Työhaastatteluun pääsy on aina jännittävää ja kädet hiostuttavaa. Vatsassa kuplii iloisesti ja hermostuneesti, ja paineet osoittaa oma sopivuutensa muihin verrattuna ovat vahvasti läsnä.

Kokeneet haastattelijat huomaavat pienen jännityksen, mutta myös sen, jos yrität olla jotain muuta kuin oma itsesi. Siksi onkin tärkeää valmistautua huolellisesti, ja varmistaa, että olet haastattelun koittaessa parhaimmillasi. Kun uskot itseesi ja osaamiseesi, ja olet aidosti motivoitunut hakemaasi työtehtävää ja yritystä kohtaan, se myös välittyy.

Työhaastatteluun ei siis kannata mennä valmistautumatta, sillä ethän halua pilata mahdollisuuksiasi kyseiseen työpaikkaan nyt kun olet päässyt näin pitkälle. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla voit yrittää purkaa jännitystäsi ja nostaa mielialaasi, ja muutoin valmistautua juuri ennen tätä tärkeää tapaamistasi.

1. Tee happihyppely
Lähde ulkoilmaan hengittelemään ja tuulettamaan ajatuksiasi. Kuuntele vaikka samalla hyvää musiikkia. Kannattaa valita sellaisia kappaleita, jotka saavat sinut hyvälle tuulelle ja antavat voimaa. Näin saat annoksen itsevarmuutta ja pirteyttä juuri ennen haastattelua.

2. Muistele onnistumisiasi
Reflektoi taaksepäin, ja mieti jotakin tilannetta, jossa onnistuit tai jossa olet saanut hyvää palautetta. Miltä sinusta silloin tuntui? Yritä napata tuo tunnetila ja hyödyntää sitä mielialan kohottamisessa ennen h-hetkeä.

3. Rentouta kehosi
On täysin inhimillistä jännittää työhaastattelua. Oletko silloin aidosti kiinnostunut tehtävästä, jos sinua ei jännitä lainkaan? Jännitys auttaa keskittymään paremmin, mutta älä päästä sitä liian suureksi. Muista, että sinua vastassa on toinen ihminen, jota saattaa myös jännittää. Voit kuitenkin helpottaa jännitystä hengittelemällä syvään ja rentouttamalla tietoisesti kehoasi.

4. Tutki taustoja
Sen lisäksi, että saavut haastatteluun hyvillä mielin ja sopivasti itsevarmana, on tärkeää myös perehtyä kunnolla työnantajaan ja kerrata vielä omat osaamisesi, vahvuutesi ja heikkoutesi juuri tätä tehtävää kohtaan. Voit myös harjoitella vastauksiasi ääneen, ja tulostaa mukaan CV:si ja hakemuksesi. Varmista myös, että löydät paikalle ajoissa!

Lopuksi, kertaa vielä työpaikkailmoituksen teksti ja palauttele mieleesi tehtävän kriteerit, ja valmistele muutamia kysymyksiä haastattelijalle. Kysymykset voi kirjoittaa muistilapulle mukaan, jotta varmasti muistat kysyä ne kaikki. Samalla voit haastattelussa tehdä muistiinpanoja. Kokoa mukaasi myös työtodistukset ja muut olennaiset todistukset siltä varalta, että haastattelija haluaa tutustua niihin.

Onnea haastatteluun!

Mirva Puranen
Monster.fi