Hyvää alkanutta vuotta – uusi vuosi, uuden alku!

Keräsin sinulle näin vuoden alun innoittamana 10 pientä helpotusta työnhakuusi. Niksit liittyvät erityisesti ajanhallintaan, itsensä johtamiseen ja työnhaun suunnitelmallisuuteen. Olen kokenut näiden vinkkien helpottaneen omien valmennettavieni työnhakua selvästi. Toivon, että näistä vinkeistä on sinulle hyötyä

10 vinkkiä tehokkaaseen työnhakuun

1. Suhtaudu työnhakuusi projektina. Kyseessä on projekti, jolla on alku ja loppu.

2. Tee oma työnhakusuunnitelmasi. Palaa tähän suunnitelmaan säännöllisesti ja tarkista esimerkiksi muutaman viikon välein, että teet oikeita asioita. Muokkaa suunnitelmaasi ja tekemistäsi oppimasi mukaan. Työnhaku kun on myös oppimisprosessi.

3. Toteuta suunnitelmaasi järjestelmällisesti.

4. Kirjaa kaikki ylös. Koska työnhaussa on paljon erilaisia vaiheita, on ne muistin helpottamiseksi hyvä kirjata ylös. Tässä toimii hyvin joko Excel tai muistiinpanovihko. Voit muun muassa tehdä listan hauistasi eli kirjata ylös, mihin olet hakenut ja tiedot paikasta. Listasta pystyt seuraamaan tehokkaasti, miten hakusi etenevät ja kehen olla seuraavaksi yhteydessä. Tämä auttaa myös hakujen seurannassa. Lisäksi voit tehdä esimerkiksi listan sinua kiinnostavista kohdeyrityksistä yhteystietoineen ja kommentteineen.

5. Hanki tietoa. Oma aktiivisuus ja ahkeruuskaan eivät riitä, jos metodit ovat väärät.  Hanki tietoa toimivista työnhaun metodeista ja seuraa aikaa työnhaussa. Mieti muun muassa uusimpia keinoja erottautumiseen.

6. Työn hakeminen on kovaa työtä. Siksi on tärkeää huolehtia itsestään muutenkin hyvin. Itsestäänselvyydet kuten vaikkapa hyvä ravinto, riittävä lepo ja säännöllinen liikunta auttavat jaksamaan, myös työnhaussa.

7. Rytmitä työnhaku ja vapaa-aika. Arjen voi vaikka rytmittää siten, että työnhaku on työtä ja vapaa-aika muuta. On tärkeää luoda viikkoon selkeä rytmi, joka antaa ajan ja tilan työnhaulle, mutta myös vapaa-ajalle.

8. Tee ajanhallintasuunnitelma, eli niin sanottu lukujärjestyksesi. Tämä suunnitelma määrittelee sen, paljonko tehdä työnhakua viikko- ja päivätasolla, minä päivinä, kuinka paljon ja mihin kellonaikoihin. Yhtälailla suunnitelmaan on hyvä varata aikaa harrastuksille, levolle ja muille tärkeille sekä energiaa antaville asioille.

9. Myös erilaisten listojen tekeminen saattaa toimia. Tee esimerkiksi tehtävälista jokaiselle päivälle ja viikolle. Näin toimien asiat tulevat tehdyiksi ja voit olla loppuajan hyvällä omallatunnolla vapaalla.

10. Lopuksi aseta itsellesi seuraavat tärkeät kysymykset

Hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta!

Pilvi Nybom
Business/Career Coach – InCoaching Oy

pilvi nybomArtikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi on suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.