Suorahaku on monen ajatuksissa tapa etsiä ja rekrytoida henkilöitä vain johtotehtäviin. Monster Klubilla marraskuussa puhunut ManpowerGroupin Research Consultant Tapani Aittoniemi torppaa nämä väitteet alkuunsa.

– Suorahaulle kävi kuin golfille – se keskiluokkaistui. Suorahaulla etsitään niin määräaikaista myyntiassistenttia kuin toimitusjohtajaakin – ja kaikkea tältä väliltä, hän vakuuttaa.

Tapani etsii työkseen eri alojen osaajia omista verkostoistaan. Hänen työkaluvalikoimaansa kuuluvat muun muassa Google, Monsterin CV-tietokanta, Manpowerin oma CV-pankki, sekä Linkedin. Löysipä hän kerran pitkän ja haastavan etsinnän päätteeksi sopivan osaajan Facebookistakin. Ketään ei kuitenkaan voi löytää, jos pitää osaamistansa piilossa.

– Jotta sinut voidaan ottaa suorahakuprosessiin mukaan, sinun tulee olla löydettävissä esimerkiksi eri some-kanavista. Facebookissakin kannattaa olla viimeisin titteli ja paikkakunta. Facebookia käytetään muualla maailmassa jo aika paljon, ja uskon että se rantautuu pian myös Suomeen, Tapani kertoo.

Suorahaussa ensisijainen tapa etsiä sopivaa osaamista ovat hakusanat. Omista profiileista tulee siis löytyä avainsanoja, joiden avulla voi tulla löydetyksi.

– Mieti, millä hakusanoilla haluat tulla löydetyksi. Pohdi, mitä olet tehnyt viimeksi tai mitä haluat tehdä seuraavaksi, mitä taitoja tai vastuita sinulla on ollut, mitä lyhenteitä tai ohjelmia alallasi käytetään, tai mitä sertifikaatteja sinulla on. Hakuja tehdään sekä suomen että englannin kielellä.

Sopivia avainsanoja voi etsiä työpaikkailmoituksista

Työpaikkailmoituksissa pyörivät yleensä sellaiset avainsanat, jotka ovat muodissa tai trendikkäitä.  Kannattaa siis käydä läpi oman alan työpaikkailmoituksia, ja erityisesti niitä, joihin haluaisitte työllistyä. Niin rekrytoijakin tekee miettiessään työpaikkailmoituksen sisältöä, Tapani vinkkaa.

Hakusanoilla suoritettujen hakujen jälkeen on rekrytoijalla edessään lista osaajista. Ansioluetteloita ei ensimmäisellä kerralla yleensä lueta kokonaan.

– Kun olen tehnyt haun avainsanoilla, luen profiileista ensin ne kohdat, joissa nämä avainsanat esiintyvät. Pystyn tämän silmäilyn avulla saamaan käsityksen siitä, onko henkilön osaaminen sellaista jota etsin, jonka jälkeen luen profiilit tarkemmin, Tapani kertoo.

Suorahakukonsulttien yhteydenottoja ei kuitenkaan kannata jäädä passiivisesti odottelemaan. Tapani korostaakin laadukkaan verkoston ja huolella laadittujen profiilien lisäksi sitä, että verkostoaan osaa ja uskaltaa myös itse käyttää.

– Pahinta mitä voi tapahtua on, ettei henkilö vastaa soittoonne tai viestiinne. Spämmäämään ei silti saa ruveta, vaan yhteydenottoa kannattaa ajatella yhtä tärkeänä asiana kuin vaikkapa työhaastattelua, Tapani muistuttaa.

Tapani vieraili Monster Klubi-työnhakutapahtumassa 14.12. Samassa tilaisuudessa puhui myös Psyconilla rekrytointien parissa työskentelevä Milla Kansonen, kenen verkostoitumisvinkkeihin voit tutustua täällä.

Mirva Puranen
Monster.fi