Tänä vuonna vietetään Sisun juhlavuotta. Suomalainen sisu, Sisu-pastillit, sisulla vaikka läpi harmaan kiven. Sisun nimi pääsi tänä vuonna kalenteriin, ja tuo meille kaikille tuttu sana on jollakin tavalla, jossakin vaiheessa, koskettanut ja ollut läsnä meidän jokaisen arjessa ja elämässä. Joskus sisu on se viimeinen ratkaiseva tekijä jonkin asian maaliin saattamisessa. Se voi olla sitä myös työnhakuprosessissa.

Auttaessani työnhakijoita matkalla kohti seuraavaa urasiirtoa törmään usein epävarmuuteen. Kun haettuja paikkoja on takana paljon, haastatteluihin on vaikea päästä, ja se kirkkain maali jää saavuttamatta, tämä on helppo ymmärtää. Varsinkin jos niskassa hengittää pitkittynyt työttömyys ja oman taloudellisen tilanteen heikkeneminen. Olen itsekin ollut työnhakijana tässä samassa tilanteessa, epäillen omaa osaamistani, kyseenalaistaen pätevyyttäni, ja lannistuen saamistani ei kiitos-viesteistä.

Pettymysten jälkeen me kuitenkin silti jatkamme eteenpäin, sinnikkäästi, raivokkaastikin, tavoite entistä kirkkaampana mielessä. Keksimme uusia tapoja lähestyä meitä kiinnostavia työnantajia, pohdimme yrittäjyyttä ja usein jopa alanvaihtoa. Meissä palaa se pieni kipinä, sisu, joka meitä kannattelee ja saa jatkamaan, ja lopulta asiat loksahtelevat paikoilleen – tavalla tai toisella.

Sain vähän aikaa sitten erinomaisen ohjeen eräältä kokeneelta uravalmentajalta. Hän kehotti kaikkia osaamisensa kanssa painiskelevia käymään keskusteluja ihmisten kanssa, jotka työskentelevät sellaisissa rooleissa, joissa sinä itsesi tulevaisuudessa näet. Kysy heiltä, miten he näkevät osaamisesi, taustasi ja mahdollisuutesi päästä haluamiisi tehtäviin. Kysy, mihin he CV:ssäsi kiinnittävät huomiota, mitä he tekisivät toisin tai jäivät kaipaamaan, ja jäikö heille selkeä käsitys osaamisestasi. Ihmiset auttavat mielellään, ja saatat yllättyä saamastasi palautteesta. Saat parhaimmillaan runsaasti uusia ajatuksia osaamisesi markkinointiin, sen esilletuomiseen ja mikä tärkeintä, annoksen itseluottamusta, jonka avulla kaivaa se suomalainen sisu taas esille ja jatkaa kohti tavoitetta.

Monster on osaltansa mukana Sisun juhlavuodessa tarjoamalla Sisukoneen omaa sisäistä sisukkuutta selvittämään. Testin voi tehdä täällä. Monsterin sivuilta löydät myös laadukkaan valikoiman avoimia työpaikkoja eri alojen asiantuntijoille, sekä mahdollisuuden saada yhteydenotto suoraan työnantajalta tallentamalla CV palveluumme.

Sisukasta työnhakua ja aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen

Mirva Puranen
Specialist, Job Seeker Services
Monster.fi