Helmikuun Monster Klubilla lähes satakunta työnhakijaa sai rautaisannoksen käytännön vinkkejä työhaastattelussa menestymiseen. Hyviä vinkkejä oli niin runsaasti, että jaoimme ne kolmeen osaan. Ensimmäisessä käsittelemme työhaastatteluun valmistautumista.

Jokaisen työhaastatteluun kutsun saavan on tärkeää muistaa, että haastattelu on aina kahden kauppa. Se ei ole kuulustelu, vaan tilaisuus molemmille osapuolille hankkia tietoa ja tutustua toisiinsa ja avoimeen tehtävään tarkemmin. Myös haastateltavan kannattaa siis valmistautua haastatteluun huolellisesti.

Ensimmäisten vinkkien joukossa Saara Campbell Mercuri Urvalilta painotti oman kalenterin raivaamista haastatteluajankohdan sopimiseksi.

– Jos saatte ehdotuksia haastatteluajankohdasta, tehkää kalentereihinne tilaa. Monesti haastattelussa on mukana useita henkilöitä, joiden aikataulujen mukaan näitä ehdotuksia sinulle kerrotaan, hän tietää kertoa.

Saara kehottaa myös varmistamaan, ketä kaikkia haastattelussa on paikalla. Haastateltavalle on varsin relevanttia tietoa onko paikalla konsernin toimitusjohtaja tai kenties ulkomailta saapuva englantia puhuva tuleva esimies.

– Ennen haastattelua on hyvä miettiä, mitä sinulta odotetaan ja mitä lisäarvoa sinulla on juuri tälle yritykselle, tähän tehtävään. Ota työpaikkailmoitus talteen ja mieti asiaa vaikka ilmoituksen vaatimusten kautta, Saara ohjeistaa.

Yritykseen ja sen toimintaan on myös hyvä tutustua ennen haastattelua. Lue ainakin yrityksen nettisivuja ja mahdollisia some-kanavia.

– Jos ennen haastattelua on mahdollisuus käydä paikan päällä jossakin yrityksen toimipaikassa, esimerkiksi ravintola-alalla syömässä, tehkää se, Saara vinkkaa tavasta tehdä positiivinen vaikutus.

Monet pohtivat pukeutumista haastattelua varten. Käytännön neuvona Saara kehottaa tutustumaan yritysten nettisivujen kuvamaailmaan ja sen tyyliin.

Itseään voi myös motivoida haastattelua varten. Mercuri Urvalin Eve Pakkanen kehotti jokaista tsemppaamaan itseään ennen haastattelua.

– Voit mennä vaikka peilin eteen ja kehua itseäsi. Se toimii! Lisäksi suosittelen tekemään pienen ryhtiharjoituksen ennen haastattelua. Nosta vaikka muutaman kerran käsiä kohti kattoa ja nouse varpaillesi, Eve vinkkaa.

Taina Tamminen-Arponen Nesteeltä puolestaan vannoo jännityksen nimeen.

– Jos olette liian rennosti, olette saattaneet jo elää haastattelun ohi. Entisenä kilpaurheilijana ja –valmentajana tiedän, että pieni jännitys vain parantaa suoritusta. Muutoin voi tulla starttiapatia. Jännittäkää siis rauhassa ennen haastattelua, se ei ole pahasta, hän rohkaisee.

Taina kehottaa myös miettimään tarkkaan jo ennen haastattelua, mikä sinua on motivoinut hakemaan juuri tähän työtehtävään.

– Jos motivaation lähde ei vaikuta vakuuttavalta ja vastaus vaikuttaa epäaidolta, se syö uskottavuuttasi, hän summaa.

Mirva Puranen
Monster.fi