Oletko saanut kutsun työhaastatteluun? Onneksi olkoon! Edessäsi oleva haastattelu ratkaisee saatko työpaikan tai valikoidutko mukaan rekrytointiprosessin seuraavaan vaiheeseen. Huolellinen valmistautuminen auttaa selviämään jopa kinkkisimmistäkin kysymyksistä ja tilanteista.

Työhaastattelussa työnantaja pyrkii hahmottamaan persoonaasi, kiinnostuksen kohteitasi ja tavoitteitasi. Olet pääsyt haastatteluun asti tekemälläsi työhakemuksella. Nyt sinulla on mahdollisuus osoittaa käyttäytymiselläsi, vastauksillasi ja erityisesti konkreettisilla esimerkeillä se osaaminen ja kokemus jotka tekevät sinusta parhaan valinnan kyseiseen työtehtävään.

Valmistautuminen vie pitkälle

Mieti mitä sinulta tullaan haastattelussa kysymään. Tavallisimmin työhaastattelussa pyritään kartoittamaan mitä erilaisimmilla kysymyksillä muun muassa persoonallisuuttasi, osaamistasi, motivaatiotasi ja asennettasi työntekoon sekä sitä, miten sopisit osaksi työyhteisöä. Vastausten suunnittelussa kannattaa olla rehellinen ja miettiä omia vahvuuksia työntekijänä. Mieti tarkkaan mitä haluat työltäsi, miten haluat kehittyä tulevaisuudessa ja millaista osaamista sinulla tällä hetkellä on.

Jokainen työhaastattelu on erilainen ja yksilöllinen, joten ”oikeita” työhaastatteluvastauksia ei ole. Tärkeintä on, että vastaat kysymyksiin todenmukaisesti. Kyseinen työpaikka tuskin on ihanne työsi, mikäli joudut valehtelemaan vastauksissasi. Miettiessäsi vastauksia mahdollisiin kysymyksiin, mieti aina myös konkreettinen esimerkki, jolla voit perustella kertomaasi.

Jos et työhakemusta kirjoittaessasi tutustunut yrityksen nettisivuihin ja viimeaikaisiin uutisiin, tee se viimeistään nyt. Yritysten nettisivuilla on usein paljon muutakin kuin vain perustietoa, joten niiden selaaminen auttaa sinua tutustumaan myös yrityksen arvoihin ja asenteisiin sekä merkittäviin tapahtumiin. Ennen haastattelua on hyvä selata myös tiedotusvälineiden laatimia artikkeleita tai uutisia yrityksestä ja sen toimialasta.

Haastatteluun voi valmistautua myös miettimällä miten aikoo pukeutua, ja missä yritys sijaitsee. Valitse vaatteet, joissa tunnet olosi mukavaksi, mutta jotka sopivat yrityksen imagoon. Jos et ole aikaisemmin käynyt paikassa jossa haastattelu pidetään, selvitä miten sinne mennään ja kuinka kauan matkaan kuluu aikaa. Näin ehdit paikalle hyvissä ajoin, ja ehdit hengähtää hetken ennen haastattelua.

Haastattelutilanne haltuun

Haastattelutilanne on haastateltavalle yleensä aina jännittävä. Onkin hyvä muistaa, että myös haastattelijalle olet uusi ihminen, ja tilanne voi olla hänellekin jännittävä. Usein haastateltavan arviointi alkaa jo siitä, kun hän astuu ovesta sisään. Kannattaakin käyttäytyä ystävällisesti kaikkia tapaamisiasi henkilöitä kohtaan, sillä vastaanottovirkailijoilta ja sihteereiltä kysytään yllättävän usein mielipidettä haastateltavista.

Haastattelijan kysymyksiin vastatessa kannattaa pyrkiä olemaan selkeä ja johdonmukainen. Jos sinulta kysytään esimerkiksi kehittymisenkohteistasi tai heikkouksistasi, pyri kuvailemaan nämä asiat henkilökohtaisen kehittymisen näkökulmasta sen sijaan, että vähättelisit itseäsi. Älä myöskään kerro missä asioissa olet huono, vaan missä asioissa sinulla on parantamisen varaa. Olethan varautunut myös siihen, että haastattelun kieltä saatetaan vaihtaa lennosta toiseen.

Haastatteluun kannattaa varata mukaan myös omia kysymyksiä, ja esittää niitä sopivissa kohdissa haastattelun aikana. Niillä osoitat omaa kiinnostustasi ja aktiivisuuttasi. Työhaastattelun lopussa on kysymysten lisäksi myös mahdollista tuoda esille asioita, jotka jäivät mahdollisesti aiemmin haastattelun aikana sanomatta.

Tyypillisiä työhaastattelukysymyksiä

Tsemppiä haastatteluun!

 

Mirva Puranen