CV:n nopea luettavuus on rekrytointikonsultin työssä avainasemassa. Näin kertoivat Eilakaislan rekrytointikonsultit Taru Sievänen ja Karoliina Heikkinen Monster Klubi-työnhakutapahtumassa tiistaina Alma-talolla.

– Rekrytoija katsoo CV:tä sekunneista minuutteihin. Tällöin selkeys ja helppolukuisuus korostuvat. Välillä näemme CV:tä joissa lähdetään liikkeelle historiasta ja edetään kohti nykyhetkeä. Tämän soisimme olevan toisinpäin, he toivovat hakijoilta.

CV:lle ei myöskään kannata jättää tyhjiä, selittämättömiä aukkoja.

– Epämääräiset, tyhjät jaksot on hyvä täyttää. Se antaa signaalin siitä, että hakija on ollut aktiivinen esimerkiksi työttömyysaikanaan ja huolehtinut osaamisensa kehittämisestä ja ylläpitämisestä.

Joskus törmää neuvoihin, joiden mukaan kaikki kymmenen vuotta vanhempi työkokemus tulisi kokonaan poistaa. Tähän ei kannata sortua.

– Mieti aina, mitkä asiat taustassasi ovat relevantteja hakemasi tehtävän kannalta ja pidä ne mukana CV:llä, Karoliina ja Taru painottavat.

Pienet asiat kohdentavat CV:n

Myös CV:n räätälöinti on tärkeää. Rekrytoija etsii yhtymäkohtia hakijan osaamisen ja avoimen position välillä, ja on siksi kiinnostunut siitä, miksi ja millä kompetensseilla henkilö on hakeutumassa juuri tähän tehtävään.

– Asetu CV:tä laatiessasi lukijan asemaan. Voit pienillä asioilla kohdentaa CV:tä hakemaasi paikkaan. Itse katson ensin CV:n ja jos siinä perusasiat ovat kunnossa, siirryn sitten hakemukseen, kertoo Karoliina omasta työskentelystään.

Konsultit käyttävät työssään myös useita eri kanavia etsiessään sopivia ehdokkaita suorahakutoimeksiantoihin. Nämä paikat eivät aina tule julkiseen hakuun lainkaan.

– Tänäkin aamuna etsin osaajia Monsterin CV-palvelusta. Myös Linkedin-profiili kannattaa pitää ajan tasalla ja pyytää sinne arviointeja tekemisestään. Nämä ovat meille tärkeitä lisätiedon lähteitä, muistuttaa Karoliina.

Aina ei ulkoasu ratkaise

Valokuvia näkee monenlaisia. Parhaimmillaan ne ovat ammattimaisia otoksia jotka tuovat esille hakijan parhaat puolet.

– Muistakaa aina, että kuva antaa hakijalle kasvot. Ammattimaisella kuvalla annat itsestäsi positiivisen vaikutelman ja tämä on sinulle eduksi, Taru neuvoo.

Aina CV:n ulkoasu tai tyylittely eivät ratkaise, vaan rekrytointikonsultin tehtävä on penkoa CV:stä esille osaaminen, ulkoasusta viis.

– Parhaimman näköisen CV:n tekijä ei ole se kuka valitaan, muistuttaa Karoliina.

CV:n tallennusmuodoksi konsultit suosittelevat pdf-tiedostoa.

– Word-tiedostoa ei kannata lähettää, sillä siinä näkyvät kaikki alleviivaukset, punakynät, ylimääräiset välilyönnit ja asettelut, Taru ja Karoliina vielä vinkkaavat.

 
Katso avoimet työpaikat
 

Mirva Puranen
Monster