Kaupallinen yhteistyö: Tutustu työnantajaan

Tietoverkko- ja ohjelmistoyritys Cinia Oy etsii alueverkkorakentamisen Business Manageria poikkeukselliseen tehtävään. Yhteiskunnallisesti motivoituneen insinööri-taloustieteilijän työnä on etsiä verkkorakentamisen katvealueet ja löytää niiden digiloikkaan liiketoiminnallisesti kannattavat keinot. Mahdotonta? Tuleva Business Manager ajattelee toisin.

Kevään etätyöt ja etäopinnot osoittivat digiyhteiskunnan joustavuuden, mutta myös sen kipupisteet: Verkon käyttö kasvaa räjähdysmäisesti ja useista kuituverkkohankkeista huolimatta kehitys on Suomessa alueellisesti epätasa-arvoista. Cinian etsimän Business Managerin työnä on tehdä verkkorakentaminen mahdolliseksi myös alueilla, joissa se näyttää ensisilmäyksellä kannattamattomalta.

”Meidän Business Manager on eräänlainen tuulenhalkoja. Hän tietää, että on tekemässä jotain täysin uutta, eikä tällaista tehtävää ole verkkorakentamisen kentällä aiemmin ollutkaan”, Cinian alueverkkorakentamisen liiketoimintayksikön päällikkö Hanne Nivala sanoo.

Vuodesta 2012 verkkorakentaminen on ollut vilkasta, sillä hankkeita on tuettu valtion kassasta yhteensä noin 76 miljoonalla eurolla. Sen turvin kuituverkkoa on ulotettu etenkin haja-asutusalueille. Cinia tulee rakentamaan kuituverkkoja erityisesti taajamissa ja keskuksissa.

”Teleoperaattorit panostavat edelleen voimakkaasti mobiiliverkkojen kehittämiseen. Taajamatkaan eivät voi olla ainoastaan mobiilin varassa, sillä valokuitua tarvitaan myös 5g-verkon kehittämiseen.”

Toiminta-alueena koko maa

Business Managerin tärkein tehtävä on analysoida valokuituverkkovajetta Suomessa ja tunnistaa missä on tarve Cinian avulle. Vaikka kuituverkkoja rakentuu alueellisesti, kuitukehityksen paikkoja etsitään koko maan alueelta. Business Manager tekee markkina-analyysin, kustannusarvion, osallistuu investointirahoituksen järjestämiseen ja saattaa sen toteuttamisvalmiiksi verkoksi. Sen jälkeen rakennuttamistiimi ottaa vetovastuun varsinaisesta verkon rakennuttamisesta, mutta Business Manager seuraa loppuun saakka, että verkko myös vastaa suunniteltua business casea.

”Tällaista tehtäväkenttää ei ole ollut emmekä edellytä, että siihen löytyisi valmis tekijä. Haluamme löytää henkilön, jolla on asenne kohdallaan ja halua oppia sekä tekninen että kaupallinen puoli valokuituverkon kehittämisessä.”

Cinian alueverkkorakentamisessa työskentelee tällä hetkellä kaksi Business Manageria. Nivala sanoo, että heille jokainen uusi alue kuituverkon äärellä on henkilökohtainen motivaattoriaskel kohti parempaa yhteiskuntaa huippunopeiden ja luotettavien tietoliikenneyhteyksien äärellä.

”Siitä he selvästi syttyvät, että on onnistunut ja vaikuttanut itse siihen, että on saatu ihmisille uusi palvelu ja nopea verkkoyhteys. Sellaiset henkilöt, jotka kokevat digi-infran rakentamisen yhteiskunnallisena tekona, löytävät meiltä kodin.”

Cinian suurin osakas on Suomen valtio. Cinialla on yhteensä 15 000 kilometriä valokuitua Pohjois-Euroopan alueella. Alueverkkorakentamisen liiketoimintayksikköä Nivala kuvailee startupiksi suuren organisaation sisällä – ja suuren organisaation resursseilla. Yksikössä työskentelee 30 henkilöä. Cinia on kokonaisuudessaan noin 300 työtekijän vakavarainen yhtiö.

”On harteita tehdä isojakin asioita, mutta ihmiset pysyvät yksilöinä. Voimakkaita struktuureita ei ole, vaan meillä on tilaa tehdä yhdessä hyvä työpaikka, jossa voi viihtyä ja kehittää.”