Rekrytoijan mielenkiinto hakijaa kohtaan ei herää pelkillä kliseisillä lausahduksilla. Tästä syystä mielenkiintoinen aloitus on tärkeä osa työhakemusta. Nappaa tästä ideat ja vinkit siihen, miten luot kiinnostavan aloitustekstin työhakemukseen, ja tee tulevaan työnantajaasi vaikutus välittömästi.  

Ansioluettelon tekemisen jälkeen vuorossa on työhakemuksen kirjoittaminen. Vaikka tietäisit täsmälleen, mitä haluat hakemuksessa kertoa, aloittaminen voi tuntua vaikealta.

Miten työhakemus sitten kannattaa aloittaa? Suositeltavaa on asettua hetkeksi rekrytoijan nahkoihin. Kuvittele, että vastaanotat päivittäin hakemuksia, jotka alkavat seuraavilla tavoilla “Olen 35-vuotias mies Helsingistä…” tai “Löysin ilmoituksenne sivustolta x, ja olen todella kiinnostunut kyseisestä paikasta…”. Miltä nämä mielestäsi kuulostavat? Aika persoonattomilta, eikö vain?

Muista, että työhakemus on tilaisuutesi tuoda esille motivaatiosi, osaamisesi ja ennen kaikkea persoonasi. Käytä se siis hyväksesi, anna persoonasi loistaa ja aloita työhakemus tavalla, joka jää varmasti rekrytoijan mieleen. Älä pelkää erottua joukosta!

5 kiinnostavaa tapaa aloittaa hakemusteksti

Hurmaa huumorilla

Työhakemusta aloittaessa on tärkeää muistaa, että hakemuksen vastaanottaa ihminen, ei robotti. Jos joku saa meidät hymyilemään, henkilöstä syntyy välittömästi positiivinen muistijälki. Tästä syystä huumori on hyvä tapa aloittaa hakemusteksti.

Humoristinen aloitus kertoo sinusta persoonana ja rekrytoijalle saattaa hyvinkin tulla tunne, että olet juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa olisi hauskaa työskennellä. Huumorilla aloittaminen kertoo myös, että huumorintajun lisäksi omaat rohkeutta, heittäytymiskykyä ja positiivista asennetta.

Huumori on kuitenkin vaikea laji, ja siksi siinä on myös vaaransa. Ennen kuin päästät sisäisen Sami Hedbergisi valloilleen, muista, että hakemustekstissä on turvallisempaa vitsailla vain omalla kustannuksella. Mikäli haluat pelata varman päälle, luetuta aloitus muutamalla läheiselläsi, ja katso millaisia reaktioita se heissä herättää.

Osoita, että olet kiinnostunut kyseisestä yrityksestä

Kun tuot esille, miksi kyseinen yritys kiinnostaa sinua, valinta kohdistuu todennäköisemmin sinuun. Kaikki yritykset haluavat nimittäin palkata työntekijöitä, jotka ovat halukkaita sitoutumaan heidän yritykseensä pidemmäksikin aikaa. Pyri viemään perustelusi kuitenkin myös konkretian tasolle, jotta hakemuksesta välittyy, että olet oikeasti perehtynyt yritykseen ja tehnyt taustatyöt kunnolla.

Kerro innostuksestasi haettavaan työhön

Kerro hakemuksen alussa, miten innostuksesi työtä kohtaan näkyy arjessasi. Jos haet esimerkiksi myyntityöhön, voit kertoa, että olet jo pienestä pitäen haaveillut myyjän urasta, ja että olet kirjoittanut aiheesta blogia monia vuosia. Voit myös kertoa, että koulutat itseäsi jatkuvasti myynnin alalla ja tuoda esille, mitä olet oppinut. Näin innostuksesi välittyy aivan eri tavalla kuin pelkällä ”olen todella kiinnostunut myyntityöstä” -lausahduksella.

Kerro jokin uusi asia itsestäsi

CV:n ja työhakemuksen tulisi täydentää toisiaan – ei olla toistensa kopioita. Aloita hakemuksesi siis kertomalla jotakin uutta itsestäsi. Kerrottavan asian tulisi olla kuitenkin kiinnostava ja jollakin tasolla relevantti asia haettavan työn kannalta.

Jos haet vaikkapa graafiseen suunnitteluun erikoistuneeseen yritykseen töihin, ja olet tehnyt suunnitelman siitä, miten yritys voisi kehittää toimintaansa, tuo se esille. Tämä osoittaa, että olet todella nähnyt vaivaa, ja että olet halukas kehittämään yritystä.

Jää mieleen kertomalla, mitä tuot mukanasi, kun sinut palkataan

Tulet todennäköisemmin valituksi, jos onnistut vakuuttamaan rekrytoijan siitä, että sinulla on paloa työhön, ja että olet yritykselle hyödyksi. Työnantaja haluaa usein myös tietää, millaisia ajatuksia ja ideoita sinulla on yrityksen tulevaisuudesta. Kerro myös, miten näet oman roolisi kehittyvän kyseisessä organisaatiossa. Tuo myös ilmi, miten yritys hyötyy sinusta verrattuna muihin hakijoihin, ja miksi myös sinä hyödyt yrityksessä työskentelystä.

Muista kuitenkin, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa aloittaa hakemustekstiä, ja voit päästä eri keinoilla toivomaasi lopputulokseen. Tästä syystä kannattaakin aina lukea tilannetta ja suunnata hakemusteksti juuri sille henkilölle, joka hakemuksen vastaanottaa. Muista myös aina olla oma itsesi, sillä aitous välittyy pitkälle.

 

taru tammikallioTaru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin tai Instagramin kautta tai sähköpostilla.