Työmarkkinat ovat myllerryksessä ja moni miettii myös omaa tulevaisuuttaan. Kuinka pitää omasta osaamisesta huolta ja tehdä siitä näkyvää. Onko itsensä brändäämisestä hyötyä työmarkkinoilla?

Ivana Helsingin toisella perustajalla ja yrityksessä markkinoinnista ja myynnistä vastaavalla Pirjo Suhosella on monta mielenkiintoista ja inspiroivaa tarinaa Ivana Helsingin matkasta menestykseen. Pirjo on yhdistänyt luovuuden liiketoimintaan, eikä tingi taiteen tuotteistamisesta.

MENESTYMISEN 10 TEESIÄ by Pirjo Suhonen:

1) TEKEMINEN

Tekeminen on teeseistä tärkein. Suomi on selvitysten, selontekojen, yhteenvetojen ja raportoinnin luvattu maa. Keräämme tietoa ja asiakaspalautetta, mutta emme uskalla lähteä tekemään. Onnistumisesta saadaan tietoa vasta kun tehtävä on toteutettu! Toki tekeminen on riski, mutta tänä päivänä asioita pitää pystyä työstämään heti, ilman pitkiä selvitysprosesseja. Ainahan voi kääntää kelkkaa, jos suunta todetaan vääräksi tai jos homma ei oikein toimi. Mutta usein näin saadaan onnistumisia. Rohkeasti matkaan ja tekemään!

2) PERHEYRITTÄJYYS

Pirjo kuuluttaa perheyrittäjyyden perään. Perhe on ”paikka”, jossa tulemme kuulluksi ja meitä arvostetaan. Mollaavassa ja nöyryyttävässä ympäristössä, asiat eivät etene ja hyvät ideat jäävät jalkoihin. Perheen sisältä kumpuaa kannustus, joka uskalluttaa eteenpäin menon! Ympäröi itsesi energisoivien ihmisten joukolla.

3) OMA JUTTU

Tunnista vahvuutesi! Kartoita missä olet oikeasti hyvä, mitä todella haluat tehdä. On hyvä myös myöntää omat kehityskohteet ja todeta mitä ei halua tehdä. Oman jutun löytyminen on tärkeää.

4) LUNASTA ARVOSTUS JA KIINNOSTUS

Kukaan ei ole ajatustenlukija. Jos et kerro omaa osaamistasi ääneen, ei siitä tiedetä. Turha murista itsekseen miksen saa palkankorotusta tai kiitosta tehdystä työstä. Pidä meteliä itsestäsi! Se on realistista oman osaamisen tunnustamista ja sen ääneen sanomista – ei keikaroivaa kehumista.
Meillä suomalaisilla on sisäsyntyinen ajatus, että suomalainen tuote jo itsessään on jotain hienoa ja laadukasta myös ulkomaalaisten silmissä, mutta ei se niin välttämättä ole. Toisella puolella maailmaa ei riitä, että tuotelapussa lukee ”Made in Finland”. Arvostus ja kiinnostus on lunastettava.

5) VASTUUN JAKAMINEN

Kukaan ei selviä töistään enää yksin. Pitää uskaltaa pyytää apua. Pelko tunnustaa osaamattomuutensa juurtaa huolesta tulla tarpeettomaksi. Helmasynti on jättää delegoimatta ajatellen, ettei jaksa selittää asiaa toiselle, saman tienhän sen voi hoitaa itsekin.

6) KANSAINVÄLISTYMINEN

Tätä sanaa ei oikein enää voi käyttää: kaikki tekeminen pitää nähdä tänä päivänä jo kansainvälisenä. Mieti miten kansainvälisyyden voi mahdollistaa. Voi esimerkiksi mennä töihin muualle tai tuoda työn muualta tänne. Mieti asioita epäperinteisesti!

7) KYLLÄ

Kysyttäessä kannattaa sanoa aina KYLLÄ! Silloin voi löytää itsensä erikoisista, mielenkiintoisista tilanteista ja ovet avautuu uusiin mahdollisuuksiin. Kyllä mahdollistaa kokeilun! Häkellytä työkaverit ja kokeile kyllän sanomista kuukauden ajan. ”Kyllä, kokeillaan ja katsotaan”, ”kyllä joo, tosi hyvä idea”. Saatat yllättyä itsekin.

8) HÄH?

Katso maailmaa toisin silmin! Juttele ihmisten kanssa, jotka usein ohitat ajatellen, että he ovat ihan eri taajuudella kuin sinä. Osta ja lue lehti, jota et ole koskaan ennen lukenut, etkä koskaan ole ajatellut lukevasi. Esim. Guns and Ammo – tutki mistä lehdessä kirjoitetaan ja mieti lukiessasi ketkä kuuluvat lehden kohderyhmään ja miten kohderyhmä katsoo maailmaa, mikä heitä kiinnostaa. Katsomme usein omaakin tekemistä laput silmillä. Kaivaudu poterosta ulos ja saat uutta verta ja energiaa tekemiseen.

9) KOHTELIAISUUS ON YHTEISTYÖN MYRKKY – politeness is the poison of collaboration

Jos istutaan palaverissa ja osallistujien mielissä jyllää ajatus ”ihan tyhmä idea, eihän tosta mitään tuu”, eikä ajatusta sanota ääneen, on se projektille kuolemantuomio. Asiat voivat riidellä, rohkeutta eri mieltä olemiseen! Uuden oivaltamista ja toimeenpanoa tapahtuu vain kun haastetaan ja rakentavasti kyseenalaistetaan.

10) KUNNIANHIMO + INTOHIMO
Kunnianhimo ilman intohimoa käy liian rankaksi pitkän päälle. Intohimo tuo kunnianhimon rinnalle aitouden ja jaksamisen tekemiseen. Kun pääset toteuttamaan ja tekemään asioita intohimolla, olet onnellinen ja onnekas.

Ryhdy siis tekemään ja sano kyllä – menestys odottaa määränpäässäsi!

 

Krista Pulkkinen, Barona

Kirjoittaja on henkilöstöpalveluyritys Baronan rekrytointikonsultti. Lisää Kristan tekstejä voit lukea Baronan asiantuntijoiden blogista.

https://www.barona.fi/tyonhakijalle