Oletko koskaan miettinyt millaista työskentely ulkomailla olisi, tai onko haaveenasi kartuttaa kielitaitoasi sekä saada kansainvälistä työkokemusta?

Jos suurkaupungin syke ja uudet seikkailut houkuttelevat, ei Suomesta välttämättä tarvitse edes lähteä kovinkaan kauas. Jo parin tunnin suoran lennon takaa, löytyy kolme upeaa maata, Puola, Unkari ja Tsekki, jotka tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia eivätkä vain työn saralla. Kaikissa näissä maissa on yli miljoonan asukkaan pääkaupunki, joka tarjoilee kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. Jos suurkaupungin hulina ei houkuttele, löytyy maista myös pienempiä kaupunkeja jotka kansainvälistyvät vuosi vuodelta.

Maita yhdistävä tekijä on se, että avoimia työpaikkoja on huikeita määriä ja saadakseen jalkaa oven väliin isoissa kansainvälisissä yrityksissä, riittää usein korkea motivaatio ja hyvä kielitaito (englanti, ruotsi ja suomi). Työpaikkoja löytyy sekä vakituisia että määräaikaisia. Myös standardit elämiseen ovat korkealla. Vaikka palkkatasossa ei ylletäkään länsimaiden rinnalle, on maiden hintataso suhteessa niin alhainen, että palkat riittävät hyvin elämiseen, ulkona syömiseen ja nautiskeluun. Kaikista maista on myös helppoa ja edullista tehdä tutkimusmatkoja muihin Euroopan maihin.

Keski-Euroopassa on monia mahdollisuuksia

Puola tunnetaan muun muassa herkullisesta ruuasta ja upeista kaupungeistaan kuten Krakova, joka on ollut UNESCOn suojelukohteiden listalla vuodesta 1978 sekä Varsova, koti EU:n suurimmalle, valtavan 240 000 neliömetrin alueelle levittyvälle aukiolle ”Parade Squarelle”. Puola on mukava paikka ulkomaalaisille monestakin syystä. Mainittakoon myös, että englanti on laajalti puhuttua. Yli 90 % asukkaista suorittaa toisen asteen tutkinnon, joten kahden kielen puhuminen on erittäin yleistä. Myös asunnon löytäminen puolalaisissa kaupungeissa ei yleisesti ottaen ole vaikeaa vaan asuntoja on hyvin saatavilla.

Unkari ei ole vain parantavia kuumia lähteitä ja Pálinkaa, vaan myös paljon muuta. Unkarin pääkaupunki, Budapest, on yksi Euroopan parhaista kulttuurikaupungeista. Kaupunki pursuilee mielenkiintoisia ravintoloita, baareja ja tapahtumia eikä Budapest jää edes Pariisin ja Wienin varjoon kahvilakulttuurissaan. ”Expatin” näkökulmasta katsottuna, Unkari on kiinnostava ja helppo maa asua.

Entä sitten Tšekki? Tšekistä mieleen tulee ensimmäisenä Praha, kaupunki josta puhutaan arvokkaimpana jalokivenä Euroopan kruunussa, Euroopan eurooppalaisimpana kaupunkina ja Franz Kafkan kotikaupunkina. Praha on tällä hetkellä myös minun kotikaupunkini. Prahan lisäksi esimerkiksi opiskelijakaupunkina tunnettu Brno tarjoaa myös loistavia työmahdollisuuksia.

Miksi minä sitten muutin Tšekkiin? Yksinkertaisesti siitä syystä, että halusin yhdistää uusien kulttuureiden tutkiskelun ja työkokemuksen kartuttamisen. Oltuani täällä nyt kolmatta vuotta, olen huomannut viihtyväni päivä päivältä paremmin. Työpaikkoja on helppo löytää sillä työmarkkina käy kuumana ja palkkataso riittää siihen, että paikallisilla hinnoilla elämästä voi nauttia stressaamatta. Sääkin on juuri sopivasti leudompi kuin Suomessa. Kun Helsingissä on vielä lumi maassa, on täällä kevät jo pitkällä.

 

Kiinnostuitko työskentelymahdollisuuksista Keski-Euroopassa? Työpaikkoja artikkelista mainituista maista voi selata osoitteissa: www.monster.cz, www.monster.hu, www.monsterpolska.pl tai monster.fi-sivulla valitsemalla hakualueeksi maan, jonka työpaikoista olet kiinnostunut.

Kirjoittaja on Alma Career Oy:n markkinoinnista vastaava, Prahassa asuva henlsinkiläislähtöinen Vilma Juutinen.