Oletko koskaan työhaastattelussa ollessasi miettinyt minkälaisen vaikutelman luot eleilläsi, puheesi rytmillä tai pukeutumisellasi? Helmikuussa Monster Klubi-työnhakutapahtumassa vieraina olleet Taina Tamminen-Arponen Nesteeltä, sekä Mercuri Urvalin Eve Pakkanen ja Saara Campbell painottivat nonverbaalisen viestinnän olevan tärkeässä asemassa haastattelun onnistumista mitattaessa.

Ensivaikutelman rakentaminen alkaa tilanteesta, jossa haastattelija saapuu noutamaan haastateltavaa. Odotellessa tulee todennäköisesti selailtua puhelimesta uutisia tai somekuulumisia.

– Laita puhelin hyvissä ajoin pois käsistäsi ja keskity odottamaan haastattelijaa. Näin olet valmiina tervehtimään kun haastattelija saapuu, eikä sinun tarvitse siinä tilanteessa ensin hankkiutua puhelimestasi eroon, neuvoo Eve.

Hallittu jännitys kannattaa

Monet meistä jännittävät haastattelutilannetta niin paljon, että kädet tärisevät ja kämmenet hikoavat. Jännitys on luonnollista ja todennäköisesti haastattelijakin jännittää.

– Jos haastateltavalla kahvikuppi kädessä tärisee, haastattelija ajattelee ”rauhoitu ja onnistu”. Muista siis, että haastattelija ei toivo sinun epäonnistuvan. Hallittu, hyvä jännitys kannattaa ja parantaa suoritusta, muistuttaa Taina.

Jännitystä voi purkaa myös tuomalla sen rohkeasti esiin.

– Entä jos kertoisitkin, että nyt olen niin kiinnostunut tästä paikasta, että jännitän sen verran paljon, että voisin ottaa vaikka lasin vettä ja sen jälkeen kertoa parhaat puolet itsestäni, Taina rohkaisee, ja jatkaa kertomalla, että jännityksen purkaminen vähentää myös epävarmuutta, joka puolestaan lisää keskittymistä.

Saara vinkkaa vielä, että haastatteluun voi vaikka ottaa muistilapun, jos ei jännitykseltään tahdo muistaa mitä kaikkea pitikään sanoa tai kysyä.

Jätä itsestäsi muistijälki haastattelijalle

Tainan mukaan haastattelussa pätee niin sanottu itsensä esittämisen metafora.

– Aina kun et ole oma itsesi, esität jotakin roolia. Haastattelussa kannattaa kuitenkin pyrkiä mukauttamaan omaa viestintäänsä haastattelijan tyylin mukaisesti. Yleensä tämä tapahtuukin huomaamatta kaikissa vuorovaikutustilanteissa, Taina muistuttaa.

Et ehkä itsekään välitä keskustella ihmisen kanssa, joka esimerkiksi koko ajan keskeyttää puheesi.

– Normaalin vuorovaikutuksen säännöt pätevät myös haastattelussa, Taina jatkaa.

Haastattelun tavoitteena on omasta osaamisesta kertomisen lisäksi jäädä jollakin tavalla haastattelijan mieleen. Ehkäpä sinulla on esimerkiksi jokin sopivalla tavalla huomiota herättävä maneeri, tai pukeudut siten, että haastattelija muistaa sinut siitä?

– Toiset esimerkiksi selittävät käsillään paljon. Jokin tällainen maneeri kuvastaa sinua aidoimmillaan. Kysy vaikka läheisiltä ihmisiltä, minkälainen vaikutelma sinusta syntyy, ja vastaako tämä vaikutelma mielestäsi sinua, Taina neuvoo.

On kuitenkin hyvä muistaa, että haastattelijankaan ei pidä tehdä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä nonverbaalisesta viestinnästä, vaan niillä asioilla mitä sanot, on lopulta eniten merkitystä, Taina summaa.

Mirva Puranen
Monster.fi