiväiseksi työntekijäksi kehityslaboratorioon. Se oli hienoa, sillä olin kiinnostunut aiheesta ja alasta, ja alkoi tuntua, että tämän ympärille voisi rakentaa uraa, Autio sanoo.

Haastavaa mutta palkitsevaa työtä

Molempien työssä kaikista tärkeintä on lopputulos. Laadunvalvonta on iso kokonaisuus, ja yhdenkin ihmisen rooli merkittävä. Tulokset on aina kirjattava rehellisesti ylös.

– Jos teet työsi hyvin, saat varsinkin laboratorion puolella enemmän vapautta, kun tiedetään hommien hoituvan, Autio sanoo.

Kun työhön suhtautuu avoimin mielin, pääsee tekemään ja kokemaan paljon.

– Betoni käyttäytyy aina ihan eri tavalla. Se on haastavaa, mutta tekee materiaalista myös tosi mielenkiintoisen. Siinä riittää varmaan ikuisesti tutkittavaa ja pohdittavaa, Silventoinen kertoo.

– On tosi tyydyttävä fiilis, kun pitkän ja haastavan projektin saa onnistuneesti maaliin ja pääsee viimein näkemään lopputuloksen, Autio jatkaa.

Ruduksen omistaa irlantilainen rakennusmateriaalialan konserni CRH. Emoyhtiö säätelee toimintaa, mutta tarjoaa myös monenlaisia mahdollisuuksia.

– Meillä on kuukausittain videopalavereja ulkomaille, ja työssä pääsee myös reissaamaan. Olen nähnyt monta uutta Euroopan maata, se on ollut mieluisaa, Autio kertoo.

Rudus on johtava kivipohjaisia rakennusmateriaaleja valmistava yhtiö ja sillä on toimintaa eri puolella Suomea noin 200 toimipisteessä. Valmisbetonin lisäksi yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat betonituotteet, esimerkiksi erilaiset infraelementit ja pihakivet, kiviainekset ja kierrätystuotteet. Työntekijöitä on tällä hetkellä noin 900.

– Meidän alalla osaajia ei ole liikaa. Jos olet hyvä, töitä riittää varmasti, Autio kannustaa.

Katso avoimet kesätyöpaikat Ruduksessa