Nyt moni työssäkäyvä äiti nykäisee herneen nenään, sillä tekeehän hän päivittäin parhaansa, että pomo pysyy tyytyväisenä ja kotijoukot saavat tarvitsemansa huolenpidon. Balanssin löytäminen ei ole helppoa, sen kertovat työelämän viimeisimmät tutkimuksetkin. Tässä kuitenkin muutamia vikkejä, joilla tasapainoa voidaan kehittää niin työpaikalla kuin kotonakin.

Työpaikalla

Tutki taustat jo työnhakuvaiheessa. Yritykset ovat tilanteessa, jossa ne kilpailevat keskenään juuri oikeanlaisesta osaamisesta. Siinä mittelössä voittavat ne, joilla on tarjota palkan lisäksi houkuttelevat edut, joustavat työskentelymahdollisuudet ja inhimillisyyttä tukeva kulttuuri. Ei ole väärin kysyä suoraan haastattelijalta, että miten perheelliset on yrityksessä otettu huomioon. Monet jakavat auliisti tietoa myös nettisivuillaan. Työelämä on iskiä ja äiskiä pullollaan, joten perhemyönteisyys on tehokas kilpailuvaltti. Auta työnantajaasi huomaamaan molemminpuolinen etu. Sen sijaan, että yksin kiemurtelet stressikoukussa, voit yhdessä esimiehesi kanssa löytää molempia hyödyttävän ratkaisun. Se voi olla yllättävän pienikin käytännön muutos, kuten synkronoidaan työaika päiväkodin aikatauluun sopivaksi. Ja aina voi vaihtaa työpaikkaa. Jos perhe-elämäsi kärsii jatkuvasti siitä syystä, että työpaikalla ei ymmärretä työn ulkopuolisen elämän asettamia vaatimuksia, niin mieti, haluatko antaa kolmanneksen päivästäsi sellaiselle firmalle. Onneksi on sympaattisempiakin työyhteisöjä, joissa meno on hieman inhimillisempää.

Kotona

Tee kalenterivaraus myös perheellesi. Saattaa kuulostaa pelottavan järjestelmälliseltä, mutta ainakin silloin on yhteistä aikaa ja sen voi hyödyntää kaikkia ilahduttavalla tavalla, ja suunnitelman mukaisesti. Älä ole aina tavoitettavissa. Kyllä niin voi tehdä, usko pois. Sinun täytyy vain opettaa työkaverisi ja asiakkaasi siihen, että bisnekset hoituvat sujuvasti tiettyinä aikoina ja muulloin puolestaan olet perheesi kanssa. Vaatii hieman jämäkkyyttä, mutta luota siihen, että poissaoloviestit hoitavat tiedottamisen puolestasi myös silloin kun sinä relaat. Älä ole itsesi pahin arvostelija.  Kaikki me olemme kuulleet ”supermarjoista”, jotka vaan yksinkertaisesti handlaavat kaiken, hymyillen ja niin vaivattomasti. Kateuden sijaan nämä fiktiiviset olennot voidaan näillä puheilla julistaa myyteiksi, sillä kaikki me olemme vähän väsyneitä joskus. Ei se haittaa.

 

Lähde: Monster World Wide
Kääntänyt: Katja Kuusenmäki