Kaikki työtä joskus hakeneet ovat varmasti kamppailleet tekstin tuottamisen kanssa. Miten kirjoittaa persoonallisesti, kiinnostavasti ja joukosta erottuen? Entä tarpeeksi napakasti, mutta kuitenkin tuoden mukaan kaiken työtehtävän kannalta olennaisen?

Ammatikseen kirjoittavilla on omat niksinsä, joita kuultiin aikakauslehti Imagen keväällä järjestämässä kirjoittajakoulussa. Kirjoittamisen saloihin olivat opastamassa mm. kirjailijat Katja Kettu, Miina Supinen sekä Taina Latvala. Vinkkejä kuultiin myös lehden päätoimittajalta Heikki Valkamalta, sekä Long Play -verkkojulkaisun vetäjältä Anu Silfverbergiltä. Tässä heidän vinkkinsä kohti parempaa kirjoittamista – poimi parhaat mukaan kirjoittaessasi seuraavaa työhakemustasi.

1. Herätä mielenkiinto napakalla aloituksella

Hyvä kirja tai artikkeli alkaa usein jollakin kiinnostavalla yksityiskohdalla tai vastausta odottavalla kysymyksellä.

– Herätä uteliaisuus. Lupaa jotakin, kerro jotakin yllättävää ja muista lunastaa lupaus, neuvoo Imagen päätoimittaja Heikki Valkama.

Hän ohjeistaa kertomaan ensin olennaisen, sillä jos itse asiaa joutuu etsimään liian pitkältä, saattaa mielenkiinto lopahtaa parin ensimmäisen lauseen jälkeen.  Jos hyvää aloitusta ei synny, tee niin kuin Valkama:

– Älä aloita, vaan mene suoraan asiaan. Tai aloita keskeltä ja poista alku kokonaan. Muista myös, että hyvä aloitus ei pelasta huonoakaan tekstiä.

2. Otsikoi huomiota herättävästi

Artikkelille tai kirjalle – tai vaikkapa työhakemukselle – annetaan usein jonkinlainen otsikko ennen varsinaisia sisältökappaleita. Valkaman ohjeet ovat yksinkertaisuudessaan toimivia.

– Otsikko kertoo napakasti ja lyhyesti mistä tekstissä on kyse. Jokaiselle otsikon sanalle tulee olla perustelu. Hyvä otsikko on parhaimmillaan nokkela, hauska ja yllättävä – vailla kliseitä.

3. Tunnista esteet ja luovu niistä

Kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja Miina Supinen sanoo kaikilla olevan lahja kirjoittaa mielenkiintoisia tekstejä.

– Moni lahjakas kirjoittaja yrittää teknisellä taidolla kierrellä omaa asiaansa, kun ei uskalla sanoa sitä mitä haluaisi ja miten haluaisi. Teksti ei sen vuoksi lähde elämään ja kirjoittaminen on tylsää. Vaaditaan oivallus, jotta voi kirjoittaa oman juttunsa.

Hän kehottaa kirjoittamaan nopeasti, aikailematta ja mieluusti joka päivä. Tekosyy kirjoittamisen lykkäämiselle löytyy aina, mutta vain tekemällä kehittyy. Supinen korostaa myös levon merkitystä.

– Paikanvaihdos vaikka viikonlopuksi voi avata pään uuteen asentoon. Luota alitajuntaasi. Anna itsellesi lepohetki ja idea saattaa tulla itsestään. Some-paasto voi myös auttaa, jos on täysin lukossa.

4. Mieti ensin mitä haluat sanoa ja kirjoita vasta sitten

Kätilö-romaanin kirjoittanut Katja Kettu kertoo kirjailijoiden yleensä ennen kirjoitustyön aloittamista kirjoittavan synopsiksen eli juonitiivistelmän. Mieti siis ennen kirjoittamisen aloittamista, mitä haluat sanoa.

Tätä samaa neuvoa kannattaa soveltaa myös työhakemusta kirjoittaessa. Mitä haluat juuri tälle työnantajalle tai rekrytoijalle itsestäsi kertoa? Mitkä ovat ne keskeisimmät asiat?

Ketun mukaan olennaista on myös pitää kirjoittamisen tavoite kirkkaana mielessä koko prosessin ajan.

5. Pidä kiinni omasta äänestäsi

Jokainen meistä kirjoittaa omalla tyylillään. Kirjailija Taina Latvala kuvailee tätä ”omaa ääntä” tunnistettavaksi, omaperäiseksi, todeksi, aidoksi ja rohkeaksi.

– Lukija tunnistaa, onko teksti aitoa vai onko se väkinäistä, Latvala muistuttaa, ja jatkaa listaten vinkkejä, joiden avulla oman äänensä voi löytää.

– Pyri hyvään kieleen, käytä toiminnallisia verbejä ja vältä kuvailemasta liikaa. Karta kliseitä, ilmaise uudella tavalla ja näe vaivaa sanomasi eteen. Lopuksi jatkotyöstä tekstiäsi tiivistäen ja elävöittäen. Nuku myös yön yli ja pyydä tekstistäsi palautetta ennen kuin päätät sen olevan valmis.

6. Rakenna alku, keskikohta ja loppu

Long Play -verkkojulkaisun vetäjä Anu Silfverberg korostaa tekstin rakenteen merkitystä kiinnostuksen ylläpitäjänä.

– Huolehdi, että tekstillä on alku, keskikohta ja loppu. Rakenna tekstiin alku, joka vetää lukijan mukaansa, ja rakenna sitten kunnon perustelut. Huono rakenne on isoin ja ensimmäinen syy lopettaa lukeminen kesken, hän pohtii.

Silfverberg kehottaa myös välttämään toistoa sekä poistamaan tekstistä ylimääräisiä yksityiskohtia.

– Vaikka se kirjoittajan mielestä on kiva detalji, ei se välttämättä kuulu tarinaan.

 
Katso avoimet työpaikat
 

Vinkit kokosi Imagen kirjoittajakoulun puheenvuorojen pohjalta

Mirva Puranen
Monster